Home  |  Γενικός Γραμματέας Κ.Ε. ΑΚΕΛ   |  Υπόμνημα προτάσεων για τον τουρισμό στην Κύπρο, υπό το βάρος των συνεπειών από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Υπόμνημα προτάσεων για τον τουρισμό στην Κύπρο, υπό το βάρος των συνεπειών από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Το ΑΚΕΛ, υπό το βάρος της κατάστασης που δημιουργείται εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στη χώρα, πραγματοποίησε συσκέψεις για συζήτηση των συνεπειών και την αναζήτηση λύσεων, με εμπλεκόμενους και επηρεαζόμενους φορείς στην τουριστική βιομηχανία.

Οι συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα σε Λάρνακα, Λεμεσό, Πάφο και ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και σ’ αυτές συμμετείχαν τα βιομηχανικά, εμπορικά επιμελητήρια και οι εταιρείες ανάπτυξης των αντίστοιχων επαρχιών, ξενοδόχοι, πάροχοι τουριστικών υπηρεσιών, φορείς της εστίασης και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Κεντρικός και κοινός παρονομαστής όλων των απόψεων που κατατέθηκαν είναι από τη μια, οι ανησυχίες για τις σοβαρές συνέπειες σε ολόκληρη την αλυσίδα της τουριστικής βιομηχανίας και από την άλλη, η ανάγκη λήψης άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων για περιορισμό των συνεπειών. Βασική είναι επίσης η διαπίστωση ότι οι επιπτώσεις στον τουρισμό από τον πόλεμο και τις κυρώσεις, έρχονται να προστεθούν στις επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία του covid19 τα δύο τελευταία χρόνια. Εισοδήματα εργαζομένων και επιχειρηματιών έχουν εξανεμιστεί, επιχειρήσεις έχουν κλείσει ή κινδυνεύουν να κλείσουν οριστικά.

Είναι γενικά παραδεκτό πως ο αντίκτυπος του πολέμου και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν, δημιουργούν ένα κενό το οποίο θα είναι δυσαναπλήρωτο τουλάχιστον για τη φετινή τουριστική περίοδο. Η Ρωσία είναι βασικότατος τουριστικός βραχίονας για την Κύπρο με τους φετινούς υπολογισμούς του Υφυπουργείου Τουρισμού σε αφίξεις να προσεγγίζουν τις 800 χιλ. Αυξημένη ήταν και η τουριστική ροή από την Ουκρανία και άλλες γειτνιάζουσες χώρες που σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις μεγάλες προσφυγικές ροές.

Η ανασφάλεια και η αποσταθεροποίηση που προκαλείται από τον πόλεμο, οι αυξήσεις στις τιμές των ναύλων και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των ευρωπαίων εξαιτίας του πληθωρισμού και της ακρίβειας, μετατοπίζει τις καταναλωτικές προτεραιότητες του κόσμου, ορθώνοντας επιπρόσθετα εμπόδια που κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.

Η Κυβέρνηση και το Υφυπουργείο Τουρισμού καλούνται άμεσα και με ταχύτητα να λάβουν αποφάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών και για την τόνωση του τουρισμού.

Οι προτάσεις του ΑΚΕΛ εστιάζονται στους ακόλουθους τέσσερις άξονες:

Α) Έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη:

Ανάληψη ενεργειών για ουσιαστική στήριξη και παραχώρηση αντισταθμιστικών μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την Κύπρο, ο τουρισμός αποτελεί βασικό πνεύμονα της οικονομίας και ως εκ τούτου θα πληγεί δυσανάλογα από τις συνέπειες. Η Κυβέρνηση καλείται να απαιτήσει την ουσιαστική και έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης από την ΕΕ προς την Κύπρο για τις συνέπειες που προκαλούνται από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί.

Β) Ενίσχυση υφιστάμενων αγορών και εξεύρεση νέων:

Άμεση και στοχευμένη παρέμβαση σε νέες αγορές καθώς και ενίσχυση των υφιστάμενων για προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού τουριστών. Για την επίτευξη του στόχου αυτού δεν αρκεί η ενίσχυση της διαφήμισης, αλλά επιβάλλεται η εκπόνηση νέων σχεδίων στήριξης των οργανωτών ταξιδίων και η ενίσχυση των κινήτρων για αντιμετώπιση του ανταγωνισμού.

Εξειδικευμένος τουρισμός: Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση, με ευθύνη του αρμόδιου υφυπουργείου, καλείται όπως ετοιμάσει πακέτα προώθησης του εξειδικευμένου τουρισμού, τα οποία μπορούν να επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο και να δώσουν ανάσα σε περισσότερες τουριστικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις.

Γ) Προώθηση και ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού:

Οι Κύπριοι μπορούν να δώσουν λύσεις και σημαντικές ανάσες στην τουριστική βιομηχανία, όπως αποδείχθηκε και κατά την περίοδο της πανδημίας. Το γεγονός πως δεν ανακοινώθηκε επέκταση των υφιστάμενων σχεδίων αποτελεί, κατά την άποψή μας, πολύ αρνητική εξέλιξη.

Για την προώθηση και ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού επιβάλλεται να δοθούν κίνητρα, μέτρα και δυνατότητες στους Κυπρίους για να επιλέξουν τουριστικά τη χώρα μας. Ενισχύοντας τον εγχώριο τουρισμό, στηρίζουμε την οικονομία της χώρας μας, διοχετεύουμε ρευστότητα στην κυπριακή αγορά αντί στο εξωτερικό και παρέχουμε τις απαραίτητες οικονομικές ανάσες μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Το ΑΚΕΛ εισηγείται όπως εκπονηθούν άμεσα προγράμματα εγχώριου τουρισμού και συγκριμένα:

  1. Ανανέωση και επέκταση του υφιστάμενου σχεδίου για διακοπές με ελάχιστο τις δύο διανυκτερεύσεις με παροχή περισσότερων επιλογών, αύξηση της παρεχόμενης επιδότησης, ένταξη αγροτουριστικών καταλυμάτων και παροχή εκπτώσεων από χώρους εστίασης που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.
  2. Επαναλειτουργία και ενίσχυση του σχεδίου «μικρές αποδράσεις – μεγάλες εμπειρίες» για εξορμήσεις τα Σαββατοκυρίακα.
  3. Εκπόνηση σχεδίου μονοήμερων εκδρομών.
  4. Επέκταση του σχεδίου «Γνώρισε τα Μονοπάτια της Φύσης».
  5. Ενίσχυση του σχεδίου Κοινωνικού Τουρισμού το οποίο παρέχεται μέσω των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  6. Διαμόρφωση στοχευμένων σχεδίων (στη βάση κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων) για εργαζόμενους και ειδικές ομάδες πληθυσμού που δεν καλύπτονται από το Κεντρικό Ταμείο Αδειών (χαμηλοσυνταξιούχοι, άτομα με αναπηρίες)

Παράρτημα: Εισηγήσεις για μέτρα στον Τουρισμό με επίκεντρο τον Εγχώριο Τουρισμό

 Δ) Σχέδια στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων:

Ετοιμασία σχεδίων στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις συνέπειες στον τουρισμό. Στόχος πρέπει να είναι η απορρόφηση από τον τουριστικό τομέα των εργαζομένων που εργάστηκαν το 2019. Καλή βάση για την ανάπτυξη των σχεδίων στήριξης μπορεί να αποτελέσουν τα σχέδια που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον covid19 τα οποία ανάλογα πρέπει να προσαρμοστούν και να εμπλουτιστούν.

Εξεύρεση κονδυλίων:

  1. Αναμφίβολα ένα μεγάλο ποσό που θα δινόταν για στήριξη Οργανωτών Ταξιδίων και Αεροπορικών Εταιρειών από Ρωσία και Ουκρανία, τώρα θα εξοικονομηθεί.
  2. Θα εξοικονομηθούν επίσης κονδύλια από άλλες προγραμματισμένες ενέργειες σε αυτές τις χώρες όπως συμμετοχές σε εκθέσεις.
  3. Αναπροσαρμογή των πόρων/ προϋπολογισμού λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει με τον πόλεμο και τις κυρώσεις, ώστε να υπάρξει καλύτερη επικέντρωση σε δράσεις που θα μειώσουν τη ζημιά. Επικαιροποίηση του υφιστάμενου προϋπολογισμού αφού πλέον υπάρχουν άλλες προτεραιότητες.
  4. Διάθεση κονδυλίων για έκτακτη ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας.

Κατάσταση με Covid19:

  1. Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην τουριστική βιομηχανία θέτουν θέμα άμεσης κατάργησης του Cyprus Flight Pass.
  2. Επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης και ανάλογη διαχείριση των Πρωτοκόλλων για διευκόλυνση της τουριστικής βιομηχανίας

Εθνική Στρατηγική Τουρισμού

Τέλος, σημειώνουμε για άλλη μια φορά τη διαχρονική μας θέση για την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού για τον τουρισμό. Η Εθνική Στρατηγική Τουρισμού πρέπει να αποτελέσει προϊόν συζήτησης και συνδιαμόρφωσης από τους κοινωνικούς εταίρους και όχι να παραμένει επτασφράγιστο μυστικό.

Στόχος μας ήταν και παραμένει η ουσιαστική συνδρομή ως προς την κατεύθυνση εντός αειφόρου και βιώσιμου τουρισμού.

 

PREV

Συνάντηση ΓΓ ΚΕ ΑΚΕΛ με αντιπροσωπεία κτηνοτρόφων στην κτηνοτροφική περιοχή Αραδίππου

NEXT

Εισηγήσεις για μέτρα στον Τουρισμό με επίκεντρο τον Εγχώριο Τουρισμό