Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ομιλία Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ακρίβεια

Ομιλία Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ακρίβεια

Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για την ακρίβεια. Όχι για να πούμε ότι υπάρχει ακρίβεια. Αυτό το γνωρίζει ο κόσμος πολύ καλά. Το νιώθει στην τσέπη του.

Η ακρίβεια τον αγχώνει, τον βασανίζει, του βάζει πίεση.

 • Οι τιμές των καυσίμων έχουν απογειωθεί.
 • Η τιμή του ηλεκτρισμού προκαλεί ηλεκτροπληξία.
 • Οι τιμές σε βασικά αγαθά εξανεμίζουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Μαζευτήκαμε εδώ για να απαιτήσουμε από την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα. Οι πολίτες απαιτούν μέτρα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν των δυσκολιών, για να τα βγάλουν πέρα.

Η Κυβέρνηση του Συναγερμού όμως πεισματικά αρνείται να λάβει μέτρα. Προκλητικά αδιαφορεί. Η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει καν ότι υπάρχει πρόβλημα.

Κι όμως είναι αυτή που έχει την ευθύνη να το κάνει.

Έχει την ευθύνη να προστατεύσει τη χώρα από την ακρίβεια. Πολύ περισσότερο που το πρόβλημα της ακρίβειας αναμένεται να οξυνθεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Κυβέρνηση έχει και την ηθική ευθύνη να προστατεύσει την κοινωνία και την οικονομία από την ακρίβεια. Κι αυτό επειδή έχει σοβαρό μερίδιο ευθύνης για την αύξηση των τιμών σε πολλά βασικά αγαθά.

 • Είναι η ανικανότητά της που υποχρεώνει τους καταναλωτές να πληρώνουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα για τους ρύπους.
 • Είναι η αναλγησία της που επιτρέπει στα καρτέλ και σε μεγάλα συμφέροντα να αισχροκερδούν στα καύσιμα και σε άλλα αγαθά.
 • Είναι ο ιδεολογικός της δογματισμός που αφήνει τη χώρα ανοχύρωτη στον ηλεκτρισμό, τα σιτηρά, τα καύσιμα.

Δεν φτάνει που η κυβέρνηση είναι παγερά αδιάφορη για τους πολίτες, είναι και προκλητική.

«Παρουσιάστε προτάσεις κύριοι, μάς λέει η κυβέρνηση, όχι μόνο να φωνάζετε».

Το λέει αυτό τη στιγμή που η κυβέρνηση πολύ καλά γνωρίζει ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει προτάσεις. Συγκεκριμένες, εφικτές, αποτελεσματικές, άμεσα εφαρμόσιμες.

Η μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό είναι δική μας πρόταση. Είναι πρόταση που έγινε νόμος από τη μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής. Η κυβέρνηση όμως όχι μόνο δεν την εφάρμοσε αλλά την έστειλε κιόλας στο Ανώτατο.

Προχωρήστε, λοιπόν, κύριοι της κυβέρνησης στην εφαρμογή της μείωσης του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό. Αυτό προτείνει άλλωστε και η Ευρώπη, την οποία πολλές φορές επικαλείστε για να δικαιολογείτε αντιλαϊκές πολιτικές.

Επιπρόσθετα το ΑΚΕΛ προτείνει:

 • Τερματισμό της διπλής φορολογίας στα καύσιμα.
 • Τερματισμό του τέλους για τις ΑΠΕ που υπάρχουν στους λογαριασμούς του ηλεκτρισμού.
 • Απαιτούμε τον τερματισμό του ΦΠΑ στους ρύπους.
 • Απαιτούμε την χρησιμοποίηση κονδυλιών από το Ταμείο για τους ρύπους για στοχευμένη επιχορήγηση των λογαριασμών του ρεύματος.
 • Απαιτούμε μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά.
 • Απαιτούμε καθορισμό πλαφόν σε είδη πρώτης ανάγκης.

Αυτές -ανάμεσα σε άλλες- είναι οι προτάσεις μας για να ανακουφιστούν οι καταναλωτές, ιδιαίτερα οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, τα νεαρά ζευγάρια.

Όταν υπάρχει πολιτική βούληση, βρίσκονται και οι τρόποι. Η κυβέρνηση του Συναγερμού όμως δεν διαθέτει την πολιτική βούληση να βοηθήσει τον απλό κόσμο και τους εργαζόμενους.

Η Κυβέρνηση αγκαλιάζει με θαλπωρή μόνο τις τράπεζες και τα μεγάλα συμφέροντα.

Στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει την απαράδεκτη στάση της, είμαστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση ξανά θα ρωτήσει: και πού θα βρεθούν τα λεφτά;

Απαντούμε:

Από αυτά που επιπλέον εισπράττει το κράτος από τις αυξημένες τιμές. Είναι πολλά τα εκατομμύρια ευρώ που βγαίνουν από τις τσέπες του φορολογούμενου πολίτη.

Από τα επιπρόσθετα ποσά που μπαίνουν στο Ταμείο για τους ρύπους. Ποσά που ποτέ δεν είπε η κυβέρνηση πού πάνε.

Αλήθεια, πώς γίνεται κάθε φορά που τα μεγάλα συμφέροντα, οι τράπεζες θέλουν κίνητρα, το κράτος να έχει τη δυνατότητα να τα προσφέρει και όταν οι καταναλωτές απαιτούν προστασία η Κυβέρνηση να δηλώνει αδυναμία;

Είναι θέμα προτεραιοτήτων, είναι θέμα πολιτικής και φιλοσοφίας.

Η Κυβέρνηση και ο Συναγερμός φύσει και θέσει υποστηρίζουν τα μεγάλα συμφέροντα.

Ενώ εμείς φύσει και θέσει είμαστε με τους απλούς ανθρώπους, τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη τη στήριξη του κράτους.

Αυτούς στηρίζουμε. Γι’ αυτούς αγωνιζόμαστε εντός και εκτός Βουλής. Γι’ αυτούς βρισκόμαστε σήμερα εδώ.

Γι’ αυτούς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Μαζί θα συνεχίσουμε τον αγώνα και την προσπάθεια. Καλούμε τους πολίτες να έρθουν μαζί μας σ’ αυτή

PREV

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ στην σχολή Κωφών

NEXT

Το ΑΚΕΛ καλεί σε συμμετοχή στην αντιπολεμική εκδήλωση του ΠΣΕ