Ντελίριο αδιαλλαξίας Ερντογάν – Τατάρ και πως αντιμετωπίζεται
Το ντελίριο αδιαλλαξίας των Ερντογάν και Τατάρ κατά την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα κατέδειξε για μία ακόμη φορά την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κυπριακό μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά. Επιστρέφοντας στις αδιέξοδες πολιτικές του παρελθόντος, Τουρκία και ψευδοκράτος επανήλθαν στην αναχρονιστική ρητορική για δύο λαούς, κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς και, συνακόλουθα, για αναγνώριση ως προϋπόθεση για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Είναι αυτονόητο ότι ενόσω συνεχίζεται αυτή η παράφωνη συγχορδία δεν είναι δυνατό να επαναρχίσουν συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού. Ως εκ τούτου οι φραστικές διακηρύξεις Ερντογάν ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος παρά η ειρήνη σε Αιγαίο και Μεσόγειο και ότι η Τουρκία συνεχίζει τις ειλικρινείς προσπάθειες για λύση του Κυπριακού δεν έχουν κανένα πρακτικό αντίκρισμα.
Μέσα σε αυτό το ζοφερό σκηνικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προβληματιστεί σοβαρά τι πήγε λάθος και τι επιβάλλεται να γίνει ούτως ώστε να δοκιμαστεί σοβαρά η Τουρκία. Εννοεί η κατοχική δύναμη τις εκτός τόπου και χρόνου απαιτήσεις της: Ή μήπως θα ήταν διατεθειμένη να επιστρέψει στις ράγες του Κραν Μοντανά όπου, κατά γενική παραδοχή, είχαμε φθάσει μια ανάσα από την επίτευξη μιας στρατηγικής συμφωνίας στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες; Για να απαντηθεί αυτό το βασανιστικό ερώτημα θα πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να πείσει στην πράξη ότι η ίδια το λέει και το εννοεί όταν αναφέρεται σε συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που είχαν μείνει. Θα πρέπει επίσης να προσφέρει κίνητρα που να μην ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές μας. Καλόπιστα καλούμε τον Πρόεδρο να μελετήσει τη σχετική πρόταση του ΑΚΕΛ που είναι εξαιρετικά επίκαιρη και έχει κατατεθεί στον ίδιο κατά την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.
13.06.2023