Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται στην εφαρμογή των ειδικών σχεδίων στήριξης ανέργων και αυτοτελώς εργαζομένων

Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται στην εφαρμογή των ειδικών σχεδίων στήριξης ανέργων και αυτοτελώς εργαζομένων

Επιστολή Αντρέα Φακοντή, Βουλευτή ΑΚΕΛ, Προέδρου Κοινοβουλευτικής Επιτροπής  Εργασίας

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Αντρέας Φακοντής, απέστειλε σήμερα επιστολή προς την Υπουργό Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για τα προβλήματα που εντοπίζονται στα  ειδικά σχέδια στήριξης ανέργων και αυτοτελώς εργαζομένων.

Επισυνάπτεται αυτούσια η επιστολή:

«Με την εφαρμογή των ειδικών σχεδίων στήριξης ανέργων και αυτοτελώς εργαζομένων εντοπίζονται κάποια σοβαρά προβλήματα, τα οποία αποκλείουν από την παροχή ειδικών επιδομάτων συμπολίτες μας, οι οποίοι πραγματικά έχουν ανάγκη τη στήριξη του κράτους.

Ειδικότερα, σε σχέση με το ειδικό σχέδιο στήριξης αυτοτελώς εργαζομένων εντοπίζονται δύο σοβαρά προβλήματα:

  1. Αυτοτελώς εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΦΠΑ λόγω του ότι ο κύκλος εργασιών τους είναι πολύ πιο κάτω από το όριο (όπως μικρά καφενεία κλπ), είναι πλέον αναγκασμένοι να υποβάλλουν έκθεση λογιστή για να αποδείξουν τη μείωση του κύκλου εργασιών τους. Τα λογιστικά γραφεία είτε αρνούνται να αναλάβουν την ετοιμασία ενός τέτοιου πιστοποιητικού, αφού δεν έχουν συνεργαστεί ποτέ προηγουμένους με τους αυτοεργοδοτούμενους αυτούς, είτε τους χρεώνουν πολύ υψηλά ποσά για την ετοιμασία της έκθεσης που απαιτείται.

Δεδομένου ότι πρόκειται για αυτοτελώς εργαζόμενους με πολύ μικρό κύκλο εργασιών και για επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό περιοριστικά μέτρα, όπως π.χ. η διατήρηση των αποστάσεων και η απαγόρευση της χρήσης των εσωτερικών των χώρων εστίασης, θα σας παρακαλούσα όπως επανεξετάσετε την απόφαση σας και να εντάξετε στις κατηγορίες των αυτοτελώς εργαζομένων οι οποίοι δεν χρειάζεται να προσκομίσουν έκθεση λογιστή και άλλες κατηγορίες αυτοτελώς εργαζομένων, όπως π.χ. οι ιδιοκτήτες μικρών καφενείων.

  1. Από τον Ιούνιο του 2020, οι αυτοτελώς εργαζόμενοι οι οποίοι εργοδοτούν αριθμό εργοδοτουμένων δεν είναι δικαιούχοι σε ειδικό επίδομα. Όπως αντιλαμβάνεστε ένας αυτοτελώς εργαζόμενος εκτός από εργοδότης είναι και ο ίδιος άτομο με υποχρεώσεις, με οικογένεια και βασικές ανάγκες διαβίωσης. Η απόφαση του Υπουργείου σας για κάλυψη μέρους του μισθολογικού κόστους είναι σωστή μεν αλλά όχι αρκετή. Από τον Ιούνη του 2020 οι αυτοτελώς εργαζόμενοι, οι οποίοι εργοδοτούν άτομα, δεν έχουν λάβει καμία στήριξη από το κράτος όσον αφορά στα προσωπικά τους εισοδήματα. Υπάρχουν αυτοεργοδοτούμενοι σε καταστήματα σουβενίρ και άλλες επιχειρήσεις που από τον Ιούνη ή στην καλύτερη περίπτωση από το Νοέμβριο του 2020 (λόγω εποχικότητας της επιχείρησης) που δεν έχουν κανένα πόρο διαβίωσης.

Παρακαλώ πολύ όπως εξετάσετε το αίτημα αυτό και εντάξετε στις κατηγορίες των δικαιούχων ειδικού επιδόματος και τους αυτοεργοδοτούμενους που είναι ταυτόχρονα και εργοδότες, νοουμένου ότι παρουσιάζεται μείωση του κύκλου εργασιών τους ή λόγω του ότι με βάση τα διατάγματα παραμένουν οι επιχειρήσεις τους κλειστές.

Σε σχέση με το Ειδικό Σχέδιο Στήριξης Ανέργων παρακαλώ όπως αναθεωρήσετε την απόφαση σας, ώστε κάθε μήνα για τον οποίο εξαγγέλλεται το νέο σχέδιο στήριξης ανέργων, σ΄ αυτό να δικαιούνται να αιτηθούν και να λάβουν ειδικό επίδομα άνεργοι οι οποίοι εξάντλησαν το ανεργιακό τους επίδομα μέχρι και το μήνα που προηγείται, και όχι μόνο όλοι όσοι εξάντλησαν το ανεργιακό τους επίδομα από 1/1/2020 μέχρι 31/12/2020. Τα άτομα αυτά και οι οικογένειες τους βρίσκονται σε πραγματικά δύσκολη οικονομική κατάσταση και χρειάζονται τη στήριξη του κράτους προς εξασφάλιση έστω των ελάχιστων βασικών αναγκών τους.

Είμαι βέβαιος ότι θα μελετήσετε με προσοχή τα ως άνω και θα προβείτε στις ανάλογες ρυθμίσεις. Εν αναμονή της απάντησης σας, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Λόγω της σοβαρότητας που παρουσιάζει το ζήτημα η επιστολή θα δοθεί στη δημοσιότητα.»

15/04/2021

PREV

Η κυβερνητική διαχείριση στο θέμα των εμβολιασμών πάσχει

NEXT

Έναρξη Δικοινοτικών Εκθέσεων Φωτογραφίας: «Το συρματόπλεγμα που μας χωρίζει, το κοινό μέλλον που μας ενώνει»