Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Εξηγήσεις για τις εργασίες συντήρησης που έγιναν στις υπό κατεδάφιση πολυκατοικίες θα ζητήσει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων

Εξηγήσεις για τις εργασίες συντήρησης που έγιναν στις υπό κατεδάφιση πολυκατοικίες θα ζητήσει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων

Δήλωση Νίκου Κέττηρου, Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εκτοπισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων μετά τη συνεδρία της Επιτροπής

Τις τελευταίες μέρες επισκεφθήκαμε τις πολυκατοικίες που βρίσκονται στο σχέδιο αναδόμησης, το οποίο έχει παρουσιαστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Έχουμε μιλήσει με τον κόσμο, έχουμε ακούσει τις ανησυχίες, τα προβλήματα και τις εισηγήσεις τους για τη βελτίωση του σχεδίου. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων διαπιστώσαμε, μετά και από καταγγελίες των κατοίκων ότι σε ένα αριθμό πολυκατοικιών, που βρίσκονται μέσα στις 43 υπό αναφορά πολυκατοικίες, έγιναν το προηγούμενο διάστημα σημαντικές εργασίες, ενώ το κράτος γνώριζε ότι είναι ακατάλληλες και θα κατεδαφιστούν. Για παράδειγμα το τελευταίο τρίμηνο εγκαταστάθηκαν καινούργιοι θερμοσίφωνες, έγιναν μονώσεις των οροφών και τοποθετήθηκαν εξωτερικά καινούργια αλουμίνια.

Γι’ αυτό το λόγο θα ζητήσουμε ενημέρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών για όλες τις εργασίες που έγιναν στις 43 πολυκατοικίες από την μέρα που έχει ολοκληρωθεί η μελέτη στατικής επάρκειας και γνώριζε το κράτος για την κατάσταση των πολυκατοικιών.

Στην Επιτροπή εξετάσαμε επίσης το ζήτημα της αναπομπής του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Νομοθεσία που ψηφίστηκε σχετικά με την υποχρέωση της υπηρεσίας διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών να διενεργεί μελέτη στατικής επάρκειας πριν την παραχώρηση τουρκοκυπριακών κατοικιών και επαγγελματικών τουρκοκυπριακών υποστατικών. Ακούστηκε η επιχειρηματολογία από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών και της Νομικής Υπηρεσίας, ενώ τα μέλη της Επιτροπής επανέλαβαν ότι το θέμα είναι κυρίως πολιτικό και άπτεται ζητημάτων ασφάλειας και υγείας όσων ζουν ή επισκέπτονται αυτά τα υποστατικά. Για το θέμα, όλα τα κόμματα επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην ολομέλεια.

Εξετάσαμε επίσης το θέμα της υπερωριακής απασχόλησης υγειονομικών κατά την περίοδο της πανδημίας. Κάποιοι επαγγελματίες υγείας εργάστηκαν στη βάση υποχρεωτικής υπερωριακής απασχόλησης κατά την περίοδο αυτή με αποτέλεσμα να ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια που θέτει η Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων. Δηλαδή, ενώ τους χειροκροτούσαμε πριν ένα και δύο χρόνια τώρα ερχόμαστε να τους τιμωρήσουμε στερώντας τους την στεγαστική χορηγία που αφορά τους εκτοπισμένους. Το θέμα θα επιστρέψει στη Επιτροπή σε 15 μέρες προσδοκώντας να έχουμε μαζί μας και τον Υπουργό Εσωτερικών, ώστε να μεταφερθεί στη Βουλή και η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για το θέμα.

Τέλος,  εξετάσαμε τις καθυστέρησης που προκύπτουν σε ό,τι αφορά την πορεία της έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών μίσθωσης με δεδομένο ότι σε μια εβδομάδα θα ξεκινήσει η συζήτηση σχετικού Νομοσχεδίου και Προτάσεων Νόμου.

Επαναβεβαιώθηκε η θέση του Υπουργείου ότι εκεί που υπάρχει παρέμβαση σε περιουσίες τρίτων, χώρους πρασίνου και πεζοδρόμια να προχωρεί η έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών μίσθωσης, έστω και με σημείωση για όσες επεκτάσεις έγιναν χωρίς άδεια εντός του τεμαχίου. Δυστυχώς, ενώ αυτό είχε αναφερθεί από το Υπουργείο και σε προηγούμενες συνεδρίες, φαίνεται ότι σε κάποιες περιοχές δεν έφτασε το μήνυμα και υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση των περιπτώσεων. Για παράδειγμα, ενώ στην Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας εφαρμόζουν αυτή την πολιτική, στην Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας δεν εφαρμόζεται αυτή η πρακτική. Ζητήσαμε από την εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών όπως υπάρξει συνεννόηση με τις επαρχιακές διοικήσεις, ώστε να μπορεί η κατάσταση να προχωρήσει.

25.04.2023

PREV

Άνθρακας ο θησαυρός από την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη για το θέμα των εκποιήσεων

NEXT

Οι προτάσεις του ΑΚΕΛ θέτουν τέρμα στην απάνθρωπη πρακτική της παρατεταμένης ορθοστασίας των εργαζομένων