
Ανακοίνωση για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
Ανακοίνωση για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, το ΑΚΕΛ εύχεται μια δημιουργική και παραγωγική χρονιά στη μαθητική και την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς και σε όλα τα άτομα που εργάζονται και συμβάλλουν καθημερινά στην εύρυθμη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος.
Η έναρξη κάθε νέας χρονιάς αποτελεί σταθμό ελέγχου για την ετοιμότητα και το επίπεδο των σχολικών μονάδων μας. Δυστυχώς, παρά την ωραιοποίηση που επιχειρεί η Υπουργός, την πραγματική εικόνα μπορούν να περιγράψουν οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, που βιώνουν καθημερινά τα δεδομένα.
Σημαντικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας, κατά γενική ομολογία, είναι η κατάσταση των υλικοτεχνικών υποδομών. Ο μειωμένος προϋπολογισμός των Τεχνικών Υπηρεσιών δεν επιτρέπει την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που να περιλαμβάνει την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων και υποδομών, καθώς και την ουσιαστική αναβάθμιση των υφιστάμενων.
Η εγκατάσταση των κλιματιστικών κινείται παγκύπρια σε διαφορετικές ταχύτητες, με ορισμένες επαρχίες να καταγράφουν ρυθμούς «χελώνας», ενώ σε αριθμό σχολείων παρατηρούνται αξιοσημείωτα προβλήματα υποστελέχωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά τις διευθυντικές θέσεις στην προδημοτική εκπαίδευση.
Όπως έχουμε σημειώσει ξανά, ανοικτό παραμένει επίσης το ζήτημα της μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών στα υποστηρικτικά προγράμματα του Υπουργείου, οι οποίοι παραμένουν επί τρεις μήνες χωρίς απολαβές.
Τέλος, το Υπουργείο όφειλε από καιρό να είχε καταθέσει τα δύο νομοσχέδια που αφορούν την Ειδική Εκπαίδευση και το νέο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών. Και τα δύο αφορούν νευραλγικά ζητήματα του εκπαιδευτικού συστήματος. Η κατάθεσή τους, ωστόσο, καθυστερεί λόγω της μη έγκαιρης προετοιμασίας του Υπουργείου.
Σε κάθε περίπτωση, το ΑΚΕΛ διατηρεί επικοινωνία με όλους τους φορείς που απαρτίζουν το δημόσιο σχολείο και θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, με γνώμονα πάντα τη θωράκιση και την ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.
07.09.2026