Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Η πρόταση του ΑΚΕΛ για τον ΦΠΑ στις κατοικίες και τα ψέματα της κυβέρνησης, του Χάρη Πολυκάρπου

Η πρόταση του ΑΚΕΛ για τον ΦΠΑ στις κατοικίες και τα ψέματα της κυβέρνησης, του Χάρη Πολυκάρπου

 

Όταν στις 18 Δεκεμβρίου 2020 οι ευρωπαϊκές αρχές έστελναν αίτημα για να ενημερωθούν για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή 5% ΦΠΑ στις κατοικίες δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι απέναντι τους θα είχαν μια κυβέρνηση που λέει ψέματα ακόμα και όταν κοιμάται. Για αυτό και μετά τις πρώτες απαντήσεις που δόθηκαν από την κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έγειρε ζητήματα, κάνοντας την κυβέρνηση να φουσκώνει με αλαζονεία και να μοιράζει δηλώσεις προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το επενδυτικό πρόγραμμα των χρυσών διαβατηρίων και την απώλεια φορολογικών εσόδων.

Όταν ο Γενικός Ελεγκτής αποκάλυπτε στη συνέχει στην έκθεση του, ότι απέκρυπταν στοιχεία στην ευρωπαϊκή επιτροπή, και το νομικό πλαίσιο είχε αλλάξει από το 2016, οι ευρωπαϊκές αρχές συνειδητοποιούσαν ότι για ακόμα μια φορά, μετά το στραπάτσο των χρυσών διαβατήριων, είχαν απέναντι τους μια κυβέρνηση πρόχειρη, ερασιτεχνική και προπαντός αναξιόπιστη.

Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας δεν θα τα πληρώσει η κυβέρνηση αλλά ολόκληρη η κοινωνία. Διότι όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαίτησε την άμεση αλλαγή του νόμου, αλλά έφερε και πάλι στο προσκήνιο τον κίνδυνο επιβολής προστίμων και κυρώσεων, διασύροντας τη χώρα. Και αν το αυτί της κυβέρνησης δεν ιδρώνει, μια ολόκληρη κοινωνία γεμίζει με πίεση και άγχος. Διότι βλέπει το κόστος της κατοικίας να αυξάνεται ακόμα περισσότερο, προσθέτοντας στο αυξημένο κόστος των οικοδομικών υλικών, τους μισθούς που παραμένουν στάσιμοι, το υπέρογκο κόστος των ενοικίων ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα και τα σχεδόν ανύπαρκτα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής.

Η απάντηση της κυβέρνησης στην ανάγκη αλλαγής της νομοθεσίας ήταν εξίσου πρόχειρη με το χειρισμό του θέματος. Χωρίς διαβούλευση, χωρίς προβληματισμό, χωρίς τη στοιχειώδη μελέτη των δεδομένων στην αγορά, έφερε πρόταση για μείωση του δικαιούχου εμβαδού για επιδότηση στα 140τ.μ. μόνο για κατοικίες που δεν ξεπερνούν τα 200 τ.μ.

Με την πρόταση της η κυβέρνηση υποστήριξε ότι ήθελε να προσδώσει κοινωνικό χαρακτήρα στο μέτρο, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Κάθε άλλο.

Με την πρόταση της ένα διαμέρισμα 100τ.μ. σε πύργο με εφταψήφια αξία εντάσσεται στην «κοινωνική» πολιτική της. Μια μέση κατοικία των 170 τ.μ. όμως επιβαρύνεται με περισσότερο ΦΠΑ από ότι προηγουμένως, και μια κατοικία 201τ.μ. με κόστος δέκα φορές λιγότερο από ένα πολυτελές διαμέρισμα σε πύργο θα φορτωθεί ολόκληρο το ΦΠΑ. Αυτό χαρακτηρίζει η κυβέρνηση ως λογική και δίκαιη «κοινωνική» πολιτική. Να φορολογούνται τα νεαρά ζευγάρια, αλλά να παίρνουν εκπτώσεις οι εκατομμυριούχοι επενδυτές, που αγοράζουν πολυτελή διαμερίσματα στο παραλιακό μέτωπο.

Στην αντίληψη του ΑΚΕΛ η φιλοσοφία είναι διαφορετική. Ο μειωμένος συντελεστής είναι μέτρο κοινωνικής πολιτικής για να βοηθήσει τα νεαρά ζευγάρια για την απόκτηση στέγης. Δεν είναι εργαλείο μάρκετινγκ για επαύλεις και πολυτελή διαμερίσματα. Όταν το 2019 καταθέσαμε την πρόταση νόμου ενώπιον της Βουλής συναντήσαμε τον χλευασμό της κυβέρνησης. Σήμερα η κυβέρνηση έχει απομονωθεί στις εμμονές της και η πρόταση του ΑΚΕΛ συναντά τις πλείστες προτάσεις που έχουν εκφραστεί δημόσια.

Η πρόταση μας έχει μια βασική αρχή, ότι το σύστημα πρέπει να είναι απλό και κατανοητό και να εξυπηρετεί το κοινωνικό χαρακτήρα του μέτρου. Για αυτό προτείνουμε:

Πρώτο, να παραχωρείται ο μειωμένος συντελεστής με βάση την αξία της κατοικίας.

Δεύτερο, να εξαιρεθούν του μειωμένου συντελεστή οι επαύλεις και οι πολυτελείς κατοικίες.

Τρίτο, να καταστούν δικαιούχοι όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα σήμερα να αγοράσουν ή να κτίσουν, αλλά επιθυμούν να επεκτείνουν υφιστάμενη κατοικία.

Ασφαλώς ενδεχομένως να προκύψουν πρακτικά προβλήματα. Όμως αυτά αφορούν την εφαρμογή και όχι τη φιλοσοφία της πρότασης. Για αυτό και υπάρχει ετοιμότητα και να εξεταστούν αναπροσαρμογές στα χρηματικά όρια ώστε να ενσωματώνουν τις μεταβολές στο κόστος, με βάση σχετικούς δείκτες της στατιστικής υπηρεσίας, αλλά και να διασφαλιστεί ότι ζευγάρια που είναι σε διαδικασία ανέγερσης δεν θα πρέπει να αδικηθούν λόγω των νέων δεδομένων.

Τα όσα, δε, λέγονται περί συμψηφισμού των ευθυνών κυβέρνησης – Βουλής είναι προπέτασμα καπνού. Διότι όταν σε πιάνουν με τη γίδα στην πλάτη δεν κοιτάς ποιος άφησε την πόρτα ανοικτή.

Χάρης Πολυκάρπου

Επικεφαλής Τομέα Οικονομίας – μέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ

 

PREV

Για τις τραπεζικές χρεώσεις, του Βάκη Χαραλάμπους

NEXT

Κυρώσεων το ανάγνωσμα, του Βάκη Χαραλάμπους