Home  |  Βουλή   |  Βουλευτές   |  Άριστος Δαμιανού   |  Κοινωνική μάστιγα το ύψος των ενοικίων σε όλη την Κύπρο

Κοινωνική μάστιγα το ύψος των ενοικίων σε όλη την Κύπρο

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, Βουλευτή ΑΚΕΛ και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής

 

Η Επιτροπή Εσωτερικών εξέτασε σήμερα μέσω της διαδικασίας του αυτεπάγγελτου, το μεγάλο κοινωνικό ζήτημα των υψηλών ενοικίων, που έχουν καταστήσει την δυνατότητα ενοικίασης σχεδόν απρόσιτη σε ορισμένες περιοχές ανά το παγκύπριο. Tο πρόβλημα παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένο στη Λεμεσό και στη Λευκωσία.

 

Τα στοιχεία που κατατέθηκαν είναι καταπέλτης. Για ένα διαμέρισμα- στούντιο ή και για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου, πολλές φορές, ειδικότερα στη Λεμεσό, τα ενοίκια αγγίζουν μέχρι τα 1000 – 1200 ευρώ. Δεδομένου του γεγονότος ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική, δεδομένου του γεγονότος ότι έχει αλλοιωθεί με πολιτικές αποφάσεις, ο ρόλος και η αποστολή του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης, δεδομένου του γεγονότος ότι δυστυχώς, ότι και αν λέγεται, υπάρχουν σε εξέλιξη εκποιήσεις πρώτης κατοικίας και  οικογενειακής στέγης, αλλά και ένεκα της αυξημένης πίεσης στα νοικοκυριά, από την ακρίβεια, από τις πολύ υψηλές πληθωριστικές τάσεις, το πρόβλημα της ενοικίασης καθίσταται κεντρικό ζήτημα. Για αυτό και όλοι οι βουλευτές έχουμε υποβάλει σωρεία ερωτημάτων. Η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί στις 22.09.2022, με στόχο να καταλήξουμε σε συμπεράσματα.

 

Το πρώτο συμπέρασμα που καταλήγουμε αβίαστα, είναι ότι στην απουσία ολοκληρωμένης κυβερνητικής πολιτικής, δυστυχώς και πάλι, τα σπασμένα τα πληρώνουν οι πολίτες, είτε αυτοί είναι νεαρά ζευγάρια, είτε είναι φοιτητές, είτε οποιοιδήποτε άλλοι που προσπαθούν να στεγαστούν με ενοίκιο, αλλά δεν καθίσταται εφικτό.

 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, για ποιο λόγο οι τιμές στην Κύπρο έχουν εκτοξευτεί σε επίπεδα Μονακό, την στιγμή που υπάρχει χαμηλός μέσος όρος στους μισθούς και τι λύσεις προωθούνται για αντιμετώπιση του προβλήματος, ο κ Δαμιανού απάντησε ότι ολοκληρωμένες λύσεις δίνονται από τις κυβερνήσεις και όχι από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Πρόσθεσε, ότι υπήρχε μια μονόπλευρη αναπτυξιακή πολιτική, και συγκεκριμένα το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα έχει αυξήσει την ένταση, μειώνοντας και τις δυνατότητες για την παροχή φτηνής στέγης. Επομένως, οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί, η προσφορά είναι χαμηλότερη από την ζήτηση, για αυτό και εντείνεται το πρόβλημα ιδιαίτερα σε κάποιες επαρχίες όπως στη Λεμεσό και στη Λευκωσία. Το βασικότερο όμως πρόβλημα είναι η έλλειψη ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής, για την οποία υπενθύμισε ότι ο τότε Υπουργός Εσωτερικών και μετέπειτα Υπουργός Οικονομικών κ. Πετρίδης, είχε εξαγγείλει ότι θα υπήρχε ολοκληρωμένο Σχέδιο μέχρι το 2019.

 

Σε άλλη ερώτηση για το θέμα των αστέγων, ο κ. Δαμιανού απάντησε ότι δεν έχει σημασία ο αριθμός, αλλά το γεγονός ότι στην Κυπριακή Δημοκρατία εν έτη 2022, λίγο πριν το 2023, υπάρχουν άστεγοι. Σε μια χώρα του 1εκ πολιτών, συνιστά κατάντημα για την πολιτεία. Πρέπει να εγκύψουμε στο πρόβλημα και οι αρμόδιες υπηρεσίες να επιδείξουν την αναγκαία ευαισθησία, γιατί σε κάποιες περιπτώσεις είναι προφανές ότι δεν δόθηκε η αναγκαία προσοχή, ειδικά όταν πρόκειται για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

 

08/09/2022

PREV

Επιστολή Γ.Γ. ΑΚΕΛ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για απόσυρση των αναφορών στο Ανώτατο, των νόμων για μείωση φορολογιών

NEXT

Αναγκαία η στήριξη υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω αύξησης επιτοκίων