Home  |  Βουλή   |  Βουλευτές   |  Αντρέας Πασιουρτίδης   |  Αναπάντητο από το Κτηματολόγιο έμεινε το θέμα της μηδενικής αξίας πολλών ακινήτων

Αναπάντητο από το Κτηματολόγιο έμεινε το θέμα της μηδενικής αξίας πολλών ακινήτων

Δήλωση Ανδρέα Πασιουρτίδη, Βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών

Εξετάσαμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, το αυτεπάγγελτο θέμα που εγγράψαμε ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ και αφορά την ύπαρξη πολλών ακινήτων, τα οποία στα μητρώα του Κτηματολογίου εμφανίζονται με μηδενική αξία.

Αυτή η κατάσταση δημιουργεί τέσσερα πολύ σοβαρά ζητήματα. Το πρώτο είναι ότι οι Τοπικές Αρχές δεν έχουν τη σωστή αξία των ακινήτων για να μπορούν να επιβάλλουν τη σωστή φορολογία. Το δεύτερο είναι ότι ούτε τα Συμβούλια Αποχετεύσεων έχουν τη σωστή αξία, αφού επίσης λαμβάνουν τα στοιχεία από το Κτηματολόγιο, για να επιβάλλουν τους φόρους και τα τέλη που πρέπει για τα αναπτυξιακά τους έργα. Το τρίτο είναι ότι το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων δεν έχει τις αγοραίες αξίες, ώστε  σε περίπτωση πώλησης ακινήτων  να προβαίνει σε σύγκριση και να επιβάλλει τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, που πρέπει να επιβληθεί, αν και εφόσον υπάρχει, και τέταρτο και πολύ σημαντικό, είναι ότι πολύς κόσμος, όταν πηγαίνει να μεταβιβάσει τα ακίνητα του, ανακαλύπτει ότι χρωστά φόρους και επιβαρύνσεις για πολλά χρόνια, αφού ουδέποτε έλαβε σχετική ειδοποίηση, λόγω του γεγονότος ότι το ακίνητο του παρουσιαζόταν με μηδενική αξία.

Οι περιπτώσεις τέτοιων ακινήτων με μηδενική αξία, είναι πάρα πολλές. Ενδεικτικά να αναφέρω, ότι ακίνητα σε εμπορικούς πυρήνες πόλεων, που πωλήθηκαν για εκατομμύρια εμφανίζονταν με μηδενική αξία. Έχουμε καλέσει το Κτηματολόγιο και τις υπόλοιπες αρμόδιες αρχές, να εντοπίσουν αυτά τα ακίνητα με μηδενική αξία, να τους δώσουν την πραγματική τους αξία και αν χρειαστεί να γίνει και επιτόπια εξέταση, ώστε και το κράτος να μην χάνει άλλα έσοδα, αλλά και οι Τοπικές Αρχές και τα Συμβούλια Αποχετεύσεων να μπορούν να λαμβάνουν εκείνα τα τέλη και τα έσοδα που προϋπολογίζουν κάθε χρόνο, για να προβαίνουν στα αναπτυξιακά τους έργα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου πώς προκύπτει αυτό το πρόβλημα, ο Α. Πασιουρτίδης απάντησε ότι το θέμα αυτό έμεινε αναπάντητο από τους λειτουργούς του Κτηματολογίου, κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής. Πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες που ο ίδιος έχει, είναι ότι αν ένα ακίνητο εμφανίζει μηδενική αξία, από το 1980, αν στο ενδιάμεσο διάστημα, δεν υπάρχει ανάπτυξη, που θα υποβληθεί νέα άδεια οικοδομής ή πολεοδομική άδεια, για να μπορέσει να ενημερωθεί ηλεκτρονικά το σύστημα ή δεν υπάρξει πώληση, συνεχίζει και επιβάλλεται μηδενική αξία σε κάθε νέα γενική εκτίμηση. Αυτό συμβαίνει, επειδή η εκτίμηση δεν γίνεται με επιτόπια εξέταση, αλλά με άλλες μεθόδους. Για αυτό και καλέσαμε το Κτηματολόγιο να έρθει να καλύψει αυτό το κενό.

Εξάλλου, σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει δόλος, ο Α. Πασιουρτίδης απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχει δόλος. Αυτό, συνέχισε που πρέπει να γίνει άμεσα, είναι να γίνει έλεγχος όλων αυτών των περιπτώσεων. Πρόσθεσε, ότι υπάρχουν επιστολές από Τοπικές Αρχές προς το Κτηματολόγιο, που θέτουν αυτό το ζήτημα και ζητούν να προχωρήσουν σε διόρθωση του προβλήματος. Αυτό θέσαμε και σήμερα ενώπιον της Επιτροπής και τονίσαμε ότι το πρόβλημα αυτό, πρέπει να λυθεί αφού πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων δεν πλήρωσαν χιλιάδες ευρώ τα τελευταία χρόνια.

30.03.2023

PREV

Περίεργη η απόσυρση των Κανονισμών για αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις στον ΟΚΥΠΥ από το Υπουργείο Υγείας

NEXT

Η κυβέρνηση υιοθετεί τις συστάσεις του ΔΝΤ;