Home  |  Βουλή   |  Κοινοβουλευτικές Επιτροπές   |  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών   |  Κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών υπαξιωματικών στην Εθνική Φρουρά

Κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών υπαξιωματικών στην Εθνική Φρουρά

Δηλώσεις Ειρήνης Χαραλαμπίδου, βουλευτού του ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών

Το υπό συζήτηση θέμα αφορά στην κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη βάση της διάκρισης φύλου. Aπαράδεχτο γεγονός να συμβαίνει σ’ ένα ευρωπαϊκό κράτος.

Αυτό δεν είναι η δική μας άποψη, αλλά η τεκμηριωμένη θέση της Επιτρόπου Διοικήσεως μέσα από τρεις εκθέσεις της. Η συμβιβαστική λύση που αποφάσισε το Υπουργείο Άμυνας με την παραχώρηση μιας προσαύξησης ύψους μεταξύ €50 και €70 σίγουρα δεν αποτελεί αποκατάσταση του δικαίου. Οι γυναίκες υπαξιωματικοί δεν είναι επαίτες, διεκδικούν τα δικαιώματα τους την ίση μεταχείριση ως εκ τούτου η συμβιβαστική πρόταση κάθε άλλο παρά τις ικανοποιεί.

Η Νομική Υπηρεσία, ως σύμβουλος του Κράτους και δεδομένης της έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως θα έπρεπε μέχρι σήμερα να είχε συμβουλεύσει τους εκάστοτε Υπουργούς Άμυνας για τον τρόπο διαχείρισης του ζητήματος, ώστε να αποφευχθούν περιττά δικαστικά έξοδα που θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους. Δεδομένης και της κάθετης τοποθέτησης της Επιτρόπου υπό την ιδιότητα της ως Αρχή Ισότητας.

Έχουμε, ως Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επικοινωνήσει με τον Υπουργό Άμυνας επιδιώκοντας συνάντηση μαζί του, ενώ θα επιδιώξουμε άμεσα και την πραγματοποίηση διαβουλεύσεων μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς, σε συνεργασία με την Επίτροπο Ισότητας και την Επίτροπο Διοίκησης.

Θέλω επίσης να διευκρινίσω, ότι το θέμα αυτό, όπως παραδέχτηκαν και όλοι οι νομικοί που παρευρέθηκαν σήμερα στη συνεδρία,  εμπίπτει ξεκάθαρα στις αρμοδιότητες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών. Όλοι οι συνάδελφοι μέλη της επιτροπής, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μέχρι τέλους. Το χρωστούμε στην κάθε γυναίκα που βίωσε την άνιση μεταχείρισης λόγω του φύλου της.  Υπενθυμίζω ότι το θέμα αναδείχτηκε σε συνεδρία της επιτροπής όταν συζητούσαμε το θέμα της άνισης μεταχείρισης των γυναικών στα σώματα ασφαλείας και από τότε καταβάλαμε υπεράνθρωπες προσπάθειες να το αναδείξουμε και να έχουμε θετική κατάληξη.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασχολήθηκε με το θέμα;

Απάντηση.: Η Επίτροπος Ισότητας διευκρίνισε ότι η ρύθμιση του ζητήματος δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι όμως θέμα που μπορεί να απασχολήσει το ΕΔΑΔ και οι πιθανότητες δικαίωσης των επηρεαζόμενων μέσα από δικαστικές διαδικασίες είναι πολύ μεγάλες, αν και η όλη διαδικασία μπορεί να είναι χρονοβόρα. Ακριβώς επειδή μπορεί να προκύψει πρόβλημα με την διαδικασία προαγωγών και να επηρεαστούν και άλλα πρόσωπα, συζητήσαμε το ενδεχόμενο καταβολής εφάπαξ ποσού αποζημίωσης που να ικανοποιεί όλες τις εμπλεκόμενες. Ζητήσαμε ως επιτροπή από την κάθε σειρά γυναικών υπαξιωματικών, να καταθέσει έκθεση που να καταδεικνύει τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών ως προς τις απολαβές και τα ωφελήματα όλα αυτά τα χρόνια. Πράγμα που έγινε. Η ίση αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών στο ίδιο επάγγελμα και για την ίδια προσφορά είναι αδιαπραγμάτευτη.

Το κόστος, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς των νομικών εκπροσώπων των επηρεαζόμενων, ανέρχεται περίπου στις €450 χιλ., χωρίς να είμαστε απόλυτα βέβαιοι για το ακριβές ποσό, αφού δεν έχει γίνει αναλογιστική μελέτη εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών. Εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε ενημερωθεί. Υπενθυμίζω όμως, ότι παλαιότερα το Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει την αναδρομική αναγνώριση συντάξιμης υπηρεσίας και άλλων ωφελημάτων σε άλλη υπόθεση , κόστος αρκετών εκατομμυρίων για το δημόσιο  παρά τη διαφωνία πολλών εξ’ ημών, και του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, αφού κάθε άλλο παρά αφορούσε στην αποκατάσταση άνισης μεταχείρισης.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Υπήρχε σκοπιμότητα στην αμφισβήτηση εκ μέρους κάποιων συναδέλφων σας ότι είναι αναρμόδια η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να συζητά το θέμα;

Απάντηση: Μόνο κάποιος με παντελή έλλειψη γνώσης του πεδίου εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα μπορούσε να το ισχυριστεί αυτό. Δεν είναι δική μου δουλειά να επιμορφώσω τον οποιονδήποτε.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Το Υπουργείο Άμυνας θεωρεί ότι έχει κλείσει το θέμα με την απόφαση για παραχώρηση προσαύξησης;

Απάντηση: Δεν μπορεί να θεωρείται λήξαν το θέμα από την στιγμή που εκκρεμεί δικαστική απόφαση σε προσφυγές των επηρεαζόμενων. Η διαπίστωση της Επιτρόπου Διοικήσεως, μέσα από τις εκθέσεις της, ότι υπάρχει άνιση μεταχείριση θα έπρεπε να ήταν αρκετή για τη Νομική Υπηρεσία να παρέμβει άμεσα και καταλυτικά, δίδοντας την κατάλληλη καθοδήγηση στην εκτελεστική εξουσία για την αποτελεσματική επίλυση του ζητήματος.

Από τη στιγμή που η Εθνική Φρουρά αποφάσισε να ανοίξει τις πόρτες του στις γυναίκες θα έπρεπε να ήταν έτοιμο το στράτευμα να παραχωρήσει τα ίδια ωφελήματα και να αντιμετωπίσει με τον ίδιο τρόπο τι γυναίκες όπως και τους άντρες συναδέλφους τους. Οι επηρεαζόμενες γυναίκες δεν αρνήθηκαν στιγμή να πράξουν το όποιο καθήκον τους ανατέθηκε.

06/03/2023

PREV

Επιπλέον κίνητρα για να επιβιώσει η περιοχή Πύργου | Στο νέο ΥΠΕΣ θα μεταφέρει τα προβλήματα της περιοχής ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

NEXT

Παρά τις δεσμεύσεις του για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρεται σε διορθωτικά μέτρα του θεσμού