Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Η κυβέρνηση φρενάρει την εγκατάσταση ανελκυστήρων στους προσφυγικούς συνοικισμούς

Η κυβέρνηση φρενάρει την εγκατάσταση ανελκυστήρων στους προσφυγικούς συνοικισμούς

Δήλωση Νίκου Κέττηρου, βουλευτή ΑΚΕΛ και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής 

Το θέμα που αφορά την εγκατάσταση ανελκυστήρων στις προσφυγικές πολυκατοικίες εξέτασε για ακόμη μια φορά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων. Η σημερινή εξέλιξη αφορά στην ετοιμασία γνωμάτευσης από τη Νομική Υπηρεσία για τη δυνατότητα που υπάρχει να ξεπεραστεί το πρόβλημα των συγκαταθέσεων από όλους τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων για την εγκατάσταση ανελκυστήρα. Η γνωμάτευση η οποία χρειάστηκε δύο χρόνια για να ετοιμαστεί, δυστυχώς δεν δίνει λύσει στο πρόβλημα, αλλά ουσιαστικά μας λέει ότι νομικά βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδο.

Προς την αντίθετη κατεύθυνση όμως βρισκόταν η παρέμβαση της εκπροσώπου του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, η οποία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μπορεί να αξιοποιηθεί η γενική συνέλευση της διαχειριστικής επιτροπής με αυξημένη πλειοψηφία και όχι απαραίτητα η συγκατάθεση όλων των ιδιοκτητών.

Θα εξετάσουμε τη συγκεκριμένη πιθανότητα τις επόμενες μέρες και θα επιστρέψουμε για συζήτηση στην Επιτροπή.

Εξετάσαμε, επίσης, το ζήτημα της εφαρμογής του σχεδίου αναδόμησης των κυβερνητικών οικισμών με άμεση προτεραιότητα τις 43 πολυκατοικίες που έχουν κριθεί ως μη επισκευάσιμες. Δεν μπορεί να υφίσταται η δικαιολογία του Τμήματος Πολεοδομίας ότι τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι πολυκατοικίες στον ιδιωτικό τομέα. Στη προκειμένη περίπτωση έγιναν μελέτες στατικής επάρκειας και οι Δήμοι δεν έχουν ενημερωθεί από το Τμήμα Πολεοδομίας για την κατάσταση των πολυκατοικιών. Μένουν άνθρωποι σε αυτές τις πολυκατοικίες και η μελέτη κρατείται ως απόρρητο έγγραφο από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σήμερα η Επιτροπή ζήτησε για ακόμη μια φορά όπως κατατεθεί η μελέτη στατικής επάρκειας για να έχουμε επιτέλους την πραγματική εικόνα για τον βαθμό επικινδυνότητας των συγκεκριμένων πολυκατοικιών. Ενημέρωση, δικαιούνται και οι κάτοικοι σε αυτές τις πολυκατοικίες, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο αγοραπωλησιών για διαμερίσματα τα οποία έχουν κριθεί ως επικίνδυνα αλλά οι ενδιαφερόμενοι βρίσκονται σε πλάνη. Ταυτόχρονα, επειδή η στατική μελέτη έγινε πριν από τρία χρόνια ζητήσαμε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επαναληφθεί.

Στην Επιτροπή συζητήσαμε, στην παρουσία του Υπουργείου Οικονομικών, την καταβολή του τιμητικού επιδόματος στους αιχμαλώτους πολέμου όπως δεσμεύθηκε η Κυβέρνηση τον περασμένο Γενάρη ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων και των ίδιων των αιχμαλώτων.

Από όσα μας ενημέρωσε το Υπουργείο, έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες μας για το αόρατο πολιτικό χέρι του παρασκηνίου το οποίο κινεί τα νήματα και έχει παρέμβει, ώστε από τη μια να μειωθεί το συγκεκριμένο ποσό που θα δινόταν μηνιαίως στους αιχμαλώτους και από την άλλη προσπαθεί να οικειοποιηθεί τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των αιχμαλώτων προσπαθώντας να δείξει ότι ο ίδιος έχει παρέμβει ώστε να παραχωρηθεί το συγκεκριμένο επίδομα.  Σε κάθε περίπτωση έχει τελικά αναθεωρηθεί η αρχική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και θα καταβληθούν δύο χιλιάδες ευρώ σε κάθε αιχμάλωτο πολέμου σε δύο δόσεις, τον ερχόμενο Ιούλιο και Δεκέμβριο.

Είχαμε επίσης ενημέρωση για την υλοποίηση της δέσμευσης του Υπουργείου Οικονομικών ότι θα καλύψει τις εργασίες που έγιναν στα ιδιόκτητα γήπεδα των προσφυγικών σωματείων. Αυτό μας είχε αναφερθεί από το Υπουργείο σε προηγούμενη συνεδρία και για αυτό το λόγο είχαμε ως Επιτροπή παρέμβει, ώστε να σταλούν άμεσα τα τιμολόγια και οι αποδείξεις των εργασιών που έκαναν κάποια σωματεία. Δυστυχώς, σήμερα μας ενημέρωσαν ότι για τα δύο σωματεία, την Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου και τον Εθνικό Άχνας έχει υπαναχωρήσει το Υπουργείο και θα δοθούν κάποια χρήματα για μελέτες και όχι για εργασίες συντήρησης και επισκευών χωρίς όμως να μας απαντούν εάν υπάρχει άλλο προσφυγικό σωματείο το οποίο ήδη έλαβε κρατική χρηματοδότηση για εκτεταμένες εργασίες που έγιναν στο γήπεδο του.

31/05/2022

PREV

 Απαράδεκτες καθυστερήσεις στην επιστροφή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις  

NEXT

Η αύξηση του κόστους παραγωγής απειλεί να συνθλίψει τον γεωργικό τομέα | Απαιτούνται άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης