Home  |  Γενικός Γραμματέας Κ.Ε. ΑΚΕΛ   |  Χαιρετισμός Στέφανου Στεφάνου ΓΓ της ΚΕ ΑΚΕΛ στο 3ο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Φυλλωshιά

Χαιρετισμός Στέφανου Στεφάνου ΓΓ της ΚΕ ΑΚΕΛ στο 3ο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Φυλλωshιά

16 Σεπτεμβρίου 2023 Αγροκηπιά

 

Καλώς βρεθήκαμε ξανά στο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Φυλλωshιά που διοργανώνουν από κοινού το Γραφείο Περιβάλλοντος του ΑΚΕΛ και η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου. Αυτό είναι το 3ο στη σειρά Φεστιβάλ, γεγονός που αποδεικνύει ότι πλέον έχει καταστεί θεσμός. Ευχαριστούμε θερμά το Κοινοτικό Συμβούλιο και την κοινότητα της Αγροκηπιάς που μας φιλοξενεί και συνεργάζεται μαζί μας στη διοργάνωση του Φεστιβάλ.

Όταν πριν τρία χρόνια διοργανώναμε για πρώτη φορά το φεστιβάλ -τότε ήταν στην κοινότητα των Αγίων της Βαβατσινιάς- πρώτιστος στόχος ήταν να στηρίξουμε τις κοινότητες της περιοχής που είχαν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021. Σήμερα τρία χρόνια μετά, το φεστιβάλ  Φυλλωshιά έρχεται στην επαρχία  Λευκωσίας, η οποία μπορεί να μην έχει πληγεί από καταστροφικές πυρκαγιές -και ελπίζουμε αυτό να μην συμβεί ποτέ- αλλά αντιμετωπίζει άλλα, εξίσου σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα.

Δυστυχώς και φέτος ο τόπος μας έχει δεχτεί ακόμη μια φορά το πλήγμα των πυρκαγιών με όλες τις συνέπειές τους. Οι πυρκαγιές για ακόμα μια φορά έχουν αναδείξει την ανάγκη για τον  καθορισμό  μιας κεντρικής πολιτικής  πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών.

Με αυτή την ευκαιρία από καρδιάς θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ το Τμήμα Δασών, τους δασοπυροσβέστες και όλους όσοι δίνουν το είναι τους για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών  προφυλάσσοντας τον τόπο μας, τα δάση μας, όλους εμάς. Η ευγνωμοσύνη μας για το δύσκολο έργο που κάνουν είναι βαθιά και ειλικρινής.

Οι πυρκαγιές, όπως και όλες οι φυσικές καταστροφές, μας υπενθυμίζουν ότι η αντίληψη πως η φύση είναι μια μηχανή που μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε όπως θέλουμε, είναι καταστροφική.

Από την κλιματική αλλαγή και τη ρύπανση έως την απώλεια ειδών πανίδας και χλωρίδας, έχουμε χαράξει το αποτύπωμά μας πάνω στη γη με τόση δύναμη και τέτοια μανία ώστε κάποια πράγματα και κάποιες ισορροπίες να έχουν αλλάξει οριστικά και αμετάκλητα.

Είναι πλέον γεγονός ότι περισσότερο από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων και ότι η ρύπανση ευθύνεται για περίπου 9 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο.

Δυστυχώς εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες αποτελούν τη νέα μας καθημερινότητα. Ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η επιστημονική κοινότητα θεωρεί πλέον δεδομένο ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα είναι εντονότερες.

Εκτός όμως από αυτά τα γενικά προβλήματα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα ειδικά τοπικά ζητήματα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και, κατ’ επέκταση, της ποιότητας ζωής μας. Ιδιαίτερα εδώ στην περιοχή Αγροκηπιάς – Μιτσερού, τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι πολλά, όπως πολλές είναι και οι προκλήσεις. Η περιοχή είναι βεβαρημένη από τη λειτουργία βιομηχανιών, λατομείων και μεταλλείων. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που δεν πρέπει να μεταφερθούν εδώ οι ασφαλτικές μονάδες.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες κάτοικοι της περιοχής,

Γνωρίζουμε πολύ καλά τους αγώνες που δώσατε για να εμποδίσετε την υλοποίηση της απόφασης που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΔΗΣΥ για εγκατάσταση εδώ στην περιοχή ασφαλτικών μονάδων από άλλες περιοχές. Σ’ αυτούς τους αγώνες ήμασταν μαζί σας και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα σας. Είναι πεποίθησή μας ότι δεν γίνεται να ξεφορτώνουμε προβλήματα από μια περιοχή και να τα φορτώνουμε σε άλλη.

Οι ασφαλτικές μονάδες θα πρέπει να μετακινηθούν από την περιοχή Ιδαλίου, γιατί πραγματικά υποφέρουν οι κάτοικοι εκεί, αλλά δεν θα πρέπει να έρθουν εδώ ή να μεταφερθούν σε κάποια άλλη κατοικημένη περιοχή. Θα πρέπει να μετακινηθούν σε περιοχή που δεν θα επηρεάζει την υγεία κανενός. Για να γίνει αυτό εφικτό χρειάζεται πρώτα να εκπονηθεί, επιτέλους, ένας ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός, ο οποίος δεν θα υποβαθμίζει καμιά κατοικημένη περιοχή και δεν θα επιβαρύνει τη ζωή και το περιβάλλον κανενός συμπολίτη μας. Η ευθύνη για εκπόνηση μιας τέτοιας πολιτικής ανήκει στην κυβέρνηση, η οποία πρέπει με ταχύτητα να καλύψει αυτή την ανάγκη. Ήδη, έχουμε καθυστερήσει απελπιστικά.

Φίλες και φίλοι,

Η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος ήταν και παραμένει για το ΑΚΕΛ βασική προτεραιότητα.

  • Επιμένουμε στην ενίσχυση των κρατικών υπηρεσιών οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν υποβαθμιστεί με σύγχρονο και κατάλληλο εξοπλισμό.
  • Επιμένουμε στην ενίσχυση του νόμου για συνεχή παρακολούθηση των όρων λειτουργίας των βιομηχανιών
  • Ζητούμε την ενίσχυση του τμήματος επιθεώρησης εργασίας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ο καθαρός αέρας για όλους.
  • Ζητούμε την αξιοποίηση του σχετικού επιστημονικού δυναμικού της χώρας για επαρκή στελέχωση όλων των υπηρεσιών που ασχολούνται με το περιβάλλον. Αντί να γεμίζουμε το Προεδρικό με συμβούλους, παρασυμβούλους και παραϋπουργούς, ας προχωρήσει η κυβέρνηση στη στελέχωση των αρμόδιων για το περιβάλλον υπηρεσίες, για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πιεστικές ανάγκες. Είναι θέμα προτεραιοτήτων γιατί δυνατότητες υπάρχουν.

Γνωρίζουμε ότι ο χρόνος είναι λίγος, ιδίως σε ό,τι αφορά στην κλιματική αλλαγή. Οφείλουμε να προωθήσουμε ολοκληρωμένες πολιτικές που θα μειώσουν δραστικά τις συνέπειες  και ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζουν δομικά την περιβαλλοντική και κοινωνική ανισότητα. Αυτό μπορεί να γίνει, ήδη υπάρχουν χώρες που προωθούν τέτοιες πολιτικές. Και στη χώρα μας μπορούμε να το κάνουμε φτάνει η κυβέρνηση να έχει την πολιτική βούληση να το κάνει. Ο ρόλος της είναι καθοριστικός.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Σε κρίσιμες στιγμές για την κοινωνία και το περιβάλλον δεν μπορούμε να εξαντλούμε τις προσπάθειες μας σε διαπιστώσεις και διαβεβαιώσεις.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ευθύνη όλων μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου. Χρειάζεται συλλογική δράση. Χρειάζεται να κυριαρχήσει η απαίτηση της κοινωνίας για προστασία των δασών, για ουσιαστική αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, για ενίσχυση των δημόσιων μεταφορών, για την έμπρακτη κατοχύρωση του δικαιώματος όλων μας σε υγιές περιβάλλον.

Είναι στο χέρι μας να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις, μέσα από ένα βιώσιμο επανασχεδιασμό που θα σέβεται το περιβάλλον και, πάνω από όλα, τον ίδιο τον άνθρωπο.

PREV

Ομιλία Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου στην εκδήλωση προς τιμήν του Αδάμ Αδάμαντος

NEXT

Απέναντι στο μέτωπο της ακρίβειας, η κυβέρνηση αντί λύσεις δίνει ασπιρίνες