Συμμετοχή του βουλευτή κ. Άριστου Δαμιανού στις εργασίες της 149ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης
Ολοκληρώνονται σήμερα στη Γενεύη οι εργασίες της 149ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, στο πλαίσιο των οποίων ο βουλευτής κ. Άριστος Δαμιανού συμμετείχε σε συζήτηση στη Μόνιμη Επιτροπή για την Ειρήνη και τη Διεθνή Ασφάλεια, με θέμα «Ο ρόλος των κοινοβουλίων στην προώθηση λύσης δύο κρατών στην Παλαιστίνη».
Εκφράζοντας έντονη ανησυχία αλλά και αποτροπιασμό για την κλιμάκωση της βίας και τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή, που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, ο κ. Δαμιανού τόνισε ότι τώρα επιβάλλεται όσο ποτέ προηγουμένως, τα κοινοβούλια, ως εκφραστές της λαϊκής βούλησης, να αναλογιστούν τη συμβολή τους στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας.
Η ειρήνη στην πολύπαθη και εύθραυστη τούτη περιοχή, ανέφερε ο κ. Δαμιανού μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας συνολικής και διαρκούς διευθέτησης, η οποία θα βασίζεται στη λύση δύο κρατών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Λύση που θα οδηγήσει σε ειρηνική συνύπαρξη εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προηγούμενες συμφωνίες, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα των δύο κρατών. Ωστόσο, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής, μια τέτοια λύση απαιτεί πολιτική βούληση, ισχυρή δέσμευση και αταλάντευτη στήριξη από τη διεθνή κοινότητα και είναι σε αυτό το πλαίσιο που τα κοινοβούλια έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν.
Αναφερόμενος στη συμπλήρωση φέτος 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της Κύπρου, ο κ. Δαμιανού επισήμανε ότι ο κυπριακός λαός μπορεί να κατανοήσει πολύ καλά τις ανοικτές πληγές που αφήνουν οι ανεπίλυτες συγκρούσεις. Η ντε φάκτο διχοτόμηση της χώρας μου, τόνισε, αποτελεί υπενθύμιση ότι η διαρκής ειρήνη απαιτεί πολύ περισσότερα από την απουσία συγκρούσεων. Είναι για αυτό τον λόγο, πρόσθεσε, που η Κύπρος στέκεται αλληλέγγυα στις προσπάθειες για προώθηση δίκαιης και διαρκούς λύσης στην Παλαιστίνη, επιτελώντας στο ακέραιο τον ρόλο της ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ασταθή Μέση Ανατολή και ως γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ της Ευρώπης και της περιοχής. Χαρακτήρισε δε ως θετική εξέλιξη τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και των ηγετών των δύο κοινοτήτων στη Νέα Υόρκη, σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου και επανέναρξης συνομιλιών.
Σε ό,τι αφορά στον ρόλο των κοινοβουλίων στην προώθηση του διαλόγου και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο κ. Δαμιανού τόνισε την ουσιαστική τους συμβολή στη δημιουργία του απαραίτητου πολιτικού χώρου για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων. Συναφώς, επισήμανε τη σημασία καθολικής υποστήριξης των επειγουσών εκκλήσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ΕΕ για άμεση ανθρωπιστική παύση των εχθροπραξιών που θα οδηγήσει σε βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, στην απελευθέρωση των εναπομείναντων ομήρων και στην ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές που έχουν ανάγκη.
Υπενθυμίζοντας ότι η κοινοβουλευτική διπλωματία αποτελεί το πιο σύγχρονο εργαλείο προώθησης και ανάδειξης της αξίας του διαλόγου, ο κ. Δαμιανού υπογράμμισε ότι η επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός, θα άνοιγε το δρόμο για μια ευρύτερη αποκλιμάκωση στη Γάζα και στον Λίβανο και θα αναζωογονούσε την προσπάθεια προώθησης διαρκούς και βιώσιμης λύσης δύο κρατών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, σε μια εποχή που το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερο, κατέληξε.
17.10.2024