Home  |  Ο σύγχρονος κόσμος

Ο σύγχρονος κόσμος

Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και της κοινότητας των σοσιαλιστικών κρατών στην Ευρώπη κατέστησε ακόμα πιο επιθετικό τον ιμπεριαλισμό με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η λεγόμενη νέα διεθνής τάξη πραγμάτων, ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός και η παγκοσμιοποίηση των πολυεθνικών και των μονοπωλίων είναι η σύγχρονη έκφραση του ιμπεριαλισμού. Η «νέα τάξη πραγμάτων» παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, επιχειρεί να ποδηγετεί και να παραγκωνίζει τα Ηνωμένα Έθνη και εξαπολύει πολέμους ενάντια σε ολόκληρους λαούς. Η επίκληση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της υπεράσπισης τάχα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας είναι το κίβδηλο πρόσχημα πίσω από το οποίο κρύβονται ιδιοτελή οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και των στενών τους συμμάχων. Στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας συρρικνώνονται και οι δημοκρατικές ελευθερίες. Ο νεοφιλελευθερισμός υποσκάπτει το βιοτικό επίπεδο των λαών και συμπιέζει κοινωνικο-οικονομικές κατακτήσεις που ήταν αποτέλεσμα μακρόχρονων αγώνων και θυσιών των εργαζομένων. Η παγκοσμιοποίηση των πολυεθνικών και των μονοπωλίων καταδικάζει στη φτώχια και την εξαθλίωση ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη. Προκαλεί τεράστιες καταστροφές στο περιβάλλον. Θύμα του σύγχρονου ιμπεριαλισμού είναι και ο πανανθρώπινος πολιτισμός που θυσιάζεται στις λογικές της αγοράς, εξευτελίζεται με τη βιομηχανία της υποκουλτούρας και υποδουλώνεται στους μηχανισμούς προπαγάνδας του ιμπεριαλισμού.

Εκείνοι που σήμερα καθορίζουν τις τύχες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινούνται στις ίδιες λογικές και στις ίδιες πολιτικές της «νέας τάξης», του νεοφιλευθερισμού και της παγκοσμιοποίησης των μονοπωλίων, έστω και αν σε ορισμένα θέματα επιχειρούν να διαφοροποιηθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Συνταγματική Συνθήκη που προωθείται στην Ε.Ε. επιχειρεί να θεσμοθετήσει το συντηρητικό νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Ενώ μιλά για κοινή άμυνα της Ε.Ε. αφήνει την Ε.Ε. προσδεμένη στο άρμα των ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ με στόχο την επέμβαση σε άλλες χώρες στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Οι ευρωπαϊκοί λαοί μπορούν να στηριχθούν στις μακρόχρονες αγωνιστικές, επαναστατικές τους παραδόσεις για να υπερασπίσουν τις κατακτήσεις τους  και να παλέψουν για μια άλλη Ευρώπη. Μια Ευρώπη των λαών και της εργασίας και όχι των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ευρώπη βρίσκονται στην πρωτοπορία της πάλης για την Ευρώπη των λαών.

Απέναντι στη βαρβαρότητα του σύγχρονου ιμπεριαλισμού μοναδική ελπιδοφόρα προοπτική προβάλλει η πάλη για ειρήνη, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και σοσιαλισμό. Το αντίπαλο δέος του ιμπεριαλισμού δεν είναι άλλο παρά οι ίδιοι οι αγώνες των λαών και των πιο προοδευτικών δυνάμεων της ανθρωπότητας. Κανένας δεν μπορεί να σταματήσει τον τροχό της ιστορίας. Ο ίδιος ο καπιταλισμός με τις εγγενείς του αντιθέσεις γεννά και αναγεννά την ταξική πάλη και τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες με στόχο ένα κόσμο διαφορετικό, που είναι εφικτός. Το ΑΚΕΛ πιστό στη διεθνιστική του ιδεολογία θα εξακολουθήσει να εκφράζει την αλληλεγγύη του με κάθε τρόπο προς τους λαούς που παλεύουν για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Το ΑΚΕΛ θα εξακολουθήσει να εργάζεται στο μέτρο των δυνατοτήτων του για τη συσπείρωση και τον συντονισμό των αριστερών δυνάμεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ώστε η Αριστερά να διαδραματίσει το ρόλο που πρέπει στην αναμόρφωση του κόσμου.