Παιδιά αγνώστου πατρός και πολιτική ταυτότητα

Δηλώσεις Ειρήνης Χαραλαμπίδου, βουλεύτριας ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέλω αρχικά να καταδικάσω με τον πιο έντονο τρόπο, την στοχοποίηση και την αήθη επίθεση που δέχθηκε συνάδελφος μου σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα. Ήταν ανήθικη και ανέντιμη η επίθεση που δέχθηκε δημόσια.

Επιπρόσθετα, έχει υπάρξει πολλή παραπληροφόρηση γύρω από αυτό το ζήτημα, αφού η συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν έγινε μετά «από πρωτοβουλία δική μου και στήριξη της συναδέλφου», όπως μεταδόθηκε από δημοσιογράφο. Η συζήτηση του θέματος είχε εγερθεί από το 2012, από την προηγουμένη και στη συνέχεια από την νυν Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, που θεώρησαν ότι στιγματίζεται μια διπλά ευάλωτη ομάδα παιδιών.

Η πρώην Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κυρία Στέλλα Κυριακίδου, το 2018 είχε θέσει το θέμα προς συζήτηση στη Βουλή.

Ακολούθως, η νυν Επίτροπος μας κοινοποίησε αλληλογραφία με το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσα από την οποία φαινόταν ότι, εκκρεμούσε απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών, ως προς τις προθέσεις του για μελέτη του θέματος και αλλαγή στο σχεδιασμό του τύπου των ταυτοτήτων, ενόψει της έκδοσης των νέων ταυτοτήτων το 2020. Η Επίτροπος ενημέρωσε ότι δεν είχε λάβει απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο προχώρησε στην έκδοση των νέων ταυτοτήτων με τα ίδια στοιχεία, χωρίς ουσιαστικά να προβεί σε οποιεσδήποτε ενέργειες, που να δείχνουν ότι λήφθηκαν υπόψη οι ανησυχίες της και χωρίς να καταθέσει τις μελέτες οικονομικές και άλλες για τις οποίες το Υπουργείο Εσωτερικών είχε δεσμευτεί ενώπιον επιτροπής του κοινοβουλίου..

Σήμερα, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, διαφάνηκε ότι οι απόψεις των εκπροσώπων των αρμοδίων υπηρεσιών, και ειδικά της αστυνομίας, όπως μεταφέρθηκαν από την εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών κατά την περασμένη συνεδρία, δεν ήταν ακριβείς. Η αστυνομία δεν ενίσταται στην απάλειψη των ονομάτων του πατέρα και της μητέρας από τα δελτία ταυτότητας, αρκεί να υπάρχουν αυτά στο μηχανογραφημένο σύστημα, ώστε να μπορεί διακριβωθεί η ταυτότητα ενός προσώπου όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Να υπενθυμίσω ότι, πολλές διαδικασίες που χρειάζεται να κάνει ο πολίτης στη σχέση του με το Κράτος, μπορούν να διεκπεραιωθούν με τη χρήση του διαβατηρίου, στο οποίο δεν αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα του πατέρα και της μητέρας. Η επίκληση του Υπουργού Εσωτερικών για θέματα συνήθειας, ή παράδοσης δεν μπορεί να μας αποθαρρύνει για την όποια αλλαγή, αφού ένα Κράτος πρέπει συνεχώς να εκσυγχρονίζεται, να προσαρμόζεται στις νέες πανευρωπαϊκές συνθήκες και πρόνοιες κανονισμών.

Παρά το γεγονός ότι, η δέσμευση του Υπουργείου Εσωτερικών ήταν να καταθέσει την οικονομική και τεχνική μελέτη για τον επανασχεδιασμό των ταυτοτήτων το 2020, αυτό δεν έγινε, οπότε τώρα αναμένουμε να κατατεθεί μελέτη ενόψει του επανασχεδιασμού για το 2025.

Σε ό,τι αφορά κάποιες άλλες πτυχές του θέματος που ακούστηκαν σήμερα, δεν μπορούμε να έχουμε επαρκή εικόνα, αφού οι αρμόδιοι Επίτροποι δεν ήταν σε θέση να τοποθετηθούν ουσιαστικά, αφού το αρμόδιο Υπουργείο δεν απαντούσε στις επιστολές τους όπως καταγγέλθηκε από τις ίδιες τις Επιτρόπους.

06/06/2022

PREV

Πρόταση Νόμου που τροποποιεί τον περί Πτωχεύσεως Νόμο

NEXT

Το ΑΚΕΛ αποχαιρετά με σεβασμό και εκτίμηση τη Ζέτα Αιμιλιανίδου