Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου της Κ.Ε. ΑΚΕΛ για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου της Κ.Ε. ΑΚΕΛ για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP

Το νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν διαφέρει ουσιαστικά από το προηγούμενο ψήφισμα πέραν του γεγονότος ότι καθορίζει πως η ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο θα γίνεται πλέον σε ετήσια βάση. Υπάρχουν βέβαια κάποια νέα θετικά στοιχεία στο ψήφισμα όπως η προσθήκη ότι αν συνεχιστούν οι μονομερείς ενέργειες στα Βαρώσια, αυτές μπορούν να προκαλέσουν την αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θετικά κρίνεται και ο πιο σαφής τρόπος διατύπωσης της αναγκαιότητας για διορισμό απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα.
Μέσα στις σημερινές συνθήκες θεωρούμε σημαντική την επαναβεβαίωση της θέσης του Συμβουλίου Ασφαλείας για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως επίσης και τη ρητή αναφορά στο ψήφισμα 1251. Ως γνωστό, το συγκεκριμένο ψήφισμα προνοεί για μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. Την ίδια ώρα όμως θεωρούμε ότι δεν θα έπρεπε να απουσιάζει η ρητή αναφορά σε αυτά τα γνωρίσματα, κάτι που ανελλιπώς περιλαμβανόταν σε προηγούμενα ψηφίσματα. Ιδιαίτερα σήμερα που η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία επιμένουν σε λύση δύο κρατών και κυριαρχική ισότητα. Θέση που θα έπρεπε επίσης να καταδικάζεται κατά τρόπο ρητό από το παρόν ψήφισμα.
Για άλλη μια φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας προειδοποιεί ότι το στάτους κβο δεν είναι στατικό και βιώσιμο και ότι υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας νέων μη αναστρέψιμων αλλαγών επί του εδάφους, που μπορούν να καταστήσουν ανέφικτη τη λύση. Μέσα στο ίδιο πνεύμα το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει ότι η κυριότητα της διαδικασίας ανήκει στους Κυπρίους και επαναβεβαιώνει τον βοηθητικό ρόλο που διαδραματίζει ο ΟΗΕ στηρίζοντας τις πλευρές στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Δεν είναι άσχετη αυτή η αναφορά με την κριτική για την αρνητική ρητορική που συνεχίζει να αναπτύσσεται στο νησί.
Για άλλη μια φορά, το Συμβούλιο Ασφαλείας επιρρίπτει ευθύνες και στην ελληνοκυπριακή πλευρά αναφορικά με την τη δημιουργία μη εξουσιοδοτημένων κατασκευών στη νεκρή ζώνη. Παράλληλα, υπογραμμίζεται δεικτικά η ανάγκη πλήρους συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο στη διαχείριση των αιτούντων άσυλο και τους πρόσφυγες.
Δεν μπορούμε βέβαια να μην σημειώσουμε ότι το ψήφισμα αναφέρεται μεν στις εργασίες της ΔΕΑ ζητώντας πρόσβαση σε όλες τις σχετικές περιοχές αλλά δεν κατονομάζει την Τουρκία ως βασική υπαίτια για τις δυσκολίες που παρατηρούνται.
Συμπερασματικά, παρόλο που το ψήφισμα δεν καταδικάζει ρητώς την προσπάθεια της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας να αλλάξουν τη βάση διαπραγμάτευσης και λύσης του Κυπριακού, εντούτοις το γεγονός ότι αυτή επαναβεβαιώνεται στο ψήφισμα αφήνει παράθυρο ελπίδας ότι είναι ακόμη εφικτή η επανέναρξη διαλόγου με στόχο τη συνολική διευθέτηση. Η προειδοποίηση όμως ότι η ευθύνη για λύση ανήκει στους ίδιους τους Κυπρίους αφορά και την ελληνοκυπριακή πλευρά. Αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τον νέο Πρόεδρο ο οποίος αν συνεχίσει στη γραμμή Αναστασιάδη όπως διακηρύττουν ότι θα πράξουν Χριστοδουλίδης και Αβέρωφ, αυτό το παράθυρο θα κλείσει. Και θα μας μείνει η οριστική διχοτόμηση με όλες τις ολέθριες συνέπειες που αυτή συνεπάγεται.
Το ζητούμενο είναι να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες οι οποίες θα στοχεύσουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις. Αυτό θα κάνει ο Αντρέας Μαυρογιάννης αν ο λαός τον τιμήσει με την ψήφο του και τον εκλέξει στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
31.01.2023

PREV

Το ΑΚΕΛ αποχαιρετά τον Νικόλα Φιλήτα

NEXT

Την Κυριακή γινόμαστε πρωταγωνιστές της αλλαγής: Ψηφίζουμε Ανδρέα Μαυρογιάννη