Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κατάσταση στο Κυπριακό είναι πραγματικά κρίσιμη και ότι η οριστική διχοτόμηση είναι ένας πολύ ορατός και άμεσος κίνδυνος. Τον δρόμο προς την οριστική διχοτόμηση τον χαράσσει και προσπαθεί να τον ενισχύσει με τις παρανομίες της η Τουρκία παραβιάζοντας ψηφίσματα του Ο.Η.Ε. και προσπαθώντας να εκτρέψει από την συμφωνημένη βάση λύσης που είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία θέτοντας επίσημα τη συζήτηση για δύο κράτη. Περί τούτου δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία.
Το ζήτημα είναι πώς εμείς ως ελληνοκυπριακή πλευρά και εν γένει ως Κυπριακή Δημοκρατία πολιτευόμαστε έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και ασφαλώς και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας υπό τον κύριο Τατάρ.
Σήμερα στην συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου διατυπώσαμε τις διαφωνίες μας σε σχέση με την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης η οποία χαρακτηρίζεται από αντιφάσεις και αλληλοσυγκρουόμενες προσεγγίσεις και πολιτικές.
Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι το ΑΚΕΛ διαφώνησε και εξακολουθεί να διαφωνεί με την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας να επανέλθουμε στο Σύνταγμα του ’60. Αυτήν την πρόταση την έκανε ο Πρόεδρος, απαντώντας γραπτώς στις 25 του Αυγούστου στον κύριο Τατάρ.
Για τέσσερεις ολόκληρες μέρες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προσπαθούσε να εξηγήσει αυτή την πρόταση και μετά από πέντε μέρες, την 30η του Αυγούστου, ακούσαμε από τον Υπουργό Εξωτερικών ότι η τοποθέτηση του ΠτΔ ήταν σχήμα λόγου. Σήμερα διαπιστώσαμε -αφού ρωτήσαμε- αν όντως η συγκεκριμένη τοποθέτηση του ΠτΔ αποτελεί πρόταση. Και πήραμε θετική απάντηση. Θεωρούμε ότι με αυτήν την πρόταση ο ΠτΔ θα θέσει την ε/κ πλευρά ενώπιον του κινδύνου να καταστεί συνυπεύθυνη για το αδιέξοδο και την ίδια ώρα με αυτό τον τρόπο δίνει την δυνατότητα στην Τουρκία να συνεχίσει τις προσπάθειες εκτροπής από τη συμφωνημένη βάση λύσης.
Η απάντηση σε αυτές τις προσπάθειες της Τουρκίας είναι να εμμένουμε τόσο στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου όσο και στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η πρόταση του Προέδρου για επιστροφή στο σύνταγμα του ‘60 μας εκτρέπει από τα ψηφίσματα και τελικά ακυρώνει και τις Συμφωνίες Υψηλού επιπέδου.
Καταθέσαμε ξανά σήμερα στον Πρόεδρο την άποψη μας για το πώς θα πρέπει να κινηθεί. Και κατά την άποψη μας, την οποία έχουμε επιδώσει και σε πρόταση από τον περασμένο Δεκέμβριο, πρέπει να γίνουν δύο πράγματα.
Πρώτο, η ελληνοκυπριακή πλευρά χωρίς «νέες» ιδέες» που ακυρώνουν βασικές συγκλίσεις, χωρίς παλινωδίες πρέπει να επιμένει σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κράνς Μοντανά, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και διαπραγματευόμενη επί του πλαισίου Γκουτέρες.
Δεύτερο, καταθέσαμε πρόταση στον ΠτΔ την οποία από το Δεκέμβρη δώσαμε στη δημοσιότητα για το πώς μπορεί να υλοποιηθεί η θέση του ΓΓ του ΟΗΕ, έτσι όπως τη διατυπώνει στην τελευταία του Έκθεση για να μετατραπεί ο παράγοντας του Φυσικού Αερίου σε καταλύτη για δημιουργία δυναμικής για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Δεν μιλήσαμε για υποχωρήσεις ούτε έχουμε θέσεις που υπερβαίνουν τις κόκκινες γραμμές της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Με αυτό τον τρόπο θεωρούμε ότι θα αποκατασταθεί η τρωθείσα αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς στο διεθνή χώρο και θα πείσει για τη πολιτική της βούληση ότι θέλουμε, επιδιώκουμε και εργαζόμαστε για λύση έτσι όπως διατυπώνεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Αυτός είναι ο τρόπος είτε η Τουρκία να αναγκαστεί να εναρμονιστεί, να ανταποκριθεί θετικά και επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις είτε να εκτεθεί για την αδιαλλαξία και την αρνητικότητα της και να φορτωθεί τις ευθύνες για το αδιέξοδο και το διαπραγματευτικό κενό.
Σημειώνω ότι ο διεθνής οργανισμός με τις τελευταίες εκθέσεις του ΓΓ από το 2017 και εντεύθεν, χρεώνει το αδιέξοδο και το διαπραγματευτικό κενό στις δύο πλευρές.
Θέλω να πω ακόμα κάτι. Επειδή έχω δει διάφορα δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο ότι λίγο πολύ στο Εθνικό Συμβούλιο έχει γίνει της Καμπούλ, ότι ήταν πεδίο μάχης, ότι έγιναν και δεν έγιναν, θέλω να πω ότι ναι, υπήρξαν διαφωνίες, συζητήσαμε, αλλά το Εθνικό Συμβούλιο είναι χώρος συζήτησης και η συζήτηση περιλαμβάνει και τη διαφωνία. Είναι σαφείς οι διαφωνίες του ΑΚΕΛ, μόλις τις έχω διατυπώσει. Αλλά σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ ποτέ δεν συμπεριφερόμαστε με τρόπο που να υπερβαίνει τα όποια πλαίσια του πολιτικού πολιτισμού. Το ίδιο είχε γίνει και τώρα στο Εθνικό Συμβούλιο. Διαφωνίες υπήρξαν, συζητήσεις υπήρξαν αλλά ασφαλώς και δεν είχε γίνει της Καμπούλ. Νομίζω θα ήταν σημαντικό να το σημειώσουμε αυτό για να μην δημιουργείται η εντύπωση στον κόσμο ότι κάποιοι μαζεύονται σε μια αίθουσα και το μόνο που κάνουν είναι να τσακώνονται. Το ΑΚΕΛ αντιλαμβάνεται το Εθνικό Συμβούλιο ως χώρο συζήτησης, ως χώρο κατάθεσης απόψεων και προτάσεων και ασφαλώς επαναλαμβάνω ως ένας τέτοιος χώρος δεν μπορεί πάρα να διατυπωθούν πέρα από τις συμφωνίες και οι διαφωνίες.
Άρα δεν ήταν σχήμα λόγου η πρόταση του ΠτΔ;
Όχι, ο ΠτΔ είπε ότι δεν ήταν σχήμα λόγου. Είπε ότι ήταν πρόταση.
Θα την καταθέσει στην κυρία Λουτ;
Για αυτά νομίζω να ζητήσετε ενημέρωση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Η θέση του ΑΚΕΛ είναι σαφής. Μην προχωρήσετε σε αυτήν την πρόταση γιατί έτσι εκφεύγουμε και εμείς από τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε. και θα μας κατηγορήσει ο διεθνής παράγοντας ότι είμαστε συνυπεύθυνοι για το αδιέξοδο. Τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία προσπαθεί να καταργήσει τα ψηφίσματα και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου με τις θέσεις της για δύο κράτη. Η δική μας η απάντηση δεν θα πρέπει να είναι να πάμε από την άλλη πλευρά αλλά να εμμένουμε σε αυτό που έχει συμφωνηθεί από το 1977 και εντεύθεν, έχει επαναβεβαιωθεί σε μια σειρά από συμφωνίες και αυτά που περιλαμβάνονται στα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε..
Ο ΠτΔ απάντησε σε εσάς ότι ήταν πρόταση. Ο κύριος Παπαδόπουλος είπε πριν από λίγο ότι δεν ήταν πρόταση. Άρα τι έγινε στο Ε.Σ; Τί απάντηση πήρατε εσείς; Τί απάντηση πήρε ο κύριος Παπαδόπουλος
Εμείς ρωτήσαμε αν ήταν πρόταση. Ο ΠτΔ έχει πει ότι είναι πρόταση αν και εφόσον ο κύριος Τατάρ επιμένει σε αυτά που λέει. Εμείς λέμε ότι και σε αυτά τα οποία επιμένει ο κύριος Τατάρ η απάντηση δεν είναι να πάμε πίσω στο Σύνταγμα του ’60 αλλά να επιμένουμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τον τρόπο που λέει ο διεθνής Οργανισμός.
Για την πρόταση του για το Φυσικό Αέριο το ΑΚΕΛ το τελευταίο διάστημα μπαίνει στο στόχαστρο ότι μπαίνει στον δρόμο των υποχωρήσεων…
Θέλω να σημειώσω ότι την πρόταση την δώσαμε στην δημοσιότητα με δημοσιογραφική διάσκεψη του προηγούμενου Γενικού Γραμματέα του Κόμματος του Άντρου Κυπριανού στην παρουσία και του Τουμάζου Τσιελεπή.
Ποιες είναι οι βασικές προδιαγραφές αυτής της πρότασης;
Για να επανέλθουμε στις ράγες του Κραν Μοντανά αλλά και να αντιμετωπίσουμε την επιχειρηματολογία τόσο της τ/κ ηγεσίας όσο και της Τουρκίας ότι οι Ε/κ εκμεταλλευόμενοι την Κ.Δ. θέλουν από την μια να κρατήσουν την τ/κ κοινότητα έξω από τα όποια οφέλη για το Φ.Α. αλλά και ότι προσπαθούμε τάχα να την αφήσουμε έξω από τις όποιες ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή. Η πρόταση μας λοιπόν έχει δύο βασικά μέρη. Η πρώτη πρόταση όπως σας έχω πει έχει να κάνει με το πως το ΑΚΕΛ προσεγγίζει το θέμα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Το δεύτερο, που αφορά στο Φ.Α. για το πως μπορεί να καταστεί καταλύτης για λύση, έχει ως εξής. Σε ότι αφορά στην τ/κ κοινότητα εμείς μπορούμε να διακηρύξουμε ότι αν και εφόσον η τ/κ πλευρά δεχθεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και φτάσουμε σε στρατηγική συναντίληψη -δηλαδή θα συμφωνηθούν και τα έξι κεφαλαιώδη ζητήματα που έχουν απομείνει για συζήτηση του Κυπριακού- τότε, σε αυτή τη φάση να δούμε και πώς συμμετέχουν οι Τουρκοκύπριοι.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία ξεκαθαρίζουμε πως ό,τι προτείνουμε θα ισχύει μόνο μετά από λύση -και θέλω να το πω τούτο γιατί κατά διαστήματα η κυβερνητική πλευρά προσπάθησε να παρερμηνεύσει ή να διαστρεβλώσει την πρόταση του ΑΚΕΛ ότι τάχα θέλουμε να δώσουμε Φυσικό Αέριο στην Τουρκία πριν από τη λύση. Η πρόταση είναι σαφής, λέω έχει δοθεί στη δημοσιότητα και θα την ξαναδώσουμε, ό,τι γίνει με την Τουρκία θα γίνει μετά από τη λύση του Κυπριακού και νομίζω αντιλαμβάνεστε όλοι γιατί. Είμαστε όλοι πολιτικά όντα, αν τα δώσεις πριν καταργείς το κίνητρο για να σπρώξεις τα πράγματα προς τη λύση. Όταν θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία ενωμένη πλέον μετά από τη λύση, να συζητήσει, να διαπραγματευτεί με την Τουρκία στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας για οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας και για τη συμμετοχή της Τουρκίας στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή. Εάν βέβαια μας βγαίνει οικονομικά και εμπορικά, να περάσει αγωγό από την Τουρκία για να μπορέσει να διακινήσει το κυπριακό Φυσικό Αέριο είτε για τις εγχώριες ανάγκες της Τουρκίας είτε για να μπορέσουμε να εμπορευτούμε με χαμηλότερη δυνατή τιμή το κυπριακό Φυσικά Αέριο ή και τα δύο.
Αυτή είναι η πρόταση που έχει κάνει το ΑΚΕΛ, για να δώσει περιεχόμενο σε αυτό που λέει ο ΓΓ του ΟΗΕ στην τελευταία του έκθεση, να καταστήσουμε το Φυσικό Αέριο καταλύτη για να δημιουργηθεί δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι είναι ότι εάν η κατάσταση παραμείνει έτσι αυτός που επωφελείται είναι η Τουρκία η οποία έχει και την πολυτέλεια της παρέλευσης του χρόνου διότι με τα τετελεσμένα που δημιουργεί ενισχύει την ντε φάκτο διχοτόμηση και κάποια στιγμή που δεν είναι μακριά θα μας μείνει η οριστική διχοτόμηση και αυτοί που θα χάσουν είμαστε εμείς. Άρα, εμείς θα πρέπει να κινηθούμε προς την σωστή κατεύθυνση αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που κατά την άποψή μας θα πρέπει να έχουν το περιεχόμενο που σας έχω πει προηγουμένως.
01/09/2021