Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου κατά την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων στη Δερύνεια
Μισός αιώνας από το δίδυμο έγκλημα σε βάρος της Κύπρου και του λαού μας, από το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή. Μισός αιώνας αγώνων και προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.
Η σημερινή ταπεινή, σεμνή τελετή που κάθε χρόνο πραγματοποιούμε ως ΑΚΕΛ εδώ στο μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων της Δερύνειας, λίγα μέτρα μακριά από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, έχει τον χαρακτήρα από τη μια να θυμίζει το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου και του λαού μας, να θυμίζει τους πρωταγωνιστές αυτού του εγκλήματος, γιατί δεν πρέπει να ξεχνούμε. Και από την άλλη, έχει τον χαρακτήρα της δέσμευσης για συνέχιση των προσπαθειών μας για να πετύχουμε λύση στο Κυπριακό.
Για το ΑΚΕΛ τα πράγματα πάντα ήταν ξεκάθαρα και είναι ξεκάθαρα. Λύση στο Κυπριακό που θα τερματίζει την τουρκική κατοχή και θα επανενώνει τον τόπο και τον λαό μας μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη συμφωνημένη βάση, η οποία έχει υιοθετηθεί από σειρά ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, της λύσης δηλαδή της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Για εμάς αυτό ήταν πάντοτε ξεκάθαρο.
Ξεκάθαρο είναι και πώς μέσα στις συνθήκες του παρατεταμένου αδιεξόδου του 2017 μπορούμε να δημιουργήσουμε δυναμική για να διαρρήξουμε αυτό το ζημιογόνο αδιέξοδο το οποίο κεφαλαιοποιεί η Τουρκία για να ενισχύει τα κατοχικά τετελεσμένα επί του εδάφους. Για να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, είναι πεποίθησή μας ότι ο μόνος δρόμος που μπορεί να δημιουργήσει τις δυνατότητες για να πετύχουμε συνολική λύση στο Κυπριακό είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανα, να διαφυλάξουμε όλο το διαπραγματευτικό κεκτημένο και να διαπραγματευτούμε επί της βάσης του Πλαισίου Γκουτέρες. Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος, σε αυτό θα πρέπει να επικεντρωθούμε. Είναι γνωστό και από την πολιτική επιστήμη αλλά και από τη διεθνή πολιτική εμπειρία ότι η προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων μπορεί να γίνεται πάνω στη βάση των αμοιβαίων συμφερόντων και της προοπτικής για να υπάρχει μια κατάσταση νίκης για όλους.
Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να θέσουμε μπροστά μας μια θετική ατζέντα. Σε αυτή τη θετική ατζέντα θα πρέπει να περιληφθούν ζητήματα τα οποία μπορούν να απελευθερώσουν κίνητρα για τους εμπλεκόμενους και πρωτίστως για την Τουρκία, έτσι ώστε να εγκαταλείψει την αρνητική της στάση και να έρθει στο διαπραγματευτικό τραπέζι.
Είναι γνωστή η πρόταση του ΑΚΕΛ που έχει καταθέσει από τον Δεκέμβρη του 2020 για τα ενεργειακά της περιοχής και του τόπου μας, πώς μπορούν να λειτουργήσουν ως θετική ατζέντα χωρίς να καταργούνται οι κόκκινες μας γραμμές. Πιστεύουμε ότι αυτή η πρόταση μας είναι εποικοδομητική και πιστεύουμε ότι επιτέλους θα πρέπει να συζητηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πολιτική ηγεσία, στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου για να μπορέσουμε να αναλάβουμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες, που θα μας βγάλουν μπροστά. Θα μας δώσουν την πρωτοβουλία, θα δημιουργήσουν – εάν ασφαλώς ανταποκριθεί η Τουρκία- δυναμική που όχι μόνο θα διαρρήξει το αδιέξοδο αλλά θα μας επαναφέρει στο διαπραγματευτικό τραπέζι. Να μην ξεχνούμε ότι χωρίς διαπραγμάτευση λύση δεν μπορούμε να πετύχουμε.
Εμείς, σε αυτό θα συνεχίσουμε να επιμένουμε όπως επίσης θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ανάμεσα στην κοινωνία για να υπογραμμίζουμε την ανάγκη ύπαρξης λύσης. Γιατί η προσωρινότητα που ζούμε από το 1974 δεν μπορεί να διασφαλίσει το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, του λαού μας, των παιδιών μας.
14.08.2024