Home  |  Βουλή   |  Βουλευτές   |  Άριστος Δαμιανού   |  Υπεύθυνη και δημιουργική αντιπολίτευση από το ΑΚΕΛ και στον τομέα της Δικαιοσύνης

Υπεύθυνη και δημιουργική αντιπολίτευση από το ΑΚΕΛ και στον τομέα της Δικαιοσύνης

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, Βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Με αφορμή τη σημερινή συνάντηση μας με την νέα Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης είχαμε την ευκαιρία εκ νέου να ευχηθούμε καλή και παραγωγική δουλειά. Δηλώσαμε το αυτονόητο, ότι δηλαδή το ΑΚΕΛ και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, θα στηρίξει οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία ή πολιτική ενέργεια του Υπουργείου, που θα κινείται προς την κατεύθυνση που εμείς θεωρούμε σωστή για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την προστασία των πολιτών, την ενίσχυση του Κράτους Δικαίου και ασφαλώς για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης και θα σταθεί απέναντι από πολιτικές, που θεωρεί πως δεν προάγουν αυτές τις προτεραιότητες.

Την ίδια ώρα, απαριθμήσαμε μια σειρά από ανοιχτά ζητήματα, διακυβεύματα για το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως για παράδειγμα η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης για να περιλάβει και την πρωτοβάθμια δικαιοσύνη, τα σοβαρά και χρονίζοντα προβλήματα στις Κεντρικές Φυλακές, την έξαρση του εγκλήματος κατά προσώπων και περιουσίας και μια σειρά από άλλα ζητήματα, τα οποία για κάποιους μπορεί να φαντάζουν δευτερευούσης σημασίας, αλλά για εμάς είναι προτεραιότητες, όπως για παράδειγμα η απόλυτη συμμόρφωση με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ζητήματα που αφορούν την έμφυλη βία, τη βία στην οικογένεια, την ισοτιμία των φύλων και βεβαίως τα δικαιώματα των ανήλικων παραβατών.

Όλα αυτά θεωρούμε πως πρέπει να μπουν σε σειρά προτεραιότητας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και επαναλαμβάνω την ετοιμότητα μας να συνδράμουμε την προσπάθεια για ψήφιση ολοκληρωμένων νομοσχεδίων από την Ολομέλεια της Βουλής.

Σε ό,τι αφορά στα δυο σημαντικά νομοθετήματα που είχαμε προς συζήτηση σήμερα, αν επρόκειτο να βάλω μια επικεφαλίδα θα σημείωνα πως και για τα δύο θα πρέπει να εξευρεθεί μια αναγκαία ισορροπία, η οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.

Σε σχέση με την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα αναφορικά με τη δημιουργία ποινικών αδικημάτων σε ό,τι αφορά το διαδίκτυο και τη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, αυτονόητα πρέπει να προστατεύσουμε τους πολίτες από την αυθαιρεσία του οποιουδήποτε, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να προστατεύσουμε συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και αξίες, όπως είναι η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, η επίκριση των δημοσίων προσώπων και η κριτική για πράξεις των πολιτικών προσώπων. Όλα αυτά, λοιπόν, θα πρέπει να μπουν στη ζυγαριά να βρεθεί η αναγκαία ισορροπία και βεβαίως να ψηφίσουμε κάτι το οποίο θα προστατεύει την ιδιωτική ζωή των πολιτών, αλλά την ίδια ώρα να μην αποτελεί την πρόφαση για την αυθαιρεσία.

Σε ό,τι αφορά στην Πρόταση Νόμου Περί Φυλακών, που αφορά στην εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων για κατ’ οίκον περιορισμό υποδίκων, με την τοποθέτηση ειδικής ηλεκτρονικής συσκευής, το γνωστό σε όλους ως βραχιολάκι και εδώ υπάρχουν ζητήματα. Υπάρχει διαφωνία μεταξύ του Δικηγορικού Συλλόγου, της Νομικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Εμείς θεωρούμε πως θα πρέπει να αξιοποιηθεί αυτό το μέτρο, ασφαλώς θα συνδράμει την προσπάθεια για μερική αποφόρτιση των Κεντρικών Φυλακών, αλλά το κριτήριο της αποφόρτισης δεν μπορεί να είναι σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών. Άρα αυτονόητα κάποια πολύ σοβαρά αδικήματα κατά προσώπου θα πρέπει να εξαιρεθούν, όπως και η εμπορία ναρκωτικών, ούτως ώστε την ίδια ώρα που θα δώσουμε δυνατότητες στις Αρχές να αποφορτίσουν τις Κεντρικές Φυλακές, να μην δημιουργήσουμε άλλα προβλήματα σε σχέση με την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και των ίδιων των προσώπων που θα αφεθούν στο σπίτι υπό περιορισμό.

Άρα υπάρχουν ζητήματα δικαιωμάτων και από τις δύο πλευρές, γι’ αυτό και εδώ δώσαμε χρόνο στο διάλογο, κάτι που έπρεπε να προηγηθεί. Και εδώ θέλω να επικρίνω την πρώην διεύθυνση και διοίκηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Το Ηνωμένο Βασίλειο για ανάλογα νομοθετήματα, έχει ετοιμάσει μια έκθεση πολλών εκατοντάδων σελίδων. Εν μια νυκτί βρέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ένα νομοσχέδιο χωρίς ουσιαστική νομοθετική επεξεργασία. Θα δώσουμε χρόνο στο διάλογο, με την υπόμνηση ό,τι ασφαλώς θα πρέπει να νομοθετήσουμε, αλλά θα πρέπει να κάνουμε κάτι το οποίο να είναι ισορροπημένο και δίκαιο.

22.03.2023

PREV

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού δεν απάντησε σε καμιά ερώτηση για τα θεμελιώδη θέματα του πολιτισμού

NEXT

Η πρόταση του ΑΚΕΛ στηρίζει τους δημιουργούς και φέρνει τις εικαστικές τέχνες στην καθημερινότητα του λαού