Home  |  Βουλή   |  Βουλευτές   |  Άριστος Δαμιανού   |  Με αστεία επιχειρήματα η κυβέρνηση απορρίπτει τις προτάσεις νόμου για αναχαίτηση της ακρίβειας

Με αστεία επιχειρήματα η κυβέρνηση απορρίπτει τις προτάσεις νόμου για αναχαίτηση της ακρίβειας

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, Βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά από τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού

Στην Κύπρο του σήμερα οι καταναλωτές ταλαιπωρούνται, δεδομένου του γεγονότος ότι πάσχουμε από ενεργειακή φτώχεια, υπάρχει ακρίβεια και υπάρχει κα αποδεδειγμένη αισχροκέρδεια σε σχέση με τις τιμές των καυσίμων.

Δεδομένης της ευρύτερης κατάστασης στην πραγματική οικονομία, κρίναμε σωστό ως ΑΚΕΛ να καταθέσουμε μια σειρά από προτάσεις, μεταξύ των οποίων και οι δύο προτάσεις νόμου που αφορούν στις τιμές των καυσίμων.

Η πρώτη πρόταση νόμου, αφορά στην δυνατότητα της Υπουργού Ενέργειας να καθορίζει πλαφόν σε σχέση με τις τιμές των καυσίμων, η οποία αναμένουμε να συζητηθεί στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων το συντομότερο δυνατόν.

Η δεύτερη, είναι αυτή που συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών και αφορά στην κατάργηση του ΦΠΑ στον Φόρο Κατανάλωσης, με χρονικό ορίζοντα το Δεκέμβριο του 2022.

Δεν αναμέναμε βέβαια διαφορετική αντίδραση από την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Οικονομικών, όταν σήμερα ακούσαμε πως τόσο η δική μας πρόταση, όσο και οι προτάσεις άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση, ανεξαρτήτως διαφοροποιήσεων, απορρίπτονται αναφανδόν από την κυβέρνηση.

Και μάλιστα, ορισμένα από τα επιχειρήματα που τέθηκαν από τον Υπουργό, είναι άξια λόγου και άξια σχολιασμού. Ανησυχεί ο Υπουργός Οικονομικών, ότι αν μειωθούν οι φόροι κατανάλωσης, θα αυξηθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών! Άκουσον, άκουσον! Άρα λέει, θα αυξηθούν οι πληθωριστικές τάσεις και εκ των πραγμάτων θα συνεχίσει η άνοδος του πληθωρισμού.

Εάν ο Υπουργός θεωρεί πως με την φτώχεια των χαμηλομεσαίων και μεσαίων στρωμάτων θα ελεγχθεί ο πληθωρισμός, τότε πολύ φοβούμαι πως αυτό το σλόγκαν για τον καλό τιμονιέρη πάει περίπατο.

Δεύτερο επιχείρημα του Υπουργού Οικονομικών είναι ότι, οι προτάσεις μας είναι αστόχευτες, και άρα μαζί με τους φτωχούς θα επωφεληθούν και οι πλούσιοι. Μόνο γέλωτα θα μπορούσε να προκαλέσει μια τέτοια ανησυχία Υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού, των οποίων πλείστες τόσες πολιτικές εξυπηρετούν τους λίγους, αλλά πλούσιους και όχι τους πολλούς που βρίσκονται στα χαμηλομεσαία στρώματα. Εξάλλου, τα έργα και οι ημέρες τους αναφορικά με τους πύργους και τα χρυσά διαβατήρια, αποτελούν τρανό παράδειγμα αυτής της πραγματικότητας.

Βεβαίως, κάτω από την πίεση της συζήτησης, έχει λεχθεί και θέλουμε να το σημειώσουμε με ικανοποίηση, ότι ο Υπουργός Οικονομικών θα ήταν έτοιμος να μπει  σε ένα διάλογο σε ό,τι αφορά τις προτάσεις μας, νοουμένου ότι αυτές θα μπορούσαν να στοχευτούν. Αλλά την ίδια ώρα, θα πρέπει να πούμε ότι αυτή η μετακίνηση από την αρχική θέση έρχεται ως αποτέλεσμα της δικαίωσης της δικής μας θέσης. Ότι δηλαδή, ένας μεγάλος αριθμός κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προβεί σε σημαντικές επεμβάσεις και μάλιστα οριζόντια, τόσο όσον αφορά τον φόρο κατανάλωσης, όσο και αντισταθμιστικές παροχές.

Και βεβαίως η επιβεβαίωση ήλθε από τον ίδιο τον Υπουργείο Οικονομικών, όταν προτάξαμε πως επτά κράτη μέλη έχουν προβεί σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις και το αρμόδιο υπουργείο σε σχετική επιστολή, μας έδωσε κατάλογο, σε ενάμιση σελίδα, με τις δράσεις που ανέλαβαν κράτη μέλη και τις οποίες η δική μας κυβέρνηση αρνείται να λάβει.

Προς επιβεβαίωση της άρνησης της κυβέρνησης ν’ ασχοληθεί με τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία, με τα ευάλωτα στρώματα, τις χαμηλομεσαίες τάξεις, αποτελεί και μία απάντηση σε ερώτημα που θέσαμε, σε ό,τι αφορά στις ενέργειες που η ίδια η κυβέρνηση είχε λάβει, όταν το Δεκέμβριο του 2021 συζητήθηκε στο ECOFIN η δυνατότητα για μεγαλύτερη ευελιξία, σε σχέση με τους συντελεστές ΦΠΑ ευρύτερα, αλλά και ειδικά σε σχέση με τα καύσιμα.

Στο σχετικό μας ερώτημα, τι είχε κάνει τότε η κυβέρνηση για να διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η απάντηση που επίσης είναι γραπτή και ενδεικτική της αναλγησίας των κυβερνώντων, λέει μεταξύ άλλων, «…το Υπουργείο Οικονομικών θα μελετήσει το πλαίσιο των μειωμένων συντελεστών, μετά από την δημοσίευση των παρεκκλίσεων των άλλων κρατών μελών και θα προβεί σε ανάλογες εισηγήσεις, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο όφελος για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.». Κοντολογίς, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι!

Την ώρα που οι πολίτες δυσπραγούν, την ώρα που οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, η κυβέρνηση θα αναμένει να δει πως θα δημοσιοποιηθούν τα μέτρα των υπολοίπων κρατών για να ενεργοποιηθεί. Λοιπόν, θα ενεργοποιηθούν οι πολίτες τον Φεβρουάριο του 2023, εφ’ όσον δεν ενεργοποιείται αυτή η κυβέρνηση.

06/06/2022

PREV

Απέναντι από τον Μακάριο ήταν η ΕΟΚΑ Β΄…

NEXT

Πρόταση Νόμου που τροποποιεί τον περί Πτωχεύσεως Νόμο