Ν’ αλλάξουν οι κυρίαρχες κοινωνικο – οικονομικές πολιτικές που τροφοδοτούν την ακροδεξιά και να εφαρμοστούν πολιτικές που θα δώσουν ελπίδα και προοπτική στην κοινωνία
Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου συμμετείχε χτες, 18 Ιουνίου, στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας και το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεβ, ως ομιλητής στη συζήτηση με θέμα: «Η άνοδος της ακροδεξιάς και πολιτικές αντιμετώπισής της».
Ο Στ. Στεφάνου υπέδειξε ότι για να γίνει κατορθωτή η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακροδεξιάς θα πρέπει πρώτα να εντοπιστούν τα αίτια που την τροφοδοτούν. Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα κοινωνικά αίτια, καθώς και τις πολιτικές που επιβλήθηκαν στην Ε.Ε. από τις κυρίαρχες δεξιές κυβερνήσεις οι οποίες προκάλεσαν μεγάλο κοινωνικό κόστος και διεύρυναν τις ανισότητες, δημιουργώντας απογοήτευση, ανασφάλεια, θυμό, απειλή και φόβο σε μεγάλα στρώματα της κοινωνίας. «Είναι αυτές οι πολιτικές που γέννησαν και γιγάντωσαν την αμφισβήτηση και την αποστροφή από μεγάλο μέρος της κοινωνίας προς το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα», σημείωσε ο Στέφανος Στεφάνου, το οποίο αντανακλαστικά τελικά καταλήγει στη στήριξη της ακροδεξιάς.
Η ακροδεξιά ενισχύεται επίσης και από το γεγονός ότι δεξιά κόμματα σε αριθμό κρατών-μελών της ΕΕ συνεργάζονται σε κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο. «Αυτή η στάση δεξιών κομμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι η δεξιά σε πολλές περιπτώσεις θεωρεί την ακροδεξιά εφεδρεία της για να μπορεί να διατηρείται στην εξουσία», υπογράμμισε ο Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι ακόμα και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν απέφυγε τον πειρασμό να απευθυνθεί προς την πολιτική ομάδα των Συντηρητικών, που αποτελείται από ακροδεξιά κόμματα, για συνεργασία με στόχο η ίδια να παραμείνει στην προεδρία της Κομισιόν.
Καταλήγοντας, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στην ανάγκη ν’ αλλάξουν οι κυρίαρχες κοινωνικο – οικονομικές πολιτικές που τροφοδοτούν την ακροδεξιά και να εφαρμοστούν πολιτικές που θα δώσουν ελπίδα και προοπτική στην κοινωνία. Σημείωσε τέλος, την ανάγκη για ενότητα δράσης όλων των δημοκρατικών δυνάμεων που πιστεύουν ότι η ακροδεξιά συνιστά απειλή για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.
19.06.2024
*Φωτογραφία: Αφροδίτη Χουλάκη