Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Κυπριακό… Ώρα Μηδέν

Κυπριακό… Ώρα Μηδέν

 

Ο κ. Χριστοδουλίδης, με την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, διακηρύσσει με κάθε ευκαιρία ότι η λύση του Κυπριακού αποτελεί προτεραιότητα για τον ίδιο. Δηλώνει μάλιστα ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί σε δημόσιες αντιπαραθέσεις, για να μην υποσκάψει τις προσπάθειες λύσης.

Οι τοποθετήσεις αυτές είναι σωστές. Είναι όμως αρκετές για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις; Δυστυχώς ΟΧΙ!!! Μετά από το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά και το παρατεταμένο αδιέξοδο που ακολούθησε η κατάσταση έχει περιπλακεί επικίνδυνα. Η Τουρκία κλιμακώνει περαιτέρω την αδιαλλαξία, την προκλητικότητα και την επιθετικότητα της. Ενώ συμβαίνουν όλ΄αυτά η διεθνής κοινότητα επιδεικνύει τεράστια ανοχή έναντι της. Σίγουρα τα συμφέροντα διαφόρων χωρών επηρεάζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να παραδεχτούμε όμως ότι επηρεάζει αρνητικά και το γεγονός ότι θεωρούν πώς έχει και η πλευρά μας ευθύνες για τη διολίσθηση των τελευταίων χρόνων.

Ο πρώτος στόχος πρέπει να είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πλευράς μας διεθνώς. Επίσης να πείσουμε την Τουρκία και την Τουρκοκυπριακή ηγεσία να εγκαταλείψουν την απαράδεκτη αξίωση για λύση δύο κρατών.

Τοποθετήσεις του Προέδρου ότι θα διαπραγματευτεί τα 6 σημεία του πλαισίου του Γ.Γ του ΟΗΕ όχι απλά και μόνο δεν βοηθούν, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να δώσουν την ευχέρεια στην Τουρκία να πείσει κάποιους στη διεθνή κοινότητα για τις απαράδεχτες της αξιώσεις. Ούτε η προσπάθεια απόδοσης πρωταγωνιστικού ρόλου στην Ε.Ε βοηθά. Η Ε.Ε συμμετείχε στο ανώτατο επίπεδο το 2017, τόσο στη Σύνοδο της Γενεύης, όσο και στο Κραν Μοντανά. Παρακολουθεί τις συνομιλίες εδώ και πάνω από 15 χρόνια. Η ίδια δηλώνει ότι ο ρόλος της είναι βοηθητικός προς τον ΟΗΕ.

Αν ειλικρινώς θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό, αν θέλουμε να στριμώξουμε την Τουρκία και να την πείσουμε να εγκαταλείψει απαράδεχτες αξιώσεις, κατά την άποψη μου χρειάζεται να είμαστε αξιόπιστοι και πολύ συγκεκριμένοι. Να πούμε:

  1. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν μέχρι σήμερα. Τα 6 σημεία του πλαισίου θα τύχουν διαπραγμάτευσης για να ολοκληρωθούν.
  2. Αν επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις στο σωστό πλαίσιο να δηλώσουμε την ετοιμότητα μας για κατάθεση γεφυρωτικών προτάσεων στα 6 σημεία. Προτάσεων που δεν ξεφεύγουν από τις αρχές λύσης αλλά θα δημιουργούν προϋποθέσεις επίτευξης συγκλίσεων.
  3. Να πείσουμε ότι αν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις θα πράξουμε ότι είναι δυνατό για να πάμε μέχρι το τέλος αυτή τη φορά, φτάνει να συνεργαστεί και η Τουρκική πλευρά στο σωστό πλαίσιο.
  4. Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στο Φυσικό Αέριο (ΦΑ). Να δηλώσουμε ότι αν υπάρξει συμφωνία στα 6 σημεία του πλαισίου Γκουτιέρες, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τον τρόπο συμμετοχής τους στη λήψη αποφάσεων για το Φ.Α.
  5. Να δηλώσουμε ότι αν λυθεί το Κυπριακό με σωστό τρόπο, είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε συζητήσεις με την Τουρκία για πιθανή συνεργασία στα θέματα του Φ.Α. Έτσι θα αποκτήσει κίνητρο για να συμβάλει στη λύση.

Ταπεινή μου άποψη είναι ότι αν παραμείνουμε στα τετριμμένα θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση. Ας λειτουργήσουμε μια φορά με την λογική και όχι το συναίσθημα και τα συνθήματα. Μόνο έτσι ίσως επανέλθουμε στο πλαίσιο που καθορίζεται από τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ε.Ε.

Α. Κυπριανού

Τέως Γ.Γ της Κ.Ε ΑΚΕΛ                               

PREV

Νίκος Αναστασιάδης και διαφθορά, του Άντρου Κυπριανού

NEXT

Η ειρηνευτική πρωτοβουλία της Λ Δ Κίνας και η Δύση