Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Παγκόσμια Ημέρα κατά της διαφθοράς

Παγκόσμια Ημέρα κατά της διαφθοράς

Ανακοίνωση

Με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών η 9η Δεκεμβρίου, μέρα υιοθέτησης της Συνθήκης κατά της Διαφθοράς από τη Γενική Συνέλευση το 2003, καθιερώθηκε ως μέρα υπόμνησης της ανάγκης για καταπολέμηση της Διαφθοράς. Οι κοινωνικές, οικονομικές και θεσμικές επιπτώσεις της διαφθοράς ως κατάχρηση εξουσίας για ίδιον όφελος είναι πολυποίκιλες και ιδιαίτερα σοβαρές. Ακριβώς γιατί συνιστά τροχοπέδη στην πρόοδο, πλήττει καίρια το κράτος δικαίου, υποσκάπτει το σεβασμό στους θεσμούς, στοιχίζει σε πόρους, παρεμποδίζει την ανάπτυξη, υπονομεύει ουσιαστικά το παρόν και το μέλλον των πολιτών.

Δυστυχώς, συμπεριφορές που εντάσσονται στον ορισμό που δίδουν για τη διαφθορά διεθνείς οργανισμοί και συναφείς συμβάσεις, όπως είναι η άμεση ή έμμεση δωροληψία που επηρεάζει την ορθή εκτέλεση καθήκοντος και η συμμετοχή σε δραστηριότητες σχετικές με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, έχουν περιέλθει στο επίκεντρο της κυπριακής πραγματικότητας τα τελευταία χρόνια. Η σύγκρουση συμφέροντος που επίσης περιλαμβάνεται στον ορισμό της διαφθοράς ακουμπά τα ανώτατα δώματα της κυπριακής πολιτείας, με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Για πρώτη φορά η Κύπρος βρίσκεται στη μέγγενη ενός διεθνούς διασυρμού, που δεν αφορά μόνο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προσωπικά αλλά έχει επιφέρει σοβαρότατο πλήγμα στην εικόνα και αξιοπιστία του Κυπριακής Δημοκρατίας. Για πρώτη φορά, η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου αναφορικά με το σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων», το οποίο αγγίζει αυταπόδεικτα τον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη και το οικογενειακό του περιβάλλον, καθώς και μέλη του Υπουργικού του Συμβουλίου. Για πρώτη φορά, το όνομα Προέδρου της Δημοκρατίας παρελαύνει σε διεθνή πρωτοσέλιδα και δελτία ειδήσεων, σε ερευνητικά πορίσματα και εκθέσεις «name and shame» για τη διαφθορά, όπως τα Panama και Pandora Papers. Για πρώτη φορά, Πρόεδρος της Κύπρου κατονομάζεται σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αφορά τη διαφθορά.

Αυτή ακριβώς την κατρακύλα, καταδεικνύουν και τα τελευταία στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Από το 2013, που τη διακυβέρνηση του τόπου ανέλαβαν ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ, η Κύπρος σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση διαφθοράς σε όλη την ΕΕ. Η σύγκρουση συμφέροντος και η επιρροή ιδιωτικών συμφερόντων σε κρατικές αποφάσεις έχουν κλιμακωθεί άνευ προηγουμένου.

Αίτημα του ΑΚΕΛ, όπως και της καταπληκτικής πλειοψηφίας της κυπριακής κοινωνίας, είναι η καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων και η απομάκρυνση από τη δημόσια σφαίρα όσων εκμεταλλεύονται με αναλγησία αξιώματα και θέσεις, διαβρώνουν τους θεσμούς που υπηρετούν, για να προσποριστούν προσωπικά οφέλη και να εξυπηρετήσουν ημετέρους. Για το ΑΚΕΛ, η πάταξη της διαφθοράς δεν αποτελεί ευκαιριακό σύνθημα. Αντίθετα, αποτελεί άξονα των νομοθετικών μας προτάσεων, περιλαμβανομένης της τοποθέτησής μας υπέρ της ίδρυσης μιας πραγματικά ανεξάρτητης και ενδυναμωμένης Αρχής κατά της Διαφθοράς. Η ανάληψη δραστικών πρωτοβουλιών στη Βουλή και στην κοινωνία που στόχο έχουν την περαιτέρω εμπέδωση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας, την αύξηση των μηχανισμών ελέγχου και πρόληψης, την αύξηση αποτελεσματικών μηχανισμών διερεύνησης και τιμωρίας, είναι για εμάς μονόδρομος προκειμένου να θωρακιστεί το κράτος δικαίου που προστατεύει τους πολίτες από την κατάχρηση της όποιας εξουσίας.

08/12/2021

PREV

Κεντρική Επιτροπή ΑΚΕΛ: Αποφάσισε την καταψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού για το 2022

NEXT

Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου στην εκδήλωση για την «Ονίσια» με την ευκαιρία των 75 χρόνων από την ίδρυσή της