Home  |  Βουλή   |  Άρση των αυθαίρετων επεμβάσεων εντός ή πλησίον των προστατευόμενων περιοχών στον Ακάμα απαιτεί το ΑΚΕΛ

Άρση των αυθαίρετων επεμβάσεων εντός ή πλησίον των προστατευόμενων περιοχών στον Ακάμα απαιτεί το ΑΚΕΛ

Δήλωση Νίκου Κέττηρου, βουλευτή ΑΚΕΛ και αναπληρωτή Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής

Συζητήσαμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος το πρόγραμμα υλοποίησης των προνοιών του Διαχειριστικού Σχεδίου ΑΚΑΜΑ.

Πρέπει να σημειωθεί αρχικά ότι το ζήτημα της σωστής διαχείρισης και προστασίας του Ακάμα χρονολογείται. Εδώ και δεκαετίες καταβάλλονται προσπάθειες εξεύρεσης της βέλτιστης λύσης στο θέμα. Δυστυχώς, τα συμφέροντα δεν επιτρέπουν αυτό να γίνει πραγματικότητα. Χρειάζεται, όμως, πολιτική βούληση την οποία η κυβέρνηση αποδείχτηκε ότι δεν έχει.

Να θυμίσουμε ότι η αρχική πρόταση του 2009 προέβλεπε ανταλλαγή γης, μεταφορά των αναπτυξιακών δικαιωμάτων και αποζημιώσεις, έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι ιδιοκτήτες γης, γιατί πάνω από όλα το σχέδιο για τον Ακάμα είχε και πρέπει να έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο.

Δυστυχώς, τα σχέδια δεν προχώρησαν όπως θα έπρεπε για πολλούς και διάφορους λόγους. Από τότε τα ζητήματα της περιοχής του Ακάμα παραμένουν σε εκκρεμότητα.  Το μόνο που βλέπουμε, όμως, χρόνο με το χρόνο να προχωρά είναι το σχέδιο μείωσης της έκτασης των προστατευόμενων περιοχών και μια συνεχή προσπάθεια παραχώρησης δικαιωμάτων μεγάλων αναπτύξεων εντός της περιοχής.

Αν τα τοπικά σχέδια που εκπονούνται σήμερα δεν συμπεριλαμβάνουν τέτοια συστήματα ανταλλαγής γης που θα βασίζονται σε περιβαλλοντικά, χωροταξικά και πολεοδομικά κριτήρια τότε είτε θα αποτύχουν, είτε θα καταδικάσουν τον Ακάμα και τους κατοίκους της περιοχής.

Το Σχέδιο για το Εθνικό Δασικό Πάρκο, όπως εγκρίθηκε από το Υπουργικό, οδηγεί στη διαμόρφωση ενός κατά πολύ μικρότερου προστατευόμενου δάσους. Επιπλέον, εξαιρεί το 25% της χερσαίας επικράτειας του ΦΥΣΗ 2000.

Το ΑΚΕΛ  διαφωνεί με το Σχέδιο από θέση αρχής. Διαφωνούμε με το Σχέδιο γιατί καταπατά βασικές αρχές και νομοθεσίες και μας παίρνει χρόνια πίσω ως προς την ολοκληρωμένη διαχείριση του Ακάμα. Για εμάς απαραίτητη προϋπόθεση για συζήτηση του σχεδίου είναι η άρση των αυθαίρετων επεμβάσεων εντός ή πλησίον των περιοχών προστασίας.

Ζητούμε από την κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο και την υπουργική επιτροπή να πουν καθαρά τί προτίθενται να κάνουν στην περιοχή του Ακάμα.

Ως ΑΚΕΛ στηρίζουμε τις προσπάθειες των περιβαλλοντικών κινημάτων και των ανθρώπων της περιοχής  για την προστασία της περιοχής, και τοποθετούμαστε υπέρ της δημιουργίας Εθνικού Πάρκου, το οποίο εάν αξιοποιηθεί σωστά και με κύρια συνιστώσα την ανάπτυξη των γύρω κοινοτήτων, θα επιφέρει μόνο θετικά για την περιοχή.

10/11/2021

PREV

Η κυβέρνηση να στηρίξει όλες τις κυπριακές προτάσεις για το ερευνητικό πρόγραμμα Teaming

NEXT

Ακόμα ένα πισωγύρισμα για τη μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη