Home  |  Βουλή   |  Ακόμα ένα πισωγύρισμα για τη μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη

Ακόμα ένα πισωγύρισμα για τη μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών

Σήμερα είχαμε την κατ’ άρθρο συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών του νομοσχεδίου που αφορά το Εμπορικό Δικαστήριο και το Ναυτοδικείο. Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι και σε αυτή την περίπτωση, δυστυχώς, η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα.

Μετά από χρόνια, υποτίθεται, διαβουλεύσεων μεταξύ Εκτελεστικής και Δικαστικής εξουσίας, λάβαμε μόλις χθες το απόγευμα επιστολή από το Ανώτατο Δικαστήριο, στην οποία αναφέρει ότι διαφωνεί με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Είναι ασφαλώς μια αρνητική εξέλιξη. Έχουμε ζητήσει από την Υπουργό – και εκφράζω την ικανοποίηση μας για την αποδοχή από πλευράς της – να διαβουλευτεί με το Ανώτατο Δικαστήριο σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση σε αυτό το θέμα. Από εκεί και πέρα και όπως ισχύει και για τα θέματα της μεταρρύθμισης, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα εξετάσει τα δεδομένα και θα πάρει τις αποφάσεις της. Όμως, δεν παύει να συνιστά πισωγύρισμα το γεγονός ότι το ίδιο το Ανώτατο, που θα κληθεί να εφαρμόσει αυτό το μέρος της μεταρρύθμισης με τη δημιουργία ενός Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου, εκφράζει ουσιαστικές διαφωνίες.

Έχουμε και εμείς προτάσεις για τα συγκεκριμένα νομοσχέδια, αλλά εκκρεμούσης της κατάληξης του διαλόγου της Υπουργού και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, επιφυλαχθήκαμε να θέσουμε τις δικές μας απόψεις στα πλαίσια της κατ’ άρθρο συζήτησης.

10/11/2021

PREV

Άρση των αυθαίρετων επεμβάσεων εντός ή πλησίον των προστατευόμενων περιοχών στον Ακάμα απαιτεί το ΑΚΕΛ

NEXT

Το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε ότι έπασχαν οι διαδικασίες προσλήψεων σε Αστυνομία και Πυροσβεστική, αλλά κάποιοι έκαναν τις… πάπιες!