Home  |  Μη κατηγοριοποιημένο   |  Διεκδικούμε αξιοπρέπεια για τον προσφυγικό κόσμο

Διεκδικούμε αξιοπρέπεια για τον προσφυγικό κόσμο

 

Ο προσφυγικός κόσμος σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της τραγωδίας του 1974. Οι πρόσφυγες δικαιούνται πραγματική στήριξη από το κράτος για τη στέγασή τους. Δικαιούνται να ζουν µε αξιοπρέπεια και ποιότητα ζωής στους προσφυγικούς συνοικισμούς. Δικαιούνται κρατική πολιτική που να επιμερίζει τα βάρη της εισβολής και της κατοχής σε όλους τους πολίτες και όχι µόνο στους πρόσφυγες.

Η Αριστερά είναι η δύναμη που ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα στον προσφυγικό κόσμο, στον αγώνα για να ανακουφιστεί, να στεγαστεί και να στηριχθεί από το κράτος. Μέσα κι έξω από τη Βουλή. Ως αντιπολίτευση, αλλά και ως κυβέρνηση, έκανε πράξη μεγάλα αιτήματα του προσφυγικού κόσμου. Αυξήσαμε σημαντικά τα προσφυγικά βοηθήματα και τις στεγαστικές χορηγίες ώστε να συν υπολογίζεται το κόστος ανέγερσης κατοικίας. Υλοποιήσαμε σχέδια αναδόμησης αρκετών συνοικισμών, γερασμένων πολυκατοικιών και ανέγερσης νέων. Εκδώσαμε χιλιάδες πιστοποιητικά μίσθωσης και τίτλους ιδιοκτησίας. Εγκαταστήσαμε πάνω από 80 ανελκυστήρες μέσα σε 3 χρόνια. Παραχωρήσαμε πάνω από 1000 οικόπεδα σε οικογένειες προσφύγων. Μέσα από διάφορα έργα (πάρκα, δημόσιους χώρους, εμπορικά καταστήματα) αναβαθμίσαμε την ποιότητα της ζωής σε Κυβερνητικούς Οικισμούς. Όλα αυτά τα ακύρωσε η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ βήμα- βήμα, µε µόνους χαμένους τους πρόσφυγες.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ πετσόκοψε την προσφυγική πολιτική

__________________________________________

[/vc_column_text]

Στα εννιά χρόνια της διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ έχειεπιφέρει ένα τεράστιο πισωγύρισµα στην προσφυγική στεγαστική πολιτική του κράτους.

  • Οι συνοικισµοί εγκαταλείφθηκαν στο έλεος του χρόνου. Χιλιάδες πρόσφυγες αναγκάζονται να ζουν σε συνθήκες ανθυγιεινές και επικίνδυνες.
  • Η εγκατάσταση ανελκυστήρων στις πολυκατοικίες καθυστερεί απαράδεκτα, µε αποτέλεσµα ηλικιωµένοι και άτοµα µε κινητικά προβλήµατα να εγκλωβίζονται στα διαµερίσµατα και να ταλαιπωρούνται.
  • 43 πολυκατοικίες σε κυβερνητικούς οικισµούς είναι σε τόσο κακή κατάσταση που έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνες. Όµως το κράτος δεν έχει κανένα σχέδιο για αναδόµησή τους.
  • Τα στεγαστικά σχέδια για τα χαµηλότερα εισοδηµατικά στρώµατα προσφύγων τερµατίστηκαν από την κυβέρνηση. Εκατοντάδες νεαρά ζευγάρια αναγκάζονται να µένουν µε τους γονείς τους ή να ενοικιάζουν.
  • Πάνω από 100 εκατοµµύρια ευρώ που προορίζονταν για σχέδια στέγασης εκτοπισθέντων, συντηρήσεις στους συνοικισµούς και εγκατάσταση ανελκυστήρων έµειναν αδιάθετα διότι η κυβέρνηση δεν υλοποίησε τα έργα και τα σχέδα που είχαν εξαγγελθεί.

Το ΑΚΕΛ διεκδικεί για τους πρόσφυγες

Το ΑΚΕΛ είναι η δύναµη αντίστασης στην πολιτική της κυβέρνησης η οποία κόβει κονδύλια από τον προσφυγικό κόσµο και τα λαϊκά στρώµατα, αλλά βρίσκει εκατοµµύρια ευρώ για να δίνει στους καρχαρίες του µεγάλου κεφαλαου

Καθηµερινά, µέσα στη Βουλή το ΑΚΕΛ ανακνεί τα προβλήµατα των προσφύγων και των συνοικισµών. Καταθέτει αιτήµατα και προτάσεις. Επισκέπτεται τακτικά τους συνοικισµούς σε όλη την ελεύθερη Κύπρο. Πιστεύουµε ότι οι σηµερινές ανάγκες των εκτοπισµένων αλλά και οι δυσκολίες των νέων ζευγαριών να αποκτήσουν κατοικία, επιβάλλουν πραγµατική ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής για τους εκτοπισµένους.

Το ΑΚΕΛ διεκδικεί:

 1.  Επαναφορά του στεγαστικού σχεδίου για διαχωρισµό οικοπέδων σε συνοικισµούς αυτοστέγασης
 2. Αύξηση της στεγαστικής χορηγίας για οικογένειες µε ετήσια εισοδήµατα κάτω των 35 χιλ. ευρώ
 3. Άµεση ολοκλήρωση της έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών µίσθωσης ώστε να µπορούν να αξιοποιηθούν από τους δικαιούχους
 4. Εκπόνηση κεντρικού παγκύπριου σχεδιασµού για εγκατάσταση ανελκυστήρων µε αξιοποίηση των διαθέσιµων κονδυλίων
 5. Αναδόµηση των γερασµένων πολυκατοικιών µε προτεραιότητα τις πολυκατοικίες που έχουν κηρυχθεί ως µη επισκευάσιµες
 6. Αναβάθµιση της ποιότητας ζωής στους συνοικισµούς µε την αναδόµηση τους και την υλοποίηση έργων υποδοµής
 7. Ορθολογική αξιοποίηση των τουρκοκυπριακών περιουσιών και εµπλουτισµό των προγραµµάτων του Φορέα Ισότιµης Κατανοµής Βαρών
 8. Επαναλειτουργία των σχεδίων ανέγερσης πολυκατοικιών σε προσφυγικούς οικισµούς
 9. Αναβάθµιση της ποιότητας ζωής στις τουρκοκυπριακές συνοικίες

Επιστροφή – Λευτεριά – Επανένωση

Οι πρόσφυγες ζουν µε τον πόθο της επιστροφής στις κατεχόµενες πόλεις και χωριά µας, κάτι που µπορεί να επιτευχθεί µόνο µε λύση του Κυπριακού στη συµφωνηµένη βάση και πλαίσιο. Δυστυχώς, η πορεία που έχει πάρει το Κυπριακό είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Για αυτό πρώτιστα ευθύνεται η Τουρκία και ο Ερσίν Τατάρ που αξιώνουν λύση διχοτόµησης. Άµοιρος ευθυνών όµως δεν είναι ούτε ο Νίκος Αναστασιάδης, που µε τους χειρισµούς του, αντί να εκθέτει την κατοχική δύναµη, εκθέτει την ελληνοκυπριακή πλευρά ως αναξιόπιστη και ασυνεπή.

Η δική µας έκκληση προς όλους τους πρόσφυγες είναι να µην χάνουν την ελπίδα και να µην συµβιβαστούν µε την υφιστάµενη κατοχική/διαιρετική κατάσταση. Το ΑΚΕΛ ουδέποτε θα δεχθεί να ξεχαστεί ούτε να δικαιωθεί η προδοσία και το έγκληµα του 1974. Ουδέποτε θα δεχθούµε την οριστική διχοτόµηση της Κύπρου, γιατί αυτό θα φέρει νέο κύκλο ανασφάλειας και περιπετειών για τον κυπριακό λαό. Παλεύουµε ανυποχώρητα για λύση του Κυπριακού, µε λύση διζωνικής, δικοινοτικής οµοσπονδίας. Παλεύουµε για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού µας.

PREV

Ζητάμε μόνιμη μείωση των τιμών ενέργειας. Όχι ευχολόγια!

NEXT

Μαζί με την κοινωνία Κατά της ακρίβειας