Home  |  Βουλή   |  Βουλευτές   |  Κυβερνητική αναλγησία σε σχέση με τα παιδιά με αναπηρίες | Ευθύνη του κράτους να παρέχει την αναγκαία αθλητική υποδομή |Πρόταση νόμου για αναστολή εκποιήσεων

Κυβερνητική αναλγησία σε σχέση με τα παιδιά με αναπηρίες | Ευθύνη του κράτους να παρέχει την αναγκαία αθλητική υποδομή |Πρόταση νόμου για αναστολή εκποιήσεων

Δηλώσεις Χρίστου Χριστοφίδη, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας

 

Κυβερνητική αναλγησία σε σχέση με τα παιδιά με αναπηρίες

Για ακόμα μια φορά στην Επιτροπή Παιδείας συζητήσαμε το θέμα των συνοδών για παιδιά με αναπηρία. Για ακόμα μια φορά, έχει διαπιστωθεί η κυβερνητική αναλγησία σε σχέση με αυτό το θέμα. Έχει επιβεβαιωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας, κάτι το οποίο ως ΑΚΕΛ καταγγείλαμε από πέρσι τον Αύγουστο. Ότι υπάρχει πλαφόν στις προσλήψεις συνοδών για παιδιά με αναπηρία. Πιο συγκεκριμένα: Το Υπουργείο Παιδείας καθορίζει σε κάθε Επαρχιακή Επιτροπή έναν αριθμό συνοδών και αν οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες, τότε οι συνοδοί πρέπει να αναλαμβάνουν περισσότερα από ένα παιδί. Αυτή η ρύθμιση ουσιαστικά οδηγεί στο να υπάρχουν συνοδοί, όχι με βάση τις ανάγκες κάθε παιδιού, αλλά με βάση τις λογιστικές πράξεις του Υπουργείου Παιδείας.

Το δεύτερο που θέλω να σημειώσω για αυτό το θέμα είναι ότι, εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια  περιμένουμε την περιβόητη νομοθεσία για την Ενιαία Εκπαίδευση, στην οποία μας παρέπεμπαν όλα αυτά τα χρόνια όποτε συζητούσαμε για θέματα εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρία. Αυτή η νομοθεσία ποτέ δεν ήρθε και ποτέ δεν θα έρθει στη διάρκεια της παρούσας διακυβέρνησης. Με αποτέλεσμα, βέβαια, να στοιβάζονται προβλήματα, να λειτουργούμε στη βάση της αναχρονιστικής νομοθεσίας του 1999 και να μην μπορούμε να υιοθετήσουμε και εδώ στην Κύπρο σύγχρονες και επιστημονικά τεκμηριωμένες λύσεις για τα παιδιά με αναπηρία.

Τέλος, έχουμε καταθέσει ως ΑΚΕΛ από το 2015 ολοκληρωμένη μελέτη και πρόταση για το τι πρέπει να αλλάξει και τι πρέπει να γίνει στην Ενιαία Ειδική Εκπαίδευση. Προτάσεις οι οποίες ουδέποτε λήφθηκαν υπόψη από την κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού. Μεταξύ άλλων, σε αυτή τη μελέτη, περιλαμβάνεται η ανάγκη να υπάρχει συνεχής επιμόρφωση των συνοδών, να έχουν επαρκή προσόντα, να εργοδοτούνται από το Υπουργείο Παιδείας και να έχουν αναβαθμισμένο παιδαγωγικό ρόλο, εκτός από την αναγκαία στήριξη για τα παιδιά με αναπηρία.

 

Ευθύνη του κράτους να παρέχει την αναγκαία αθλητική υποδομή

Σε ότι αφορά στο θέμα σταδίων, να πω ότι επίσης για ακόμα μια φορά διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν μη αδειοδοτημένα γήπεδα, τα οποία λειτουργούν και περιλαμβάνουν πολλούς κινδύνους για τον κόσμο, ο οποίος τα επισκέπτεται για να παρακολουθήσει, κυρίως, ποδόσφαιρο. Φαίνεται ότι υπάρχει μια προσέγγιση ότι θα μπορούσαν να εκχωρηθούν αυτά τα στάδια σε στρατηγικούς επενδυτές ή σε άλλους που θα ήθελαν να τα αξιοποιήσουν. Εμείς λέμε ότι κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται διαφορετικά και ξεχωριστά. Όμως, είναι υποχρέωση αυτού του κράτους να παρέχει την αναγκαία υποδομή σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό, ούτως ώστε όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό ως αθλητές, αλλά και ως θεατές, παραγωγικά και αποτελεσματικά να μπορούν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Αυτή η προσέγγιση ότι, επειδή ως κράτος δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε συγκεκριμένα έργα, ας τα δώσουμε στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα έχει τέλος. Σήμερα είναι τα γήπεδα, αύριο θα είναι τα σχολεία, τα νοσοκομεία. Είναι μια αδιέξοδη προσέγγιση. Πρέπει επιτέλους αυτή η κυβέρνηση, έστω στους εναπομείναντες μήνες, να δει τι θα κάνει με τη στήριξη αυτών των γηπέδων και τη σωστή αδειοδότηση τους, αλλιώς θα έχει την ευθύνη πιθανών δυσάρεστων εξελίξεων στο άμεσο μέλλον.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τους λόγους μη αδειοδότησης συγκεκριμένων γηπέδων, ο Χρ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι οι λόγοι εξαρτώνται από το κάθε στάδιο. Υπάρχουν παραδείγματα τα οποία ισχύουν για πάρα πολλά στάδια. Στάδιο με ταρτάν για κλασσικό αθλητισμό, ουσιαστικά υπάρχει μόνο στη Λεμεσό και οι αγώνες όλων των επαρχιών διεξάγονται στη Λεμεσό. Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι η πρόσβαση και φιλοξενία ατόμων με αναπηρία. Στις πλείστες περιπτώσεις, άτομα με αναπηρία που θέλουν να επισκεφτούν ένα γήπεδο, πρέπει να υφίστανται μια τεράστια ταλαιπωρία και ένα μεγάλο εξευτελισμό, γιατί δεν υπάρχουν ειδικοί χώροι, δεν υπάρχουν ειδικά αποχωρητήρια κοκ. Γήπεδα γερασμένα, με μπετά να πέφτουν δεξιά και αριστερά, με όλους τους κινδύνους οι οποίοι συσσωρεύονται. Συζητούσαμε την περασμένη εβδομάδα για μπαλκόνια που πέφτουν. Ελπίζω να μην έχουμε αντίστοιχα φαινόμενα σε γήπεδα τα οποία μάλιστα θα φιλοξενούν και χιλιάδες ανθρώπους.

 

Πρόταση νόμου για αναστολή εκποιήσεων

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πρόταση νόμου για αναστολή των εκποιήσεων, ο Χρίστος Χριστοφίδης απάντησε

Αυτή η πρόταση νόμου απορρίφθηκε από την Επιτροπή Οικονομικών διότι υπήρξε ισοψηφία 5-5.  ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ ψήφισαν εναντίον, οι υπόλοιποι υπέρ, ενώ οι Οικολόγοι δεν συμμετέχουν με μόνιμο μέλος στην Επιτροπή, άρα δεν είχαν δικαίωμα ψήφου. Αυτή η πρόταση νόμου έχει επανακατατεθεί με την μορφή του κατ’ επειγόντως- την υπογράφουμε και εμείς- με στόχο να συζητηθεί αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής και ελπίζουμε να εγκριθεί.

Ο στόχος είναι να παραταθεί η απαγόρευση των εκποιήσεων για πρώτη κατοικία με βάση συγκεκριμένα κριτήρια μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου, ούτως ώστε να μην υπάρξει το κενό του καλοκαιριού και ενδεχόμενα να γίνουν κινήσεις από τις τράπεζες, αλλά και από τις εταιρείες αγοράς πιστώσεων για εκποιήσεις πρώτης κατοικίας ή βασικής επαγγελματικής στέγης.

 

13/07/2022

PREV

Έρχονται νέες αυξήσεις-φωτιά στο ρεύμα αλλά η κυβέρνηση δεν συγκινείται

NEXT

Προχωρά η συζήτηση της Πρότασης Νόμου του ΑΚΕΛ για ποινικοποίηση των «ψευδοθεραπειών μεταστροφής»