Δικαίωμα στη λήθη: Θέτουμε τέρμα στις διακρίσεις σε βάρος ατόμων με εμπειρία καρκίνου
Δήλωση Μαρίνας Νικολάου, βουλεύτριας ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών
Ξεκίνησε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών, η συζήτηση της Πρότασης Νόμου του ΑΚΕΛ, για τη κατοχύρωση του Δικαιώματος στη Λήθη.
Σκοπός της είναι η εξασφάλιση δίκαιης πρόσβασης των ατόμων με εμπειρία καρκίνου καρκίνου σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης.
Ελπίζουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα να υπερψηφιστεί και από την Ολομέλεια της Βουλής, εφόσον στηριχθεί και από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.
Το ΑΚΕΛ ανταποκρίθηκε σε ένα απόλυτα δίκαιο αίτημα της κοινωνίας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως εάν πετύχουμε να ενσωματώσουμε στη νομοθεσία μας το «Δικαίωμα στη Λήθη», αυτό θα καταστήσει την Κύπρο ως ένα πρωτοπόρο κράτος-μέλος της Ε.Ε. σε αυτό το βαθιά κοινωνικό ζήτημα.
Μία εξέλιξη σταθμός, καθώς τα άτομα με εμπειρία καρκίνου θα μπορούν πλέον να επανακαθορίσουν τη ζωή τους, χωρίς βαρίδια, έχοντας τη δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης σε υπηρεσίες ασφάλισης. Γιατί κάθε απόρριψη κρύβει πίσω της έναν άνθρωπο, μια οικογένεια, μια ιστορία.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πότε ξεκινά η περίοδος λήθης και αν υπάρχουν κάποια επιμέρους θέματα, η Μαρίνα Νικολάου ανέφερε:
Καταθέσαμε την πρόταση Νόμου τον Οκτώβρη του 2022, με την οποία ζητούμε να μην συλλέγονται ιατρικές πληροφορίες σχετικά με την προηγούμενη καρκινική νόσο από ασφαλιστικούς οργανισμούς εάν έχει παρέλθει περίοδος δέκα ετών μετά το τέλος της θεραπείας. Στη συνέχεια και αφότου ολοκληρώθηκε έρευνα σχετικά με το τι ισχύει σε άλλες χώρες κράτη- μέλη, αποφασίσαμε να εμπλουτίσουμε την Πρόταση μας, με ξεχωριστή αναφορά στα άτομα τα οποία έχουν νοσήσει σε νεαρή ηλικία για τους οποίους να ισχύει η περίοδος των 5 ετών.
18.09.2023