Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το 2023 σηματοδοτεί την 75η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που θέτει στο επίκεντρο κάθε πολιτικής και κοινωνικής δραστηριότητας το θεμελιακό ρόλο της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αυτή η φιλοδοξία, όπως εκφράστηκε μέσα από τα 30 της άρθρα, αποτέλεσε για τα τελευταία 75 χρόνια ορόσημο στην προσπάθεια της ανθρωπότητας να αφήσει οριστικά στο παρελθόν τις σκοτεινές σελίδες του ναζισμού- φασισμού. Ορόσημο στην εξέλιξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως μια ενότητα δικαιωμάτων εξίσου σημαντικών για την παγκόσμια ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία. Που δημιουργεί ευθύνες για διασφάλιση και προστασία τόσο των πολιτικών ελευθεριών όσο και των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτισμικών δικαιωμάτων. Ευθύνες που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα και δεσμεύουν το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Ωστόσο, παρά τη θέσπιση έκτοτε ενός ογκωδέστατου πλέγματος κανόνων και νομοθεσιών, οι προκλήσεις που παραμένουν είναι τεράστιες. Σε αυτές συγκαταλέγονται η επικίνδυνη άνοδος του ρατσισμού, η ατιμωρησία της ρητορικής μίσους και των απεχθών πράξεων που τη συνοδεύουν, ο σεξισμός και η ομοφοβία, η κυβερνητική ανεπάρκεια στην προστασία ατόμων με αναπηρίες, η θεσμική προσπάθεια περιορισμού της ελευθερίας έκφρασης και συνάθροισης των πολιτών καθώς και η ανοχή ή θεσμική συγκάλυψη παράνομων παρακολουθήσεων όπως αποκαλύφθηκε και στην Κύπρο.

Επιπρόσθετα, δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί η αποτυχία του σημερινού παγκόσμιου καπιταλιστικού μοντέλου να προσφέρει ειρήνη, ισότητα και ένα βιώσιμο κοινωνικό, οικονομικό και οικολογικό μέλλον. Οι ένοπλες συγκρούσεις, η οικολογική καταστροφή, οι κρατικοί και εταιρικοί ανταγωνισμοί, κρατούν σε καθεστώς ομηρίας την ανάπτυξη και την πρόσβαση σε αναγκαία αγαθά, σε δωρεάν εκπαίδευση και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας από την καταπληκτική πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού. Και ενώ ουδείς αμφισβητεί την οξεία υπαναχώρηση που παρατηρείται, τη δραματική φτωχοποίηση, τη βίαιη μετακίνηση πληθυσμών, την όξυνση των οικονομικών ανισοτήτων, την αύξηση διαφόρων μορφών βίας, η αποσπασματική και επιλεκτική αντιμετώπισή τους απομακρύνει την προοπτική καθολικού σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δυστυχώς, αυτό επιβεβαιώνουν οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων βδομάδων στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, οι εγκληματικές ενέργειες της Χαμάς και του κράτους του Ισραήλ. Αλλά και η αδυναμία και άρνηση από μερίδα της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει αποφασιστικά την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται στη Γάζα, όπου μέσα σε μερικές βδομάδες σχεδόν 20,000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους, το 80% ενός πληθυσμού 2.2 εκατομμυρίων έχει βίαια εκτοπιστεί από τα σπίτια του με ενέργειες που συνιστούν εθνοκάθαρση, νοσοκομεία και  προσφυγικοί καταυλισμοί έχουν καταστραφεί και η πρόσβαση σε βασικά αγαθά είναι εξοντωτικά περιορισμένη.

Το ΑΚΕΛ αναγνωρίζοντας ότι ο δρόμος για διασφάλιση και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων παραμένει μακρύς, θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, προασπίζοντας την αλληλεγγύη, την κοινωνική ισότητα, τη δικαιοσύνη, τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα. Και υπογραμμίζοντας ότι στην περίπτωση της δικής μας πατρίδας αυτός περνά μέσα από την απελευθέρωση, την επανένωση και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

 09.12.202

PREV

Χρειάζεται κοινωνική πολιτική με επίκεντρο τη γονεϊκότητα για να αντιμετωπιστεί η υπογεννητικότητα

NEXT

Ψήφισμα ΑΚΕΛ και Κινήματος Οικολόγων ενόψει της COP28