Home  |  Ενημέρωση   |  Eκδήλωση για τα 100 χρόνια Αναγέννησης Δερύνειας

Eκδήλωση για τα 100 χρόνια Αναγέννησης Δερύνειας

Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Σ. Στεφάνου

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 19:30 ΖΑΠΠΕΙΟΝ ΠΑΛΛΑΣ

«Ελάτε να ιδρύσουμε τζι’ έναν σχολείον για τους μεγάλους». Αυτή ήταν η πρόσκληση-πρόκληση του Ελευθέριου Ιακώβου Μοντάνιου, του δάσκαλου από τη Δερύνεια με μυαλό που έτρεχε δεκαετίες μπροστά από την εποχή του.

Αυτό κι έγινε. Οι Δερυνειώτες ξεκίνησαν με τον δάσκαλο να χτίζουν το «Αναγνωστήριο Ομόνοια». Από εκεί που μαζεύονταν όλοι στο σχολείο για να τους διαβάσει ο δάσκαλος με μια λάμπα τα νέα από την εφημερίδα, βρέθηκαν να είναι οι ίδιοι πρωτοπόροι μιας πρωτοβουλίας που ούτε και οι ίδιοι δεν είχαν συνειδητοποιήσει καλά καλά το πόσο ριζοσπαστική, πόσο ρηξικέλευθη και προοδευτική ήταν.

Εκεί στο Αναγνωστήριο ξεκίνησε να καίει το φως για το προοδευτικό κίνημα στη Δερύνεια. Χριστούγεννα, Πάσχα, Κυριακές και αργίες η εργατιά και η αγροτιά έγιναν βουερό μελίσσι που έχτιζε, μάθαινε, δημιουργούσε. Διαλέξεις, εκδηλώσεις, βιβλία, χορός, αθλητισμός. Και έπειτα θέατρο. Τη δεκαετία του 1930 ποιά γυναίκα να τολμούσε να παίξει θέατρο; Και όμως. Στη σκηνή του Αναγνωστηρίου ανέβηκαν γυναίκες και έπαιξαν θέατρο. Μπροστά στα μάτια των Δερυνειωτών άνοιγε τις πόρτες του ένας ολόκληρος κόσμος, που δεν χόρταιναν να τον ανακαλύπτουν, να τον μαθαίνουν, να τον κατακτούν.  Σιγά- σιγά το Αναγνωστήριο μεγάλωνε, χτίστηκε κι άλλη αίθουσα με εθελοντική δουλειά, αγοράστηκε ραδιόφωνο για να μαθαίνουν τα νέα της Κύπρου και του κόσμου. Εκεί στο αναγνωστήριο οργανώθηκαν οι αγρότες της περιοχής για να προωθήσουν τα προβλήματά τους. Από εκεί, εκλεκτά στελέχη του Συλλόγου στο άκουσμα της έκκλησης του ΑΚΕΛ έφυγαν εθελοντές για να πολεμήσουν ενάντια στον χιτελοφασισμό. Εκεί μέσα, αφιέρωσαν εθελοντικά όλοι από ένα μεροκάματο για να χτιστεί η μεγάλη αίθουσα του Συλλόγου. Από εκεί ξεκίνησε ο άνεμος που άνοιγε πόρτες στις συνειδήσεις των ανθρώπων. Να διαβάσουν, να μάθουν, να αμφισβητήσουν, να γνωρίσουν τον κόσμο μέσα από το θέατρο, την ποίηση, τα βιβλία, τη γνώση.

Εκατό χρόνια μετά, η Αναγέννηση Δερύνειας δεν είναι απλώς η ανάμνηση μιας ένδοξης ιστορίας του παρελθόντος. Είναι παρόν μα και μέλλον. Γιατί συνεχίζει να έχει την ίδια έντονη παρουσία, με συνεχή δράση για κοινωνική προσφορά, πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα, με εθελοντικές δράσεις, με την ίδια και μεγαλύτερη ζέση. Έτσι αποδεικνύει η Αναγέννηση Δερύνειας ότι ένα αιώνα μετά, εξακολουθεί να έχει λόγο ύπαρξης. Μπορεί τώρα όλοι να είναι σε θέση να πάνε στο σχολείο, να μάθουν να διαβάζουν, να γράφουν, να παίξουν αλλού μουσική και θέατρο, να ασχοληθούν αλλού με τον αθλητισμό. Όμως η Αναγέννηση δεν κρατά απλώς την παράδοση ενός Συλλόγου με πλούσια Ιστορία και προσφορά. Αναγεννά συνεχώς με τη δράση της τις έννοιες της αλληλεγγύης, της προσφοράς, του εθελοντισμού, της πρωτοπόρας δράσης. Αυτό συμβαίνει γιατί όπου υπάρχει το όραμα, οι συνθήκες, η παράδοση, ο εθελοντισμός και η όρεξη για προσφορά, μπορούν οι Σύλλογοι να βρουν τον δρόμο τους και τον ρόλο τους στη σημερινή εποχή.

Θερμά συγχαρητήρια για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης. Θερμά συγχαρητήρια για τη δράση και την προσφορά της Αναγέννησης Δερύνειας σε όλα τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου, τους συνεχιστές μιας μακράς και πλούσιας διαδρομής για την οποία αξίζει όλοι να είστε υπερήφανοι.

PREV

Επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας

NEXT

Αλληλεγγύη με όσους Τουρκοκύπριους θυματοποιούνται για τις απόψεις τους