Home  |  Βουλή   |  Βουλευτές   |  Αντρέας Πασιουρτίδης   |  Ομιλία Ανδρέα Πασιουρτίδη, Βουλευτή ΑΚΕΛ, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2023

Ομιλία Ανδρέα Πασιουρτίδη, Βουλευτή ΑΚΕΛ, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2023

 

Κυρία Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Eπιτέλους, φτάσαμε στον τελευταίο προϋπολογισμό της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Υπογραμμίζω τη λέξη επιτέλους αφού ολοκληρώνεται μία διακυβέρνηση, η οποία έχει γιγαντώσει τις κοινωνικές ανισότητες.

Έχει συρρικνώσει  τη μικρομεσαία τάξη και έχει υφαρπάξει ένα σημαντικό ποσοστό του συνολικού ΑΕΠ της χώρας από τους μισθούς των  εργαζομένων και το διοχέτευσε στα κέρδη των λίγων. Χαρακτηριστικά σημειώνω ότι, το μερίδιο κερδών για το 2012 αντιστοιχούσε στο 18% επί του ΑΕΠ, ενώ σήμερα είναι στο 27%. Οι μισθοί της χώρας το 2012 ήταν στο 48,2% σήμερα είναι στο 44%.

Η απερχόμενη Κυβέρνηση δικαιούται να υπερηφανεύεται ότι αποχωρεί πολύ-πρωταθλήτρια. Για τους πολίτες αυτής της χώρας, η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη,  έχει καταγράψει  πολλές πρωτιές. Πρωτιές,  στη διαφθορά, στη θεσμική διαπλοκή, στην κραυγαλέα σύγκρουση συμφέροντος, πρωτιές στη δημόσια αντιπαράθεση, στην υπόσκαψη ανεξάρτητων θεσμών και αξιωματούχων, αλλά και στην αρνητική εικόνα που εκπέμπει η χώρα στο εξωτερικό.

Και όσο και αν ο χαρακτηρισμός που αποδίδεται από τον ίδιο τον ΠτΔ σε όσους αναδεικνύουν αυτά τα φαινόμενα, είναι αυτός του φαντασιόπληκτου. Κάποια πράγματα είναι τόσο εξόφθαλμα, που η άρνηση ύπαρξής τους βιάζει την κοινή λογική. Αυτή η δεκαετία βοά από σκάνδαλα.  Ενδεικτικά αναφέρω τους συμπεθέρους και τις μετέπειτα εισφορές τους στην εκκλησία, την απόκτηση με δόσεις του οικοπέδου στους Καλόγηρους, την ανάπτυξη στο Πέρα Πεδί, τα χρυσά διαβατήρια και την εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου που φέρει το όνομα του ΠτΔ και ελέγχεται από τις θυγατέρες του, καθώς και εταιρείες ανάπτυξης γης οικογενειακού του προσώπου, το σκάνδαλο της Ryanair, την εμπλοκή στις παρακολουθήσεις και αναφορές για χρήση λογισμικού στις συνομιλίες, τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες και την αποδοχή αυτών για να μην κακοφανήσουμε -ναι το ακούσαμε και αυτό- τον Σαουδάραβα κροίσο. Κατά την ταπεινή μου άποψη, το κακοφάνισμα θα αποφεύγετο έτσι κι αλλιώς, αν του εξηγούσαμε ότι στην Κυπριακή έννομη τάξη η διγαμία αποτελεί ποινικό αδίκημα και παρόλα αυτά λίγες μέρες μετά το ένα από τα περιβόητα ταξίδια, το Υπουργικό Συμβούλιο πολιτογράφησε ως Κύπρια υπήκοο και την δεύτερη σύζυγό του.

Και μέσα σε όλα αυτά, ο ΠτΔ κάλεσε την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς να ερευνήσει τις αναφορές στα βιβλία πρώην στενού του συνεργάτη για «Συμμορία» και «Κράτος Μαφία». Ο άνθρωπος που δέκα χρόνια τώρα έγινε συνώνυμο με τη σύγκρουση συμφέροντος και τη γιγάντωση της διαφθοράς στην Κύπρο, αποφάσισε ότι θέλει έρευνες 2 μήνες πριν την αποχώρησή του από την Προεδρία. Αφού πρώτα απέστειλε σχετική επιστολή ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και μετά που μας απείλησε με λήψη νομικών μέτρων. Μνημειώδης η υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών.

Κυρία Πρόεδρε,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Από το κάδρο των όσων ανέφερα πιο πάνω δεν μένει εκτός ούτε η Αστυνομία, αλλά ούτε και οι Κεντρικές Φυλακές. Το αστυνομικό σώμα απαξιώνεται δημοσίως και καθημερινά από λάθη και παραλείψεις, αλλά και συμβάντα τα οποία λαμβάνουν χώρα υπό την ελλιπή εποπτεία του πολιτικού προϊσταμένου.

Τί να πρωτοαναφέρουμε; Τις εξετάσεις πρόσληψης Αστυνομικών, οι οποίες πάσχουν και την ηγεσία της Αστυνομίας και το αρμόδιο Υπουργείο να τρέχουν ασθμαίνοντας στη Βουλή, κατόπιν εορτής, για αποκατάσταση;

Την εξαγγελία, για την πρόσληψη 300 συμβασιούχων αστυνομικών για επιτήρηση της ΓΚΠ για τους μετανάστες, αλλά παρόλες τις παρατάσεις που δόθηκαν στις αιτήσεις, ο αριθμός δεν συμπληρώνεται; Σημειώνω ότι οι 300 επίλεκτοι  θα φέρουν όπλο, με μόνο 6 βδομάδες εκπαίδευσης, τις οποίες η ηγεσία της Αστυνομίας κρίνει αρκετές.

Δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ και στο θέμα της βίας εντός και εκτός γηπέδων.   Ένα κοινωνικό ζήτημα το οποίο διογκώνεται και όφειλαν  εκείνοι που έχουν την ευθύνη, να εξεύρουν τις λύσεις για πάταξη του. Δεν χρειάζεται οτιδήποτε άλλο πέραν από τις εικόνες που βλέπουμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες για να αντιληφθεί κάποιος ότι το υφιστάμενο πλαίσιο δεν επιτέλεσε τον σκοπό του. Κουκουλοφόροι να επιτίθενται σε ανυπεράσπιστους ηλικιωμένους και οπαδούς ομάδων να συγκρούονται, εντός αγωνιστικών χώρων, αλλά και εντός γειτονιών και δρόμων των πόλεων. Μαχαίρια και επιθετικά όπλα να βρίσκονται σε κοινή θέα πάνω στις  κερκίδες και δίπλα από οικογένειες με μικρά παιδιά.

Τα τελευταία επεισόδια βίας δικαιώνουν τη θέση του ΑΚΕΛ ότι η νομοθεσία κατά της βίας που εισήχθη επί Ιωνά Νικολάου δεν θα έλυνε δια μαγείας τα προβλήματα, όπως παρουσιαζόταν πομπωδώς τότε και δεν θα τερμάτιζε ένα φαινόμενο που έχει σχέση με κοινωνικά προβλήματα και αδιέξοδα. Οι κυβερνώντες με τις πολιτικές τους, όχι μόνο δεν επίλυσαν τα ζητήματα βίας εντός και εκτός γηπέδων αλλά δεν κατάφεραν να τα μειώσουν ούτε στο ελάχιστο.  Οι πανηγυρισμοί ότι με τη νομοθεσία θα αντιμετώπιζαν τη βία έπεσαν στο κενό. Αυτό όμως που με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε είναι ότι η κυβέρνηση επέτεινε με τις πολιτικές της το αίσθημα ανασφάλειας. Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση  ΚΑΙ σε αυτό τον τομέα είναι αυταπόδεικτα αποτυχημένη και αναποτελεσματική. Θα ήταν ευχής έργο εάν οι κυβερνώντες είχαν την ευαισθησία  να συναισθανθούν την αποτυχία της ακολουθούμενης πολιτικής και προπαντός την κρισιμότητα της κατάστασης.

Πάγια θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι αυτά τα φαινόμενα μπορούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν και να προληφθούν με ολιστική προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει και παιδαγωγικά μέτρα μέσα από το σχολείο. Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει προτάσεις που συνδυάζουν την ανάγκη για αποτελεσματική νομοθεσία και πάταξη της βίας μαζί με τα μέτρα πρόληψης και διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς στον πραγματικό κοινωνικό και ψυχαγωγικό ρόλο του αθλητισμού.

Προτάσεις δόθηκαν, βούληση δεν υπήρξε από πλευράς της κυβέρνησης. Απέτυχε παταγωδώς και σ’ αυτό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η κυπριακή κοινωνία έχει συγκλονιστεί από τα τεκτενόμενα στις κεντρικές φυλακές. Τις καταγγελίες και τις έρευνες από ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές και την αστυνομία, όπου ελέγχονται υψηλόβαθμοι Αξιωματικοί της Δύναμης και η Διεύθυνση των φυλακών. Οι κυβερνώντες δεν θέλουν,  ούτε σε αυτήν την περίπτωση, να σταθούν απέναντι στη διαφθορά.  Και ο λόγος είναι ξεκάθαρος,  είναι και  οι ίδιοι μέρος του προβλήματος. Τα όσα παρακολουθούμε να παρουσιάζονται στη δημόσια σφαίρα  από θεσμούς, ο οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την επιβολή του νόμου  και με τον χειρισμό εξαιρετικά ευαίσθητων τομέων, πλήττουν ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη των πολιτών στο Κράτος Δικαίου.  Όλα αυτά υποβαθμίζουν το αίσθημα ασφάλειας που θα έπρεπε να κυριαρχεί ανάμεσα στους πολίτες μιας ευνομούμενης πολιτείας.

Προειδοποιούσαμε δημόσια για την κατάσταση στις φυλακές. Δολοφονίες, αυτοκτονίες, κινητά τηλέφωνα, ναρκωτικά, οργάνωση εγκλημάτων. Μιλήσαμε έγκαιρα για προσπάθεια συγκάλυψης αλλά και εξωραϊσμού της πραγματικής εικόνας. Τον περασμένο Ιούλιο καλέσαμε όλους τους συνυπεύθυνους να τοποθετηθούν αντί να κρύβονται. Μας ανησυχούν τα παιγνίδια εξουσίας και διαπλοκής ανάμεσα στην Αστυνομία και τη Διεύθυνση των Φυλακών. Απαιτούμε πλήρη εξιχνίαση και διαφάνεια.

Όλα αυτά θα έπρεπε να ενεργοποιούσαν τα πολιτικά αντανακλαστικά των κυβερνώντων. Αντί τούτου, προσπαθούν να κάνουν διαχείριση που μοιάζει με συγκάλυψη.

Αλήθεια όμως, πώς μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς οι πολίτες όταν  για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ένα μαύρο βαν, βαφτισμένο ως μετεωρολογικό εργαλείο, έκανε βόλτες ανεξέλεγκτα υποκλέπτοντας προσωπικά δεδομένα; Όταν ανακαλύπτουν πως κάθε φορά που πλησίαζαν το αεροδρόμιο Λάρνακας ένα αόρατο μάτι παρακολουθούσε και κατέγραφε κάθε τους κίνηση; Πώς να έχουν εμπιστοσύνη στις αρχές, όταν ενώ όλα αυτά βγαίνουν στην επιφάνεια και μας κάνουν για άλλη μια φορά ρεζίλι, η ηγεσία της Αστυνομίας αποκρύπτει από τη Βουλή την αγορά υπηρεσιών από νομικά και φυσικά πρόσωπα τα οποία στην πορεία αντιμετώπισαν ποινικές διώξεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων;

Η Κύπρος επί ημερών Συναγερμού μετατράπηκε σε ξέφραγο αμπέλι για πρώην και νυν πράκτορες του Ισραήλ χρησιμοποιώντας την ως βάση για παραγωγή και εξαγωγή κακόβουλων λογισμικών τα οποία μόλυναν τη χώρα μας, την Ελλάδα και ενδεχομένως και άλλες χώρες.  Όλα συγκλίνουν στο  ότι οι Ισραηλινοί πράκτορες με τις πλάτες του ΔΗΣΥ και της κυβέρνησης έστησαν στην Κύπρο ένα δίκτυο υποκλοπών και παρακολουθήσεων και στη συνέχεια, με τον ΔΗΣΥ μεσάζοντα, επεκτάθηκαν και στην Ελλάδα.

Και ας πασχίζουν κάποιοι να κρατήσουν πορίσματα στα συρτάρια, διότι το περιεχόμενο τους θα ανοίξει πολλά μέτωπα τα οποία δεν τους συμφέρουν.

Και ας μην δίνει απαντήσεις ο ΔΗΣΥ, προσπαθώντας να αναγάγει ακόμα ένα σκάνδαλο σε θέμα κομματικής αντιπαράθεσης. Και ας διαψεύδει ο ΠτΔ, ισχυριζόμενος ότι περίπου όλα αυτά είναι αποκύημα φαντασίας. Στάση ανάλογη και αντίστοιχη με αυτήν που τηρούσαν για τα χρυσά διαβατήρια και στο τέλος ολόκληρη η οικουμένη έχει καταδικάσει την Κύπρο γι’ αυτό το παράνομο πάρτυ.

Η δράση τέτοιων σκοτεινών δικτύων παρακολουθήσεων και υποκλοπών είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία, την εθνική ασφάλεια και βεβαίως τα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε πολίτη. Όσα εμπόδια κι αν υψώνουν ορισμένοι, το ΑΚΕΛ θα επιμείνει να ξεριζωθεί αυτό το δίκτυο, διότι ο κυπριακός λαός δικαιούται να μάθει όλη την αλήθεια.

Για μας αυτά τα ζητήματα είναι πολύ σοβαρά. Είναι ζητήματα κράτους δικαίου, το οποίο επί της παρούσας διακυβέρνησης έχει καταρρακωθεί, είναι ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων  και ελευθεριών, είναι ζητήματα  Δημοκρατίας, για αυτό θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να διορθωθούν διαδικασίες και  νομοθεσίες, εκεί και όπου χρειάζεται, αλλά πρωτίστως για να αποδοθούν ευθύνες και επιτέλους να αλλάξουν νοοτροπίες, που τα τελευταία δέκα χρόνια είναι παγιωμένες στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Κυρία Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Δεν θα μπορούσα  να μην αναφερθώ και στην  πόλη και επαρχία της  Λάρνακας.

Ένα από τα κύρια πρόβληματα που ταλανίζουν  σήμερα  την τοπική κοινωνία της Λάρνακας, είναι το κλείσιμο εκατοντάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες μη αντέχοντας το οικονομικό βάρος, αναζητούν μάταια σωσίβιο, αλλά καμία κυβερνητική πολιτική δεν τους το παρέχει.

Ένα άλλο θέμα το οποίο απασχολεί  την πόλη και επαρχία Λάρνακας, έχει να κάνει με τις σχολικές εγκαταστάσεις και τα σχολικά κτίρια, τα οποία είναι πεπαλαιωμένα. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις και δεν συνάδουν με τον σύγχρονο τρόπο εκπαίδευσης. Έχουμε εισηγηθεί και υποβάλει προτάσεις για ετοιμασία ολιστικής μελέτης, που θα καταδείξει τις υπάρχουσες ανάγκες, ώστε να προγραμματιστεί η κατασκευή των απαραίτητων σχολικών μονάδων.  Και σε αυτό το ζήτημα παρατηρείται μια ανεξήγητη καθυστέρηση από πλευράς Κυβέρνησης.

Άμεσα συνυφασμένο με το προηγούμενο, είναι το αίτημα μας για την αξιοποίηση του χώρου του Διανελλείου γυμνασίου και ορφανοτροφείου. Ο χώρος έχει εδώ και κάποια χρόνια διατεθεί στο κράτος, όμως η αναβλητικότητα και οι καθυστερήσεις του Υπουργείου Παιδείας, παρά τις συνεχείς μας παραστάσεις για ανέγερση σχολικής μονάδας, κρατούν το θέμα στάσιμο. Ζητούμε επιτακτικά όπως δρομολογηθεί το έργο δίνοντας λύση στις εκπαιδευτικές ανάγκες της επαρχίας Λάρνακας.

Όσον αφορά το θέμα της δημιουργίας Πανεπιστημιακής Σχολής, έχουμε καταντήσει γραφικοί. Απλά υπενθυμίζω τις αλλεπάλληλες υπαναχωρήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Δεν θα απευθυνθώ στους κυβερνώντες, οι οποίοι ποτέ δεν αποδέχτηκαν τις όποιες εισηγήσεις μας, παρά μόνο μένουν αγκυλωμένοι στις δικές τους πολιτικές.

Είμαι πεπεισμένος ότι οι εκλογές του Φεβράρη του 2023 θα κριθούν με βάση τη λογική και όχι το συναίσθημα. Για αυτό και απευθύνομαι στους Κύπριους πολίτες και ειδικότερα σε αυτούς που έχουν δικαίωμα ψήφου. Εαν θέλουμε να αλλάξουμε τα όσα μας απογοητεύουν, εάν θέλουμε να κληροδοτήσουμε ολόκληρη της πατρίδα μας στα παιδία μας, εάν θέλουμε να πατάξουμε την διαφορά και την ασυδοσία, τότε μόνο ένας δρόμος υπάρχει.  Αυτός της συμμετοχή μας  στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Δεν μας επιτρέπεται ακόμα ένα παραπάτημα στην ιστορία, δεν μας επιτρέπεται να χαριστούμε  σε κανένα υποψήφιο ο οποίος κλείνει τα μάτια στη διαφθορά και στη διαπλοκή. Δεν μας επιτρέπεται να αφήσουμε την χώρα στα χέρια όσων είχαν ενεργό λόγο και ρόλο στη διακυβέρνηση της τελευταίας δεκαετίας, δηλώνοντας μάλιστα περήφανοι και επιτυχημένοι.

Η κρισιμότητα και η σημασία αυτών των προεδρικών εκλογών είναι ξεκάθαρη. Η αλλαγή αύτη τη κρίσιμη ώρα είναι επιβεβλημένη. Ο δρόμος είναι μονόδρομος και η επιλογή είναι μία. Μόνο ένας εκ των υποψηφίων είναι αυθεντικός και ειλικρινής. Με ξεκάθαρες θέσεις και επιχειρήματα. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

 

Για όλα αυτά και για άλλα τόσα, τα οποία μας διαχωρίζουν από αυτή την διακυβέρνηση, απαντάμε παρόντες.

Κυρία Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

Κλείνω την παρέμβαση μου,  με μια ευχή αλλά και μια διαπίστωση.

Η διαπίστωση είναι ότι μετά από 10 χρόνια διακυβέρνησης Συναγερμού- Νίκου Αναστασιάδη έχουν προστεθεί αρνητικά πρόσημα  στη διαφάνεια, την λογοδοσία, τις κοινωνικές παροχές, την παιδεία, την υγεία και το Κυπριακό.

Ευχή, ο λαός τον Φλεβάρη να πάρει τη σωστή  απόφαση και να αναδείξει για πρόεδρο του κράτους ένα άνθρωπο που σέβεται τον συνάνθρωπο του, που θα στέκεται δίπλα στον εργαζόμενο και θα παλεύει μαζί του και όχι απέναντι, που θα οδηγήσει αυτό το τόπο σε ένα νέο κόσμο πιο ανθρώπινο, πιο δίκαιο, πιο ελπιδοφόρο.

 

Καλά Χριστούγεννα

 

 

PREV

Ομιλία Μαρίνας Νικολάου, Βουλεύτριας ΑΚΕΛ, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2023

NEXT

Ομιλία βουλευτή ΑΚΕΛ Γιώργου Κουκουμά, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2023c