Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Το ΑΚΕΛ για τον θάνατο του  Βάσου Καραγιώργη

Το ΑΚΕΛ για τον θάνατο του  Βάσου Καραγιώργη

Το ΑΚΕΛ εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του Βάσου Καραγιώργη ο οποίος υπήρξε κορυφαία μορφή της Κυπριακής Αρχαιολογίας. Απευθύνουμε  τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του και στην επιστημονική αρχαιολογική κοινότητα της Κύπρου για την απώλεια. Η ακούραστη επιμονή και δύναμη, με την οποία εργάστηκε για την Κυπριακή Αρχαιολογία για περισσότερα από 70 χρόνια, πήγαζαν από την αγάπη του για την Κύπρο και την ψυχική δύναμη που απέκτησαν πολλοί Κύπριοι μέσα στις δύσκολες συνθήκες των δεκαετιών του 1920 και 1930 (γενν. 1929).

Ο Βάσος Καραγιώργης εργάστηκε σκληρά, ώστε τα αποτελέσματα των πολυάριθμων ανασκαφών του σε ολόκληρη την Κύπρο να γίνουν κτήμα της κοινωνίας, δημοσιεύοντας δεκάδες επιστημονικά βιβλία και μονογραφίες και εκατοντάδες άρθρα για την Κυπριακή Αρχαιολογία. Ένας από τους κύριους στόχους, που πέτυχε ως Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ήταν να καταστεί η Κυπριακή Αρχαιολογία αναπόσπαστο μέρος της ευρύτερης αρχαιολογίας της Μεσογείου, έτσι ώστε η δυναμικότητα και ο ζωτικός , αυτόφωτος και αυτοδύναμος χαρακτήρας του αρχαίου κυπριακού πολιτισμού να αναγνωρίζεται σήμερα διεθνώς.

Ως ένας από τους πρώτους Καθηγητές του Πανεπιστήμιου Κύπρου, ο Βάσος Καραγιώργης υπερασπίστηκε μαζί με άλλες δημοκρατικές δυνάμεις τον χαρακτήρα του Πανεπιστημίου απέναντι στις ανοίκειες επιθέσεις που δέχτηκε τότε στα πρώτα του χρόνια. Με τον ηγετικό του ρόλο στην ίδρυση της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου έβαλε τα θεμέλια, ώστε αυτό το τμήμα να γίνει ένα από τα πιο δυναμικά του Πανεπιστημίου. Επιδίωκε και πετύχαινε να παρακολουθεί συνεχώς τις νεότερες εξελίξεις στην επιστήμη του και με επιστημονική τιμιότητα δεν δίστασε να αναθεωρήσει παλαιότερες θέσεις του, όταν αυτό επέβαλαν νεότερα ευρήματα ή άλλες εξελίξεις στην αρχαιολογία.

Αιωνία του η μνήμη.

22/12/2021

PREV

Επίσκεψη ΑΚΕΛ στον ΟΕΔΑ Λεμεσού

NEXT

Συνάντηση Αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ με τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή