Home  |  Βουλή   |  Βουλευτές   |  Άριστος Δαμιανού   |  Δήλωση Άριστου Δαμιανού, βουλευτή ΑΚΕΛ και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, βουλευτή ΑΚΕΛ και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, βουλευτή ΑΚΕΛ και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής

Ρυθμίσεις που αφορούν στην διαδικασία των προσφορών για τα θαλάσσια σπορ και στις υπηρεσίες στις παραλίες

Στη σημερινή συνεδρία, η Επιτροπή Εσωτερικών συνέχισε την συζήτηση σχετικά με την Πρόταση Νόμου των κ.κ. Κωστή Ευσταθίου και Κυριάκου Χατζηγιάννη, αναφορικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν στη διαδικασία των προσφορών για τα θαλάσσια σπορ και στις υπηρεσίες στις παραλίες. Μια ορθή πρωτοβουλία, δεδομένων των καθυστερήσεων, αλλά και των ενδεχόμενων παρατυπιών που έχουν καταγραφεί σε συγκεκριμένους παραλιακούς Δήμους.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, τέθηκε ενώπιον μας επιστολή προερχόμενη από τον Δήμο Παραλιμνίου, η οποία αποτυπώνει κάποιες εξελίξεις αναφορικά με την κατακύρωση προσφορών. Την ίδια ώρα υπάρχει η ομόφωνη εκτίμηση της Επιτροπής Εσωτερικών, ότι αυτά τα ζητήματα πλέον πρέπει να ρυθμιστούν κατά τρόπο τελεσίδικο και αποτελεσματικό με τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο. Ως εκ τούτου η Επιτροπή Εσωτερικών αποφάσισε, επί του παρόντος, να μην προχωρήσει στη συζήτηση της συγκεκριμένης Πρότασης Νόμου, αλλά θα παρακολουθεί το θέμα και μέσα στις επόμενες βδομάδες θα αποφασίσει τελεσίδικα για τον τρόπο που η Βουλή και η Επιτροπή, ως η καθ’ ύλην αρμόδια, θα παρέμβει στην όλη διαδικασία. Ταυτόχρονα η Επιτροπή Εσωτερικών, υπέδειξε προς το αρμόδιο Υπουργείο και προς την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών, την ανάγκη, να προχωρήσουν σε αλλαγές στη Νομοθεσία, με την αίσθηση του κατεπείγοντος.

Εκφράζουμε εκ νέου την ανησυχία μας για την τροπή που έχουν πάρει και φέτος τα πράγματα, γιατί σε μια δύσκολη για την οικονομία περίοδο, οι όποιες απώλειες σε σχέση με το τουριστικό προϊόν της Κύπρου, μοιραία και αναπόδραστα, θα επηρεάσουν και την οικονομία και το βιοτικό επίπεδο των επηρεαζόμενων φορέων.

 

Αναγκαιότητα ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που αφορά την λειτουργία των Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών

Σε ό,τι αφορά στην Πρόταση Νόμου του κ. Πανίκου Λεωνίδου, Περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών, μας δόθηκε η ευκαιρία να αναγνωρίσουμε εκ νέου την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην λειτουργία των Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών, και να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις σύγχρονες προκλήσεις της οικονομίας και της τεχνολογίας.

Εκφράστηκαν καταρχήν απόψεις από όλους τους παρευρισκόμενους και μέσα στις επόμενες βδομάδες θα συνεχιστεί η συζήτηση στην Επιτροπή. Θεωρούμε αυτονόητο, ότι αυτά τα ζητήματα, ανεξαρτήτως επιμέρους διαφωνιών ή συμφωνιών, πρέπει να απασχολούν την Επιτροπή Εσωτερικών, αλλά κυρίως να απασχολούν το κεντρικό κράτος και την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία, διότι και εδώ χρειάζεται εκσυγχρονισμός. Προκύπτουν προβλήματα και υπάρχουν διαδικασίες που δεν προάγουν ούτε την διαφάνεια, ούτε τον πλουραλισμό.

Γιατί στην δική μας αντίληψη, και είναι και η γενική θέση όλων των μελών της Επιτροπής Εσωτερικών, πρέπει να υπηρετείται η πολυφωνία, ο πλουραλισμός και η διαφάνεια, αλλά συνάμα να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο δρουν τα ΜΜΕ και βεβαίως η ανάγκη να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα τους σε πολύ δύσκολες συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

 

Προσχέδιο Έκθεσης σχετικά με τις Καταστροφικές Πυρκαγιές στις Επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας

Ως Επιτροπή Εσωτερικών, σε συντονισμό με τις άλλες συναρμόδιες Επιτροπές Περιβάλλοντος και Γεωργίας, έχουμε ολοκληρώσει μια πολυσέλιδη Έκθεση, αναφορικά με τις  καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού και την ανάγκη αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

Είμαστε στο στάδιο που οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες προβαίνουν σε επιμέρους σχόλια επί του Προσχεδίου της Έκθεσης. Αναμένουμε την ερχόμενη Πέμπτη να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το καλοκαίρι έρχεται και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή την φορά δεν θα έχουμε επανάληψη αυτών των άκρως καταστροφικών περιστατικών που υπήρξαν το 2021.

 

02/06/2022

 

PREV

Κίνδυνοι για την πατρίδα και το λαό από την εμπλοκή στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς του Ισραήλ

NEXT

Απαιτούμε άμεση λύση στο πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων και αναλώσιμων