Home  |  Μη κατηγοριοποιημένο   |  Κοινωνική πολιτική και Ακρίβεια | Ευανθία Σάββα

Κοινωνική πολιτική και Ακρίβεια | Ευανθία Σάββα

 

Προβληματικό το υφιστάμενο κοινωνικό πλέγμα προστασίας

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, είναι βασικός πυλώνας της κοινωνικής πολιτικής του κράτους το οποίο θεσπίστηκε το 2014  αν  αφήσουμε κατά μέρος όλες τις αδυναμίες που παρουσιάζονται κατά την εφαρμογή του και να δούμε το βασικό ζήτημα. Συνάδει το ύψος του επιδόματος αυτού με το κόστος ζωής σήμερα;

Εξίσου προβληματικό είναι το γεγονός ότι τα Άτομα Με Αναπηρία περιλαμβάνονται στο σύστημα του ΕΕΕ, αντί να στηρίζονται ολοκληρωμένα μέσα από μία ξεχωριστή νομοθεσία που να τους αντιμετωπίζει ως ισότιμους πολίτες με δικαιώματα και να τους επιτρέπει να ζουν αξιοπρεπώς.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι μας σήμερα με τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με την ακρίβεια, εάν δε χρειαστούν φροντίδα το κόστος είναι τεράστιο και τα ποσά που διατίθενται δεν καλύπτουν το κόστος φροντίδας ηλικιωμένου.

 

Νεοι γονείς σε πρώτο πλάνο

Η οικονομική κατάσταση πολλών νοικοκυριών έχει επιβαρυνθεί σημαντικά ως έχει αναφερθεί με τις παρούσες συνθήκες, της ακρίβειας , της αύξησης των επιτοκίων της εργασιακής ανασφάλειας των χαμηλών μισθών και της εύρεσης προσιτής στέγης.

Χρειάζεται λοιπόν να γίνουν πολλά για την ενίσχυση του δικτύπου υποδομών φροντίδας και απασχόλησης παιδιών. Το ΑΚΕΛ καταθέτει προτάσεις είναι: (1) η εκπόνηση προγράμματος δημιουργίας από το κράτος και τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης υποδομών και προγραμμάτων φροντίδας και απασχόλησης βρεφών νηπίων και παιδιών σε προσιτό κόστος, (2) δημιουργια Βρεφοκομικών και παιδοκομικών σταθμών με ωράρια που να ανταποκρίνονται στα σύγχρονα δεδομένα, (3) αύξηση χρηματοδότησης ΣΚΕ, (4) επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου, των θερινών δημόσιων σχολείων και του σχολικού λεωφορείου.

 

Κοινωνική προστασία νέων εργαζομένων

Οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας για την οικογένεια και τα παιδιά στην Κύπρο ήταν μέχρι πριν δύο χρόνια (τελευταία μελέτη Eurostat) σχεδόν στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Η Κύπρος απέχει πολύ από το επίπεδο κοινωνικών κατακτήσεων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα όσο αφορά τη διάρκεια που έχουν οι άδειες μητρότητας και πατρότητας καθώς και η γονική άδεια αλλά και το ύψος των αντίστοιχων επιδομάτων.

Το ΑΚΕΛ προτείνει την (1) επέκταση της άδειας μητρότητας στις 26 εβδομάδες, (2) την κάλυψη των αυτοεργοδοτούμενων με πληρωμένη γονική άδεια, (3) την επέκταση της γονικής άδειας στο 15ο έτος και (4) τη συμπλήρωση του επιδόματος μητρότητας/πατρότητας/γονικής άδειας που είναι σήμερα στο 72% μέσα από συλλογικές συμβάσεις και υποχρέωση του εργοδότη ή/και μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νέοι άνθρωποι τα νέα ζευγάρια η κάθε μητέρα ο κάθε πατέρας σήμερα δεν μπορεί να θεωρούνται ως ατομική και οικογενειακή ευθύνη. Η φροντίδα των παιδιών και η στήριξη των γονιών αποτελεί κοινωνική ευθύνη και το κράτος έχει υποχρέωση να αποκτήσει όραμα, να εκπονήσει μακρόπνοο σχεδιασμό και να διαθέσει πόρους.

 

Ευανθία Σάββα

Επικεφαλής Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής ΑΚΕΛ

 

PREV

Κοινωνική πολιτική και Ακρίβεια | Μάριος Δρουσιώτης

NEXT

Εργασία και Εργασιακά Δικαιώματα | Σωτηρούλα Χαραλάμπους