Χρειάζεται πολιτική δέσμευση για την εφαρμογή της νομοθεσίας για τα Καταφύγια Ζώων
Δήλωση Νίκου Κέττηρου, βουλευτή ΑΚΕΛ και αναπληρωτή προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής
Συζητήσαμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, το τροποποιητικό νομοσχέδιο το οποίο έχει έρθει από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και αφορά στην παράταση στη λειτουργία των εκτροφείων, των επηρεαζόμενων υποστατικών που αφορούν εκτροφεία, ξενοδοχεία, καταφύγια και υποστατικά προσωρινής φύλαξης για σκύλους και γάτους. Η παράταση η οποία δίνεται με βάση το τροποποιητικό νομοσχέδιο είναι ακόμη 48 μήνες από την ημέρα που ψηφίστηκε η νομοθεσία, αλλά στην ουσία από σήμερα μέχρι τη λήξη αυτής της περιόδου έχουμε μόνο 16-17 μήνες για να παρέλθει αυτό το διάστημα. Αυτό το οποίο ζητήσαμε από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είναι να έρθουν στην επόμενη συνεδρία στην Επιτροπή με πολιτική δέσμευση από τον αρμόδιο υπουργό και να μας πουν αν αυτό το χρονικό διάστημα είναι αρκετό για να εφαρμοστεί η νομοθεσία.
Δεν υπάρχει λόγος να ψηφίζουμε μια νομοθεσία η οποία θα ξανακρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να εφαρμόσει τη γνωστή πολιτική του «στύλο- στύλο άνεση». Θέλουμε να ψηφίζουμε νομοθεσίες οι οποίες θα εφαρμόζονται. Επομένως, να έρθει με πολιτική δέσμευση ο Υπουργός, ότι σε αυτό το χρονικό πλαίσιο θα εφαρμοστεί η νομοθεσία, γιατί το πρώτιστο που μας ενδιαφέρει είναι η ευημερία των ζώων, αλλά και των ανθρώπων οι οποίοι ασχολούνται με αυτά τα εκτροφεία και κατά δεύτερο λόγο αν χρειάζεται να γίνουν κ άλλες τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο να τις κάνουμε. Αν χρειάζεται να δοθεί και άλλος χρόνος, αλλά σε εκείνη την περίοδο που θα δοθεί για να εφαρμοστεί η νομοθεσία πρέπει οπωσδήποτε να δώσουμε το χρόνο που χρειάζεται. Δεν επιτρέπεται να ακούμε για εκτροφεία σκύλων μέσα σε κτηνοτροφικές ζώνες. Υπάρχουν περιπτώσεις που ενδεχομένως να υπάρχουν υποστατικά σε τουρκοκυπριακή γη και δίπλα να υπάρχουν και πτηνοσφαγεία, όπου αντιλαμβάνεστε με τα λύματα τι γίνεται, αν υπάρχουν και εκτροφεία σκύλων και γάτων δίπλα. Δε γίνεται να υπάρχουν ξενοδοχεία ή εκτροφεία σκύλων και γάτων σε συνθήκες οι οποίες δεν είναι οι κατάλληλες και ενδεχομένως κάποιος να μπορεί να πει ότι γίνεται και κακοποίηση των ζώων. Θα πρέπει οι έλεγχοι και για τα υποστατικά, αλλά και για τις συνθήκες διαβίωσης των ζωών να είναι οι κατάλληλες, να είναι αυστηρές και αυτό είναι που επιδιώκουμε εμείς. Την ίδια ώρα όμως να δοθούν και οι απαραίτητες διευκολύνσεις από το κράτος για να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία.
Αναφορικά με τις εξαγωγές ζώων, με βάση ένα σημείωμα που μας έστειλαν οι Φιλοζωικές Οργανώσεις, γίνονται στο εξωτερικό εξαγωγές ζώων από καταφύγια, τα οποία δεν διατίθενται σε Κύπριους που ενδιαφέρονται. Έχουν διατεθεί γύρω στους 30,000 σκύλοι τα τελευταία 7 χρόνια. Οι περισσότερες εξαγωγές γίνονται σε Βρετανία και Γερμανία, όπως μας λέχθηκε. Ρωτήσαμε αν ξέρουμε που πάνε αυτά τα ζώα και μας λέχθηκε ότι ελέγχονται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και με τα έγγραφα που υπάρχουν γνωρίζουν πολύ καλά που πάνε αυτά τα ζώα. Επειδή έχουμε όλη αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση χωρίς στειρώσεις, χωρίς περιορισμούς, με πολλά αδέσποτα και τις νομοθεσίες να ψηφίζονται μόνο και να μην εφαρμόζονται, επικρατεί αυτή η κατάσταση. Σημασία έχει να εφαρμόζονται οι νομοθεσίες. Θα μπορούσαμε να ψηφίζουμε 150 νομοθεσίες χωρίς σημασία αφού δεν εφαρμόζονται. Καταβάλλονται βέβαια και τα έξοδα για τη μεταφορά και τις εξαγωγές ζώων.
22/06/2022