Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  H κυβέρνηση να ακούσει την κραυγή της κοινωνίας

H κυβέρνηση να ακούσει την κραυγή της κοινωνίας

Δηλώσεις Χρίστου Χριστοφίδη, μέλους Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και Επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ,
που έγιναν μετά τη λειτουργία για τη μέρα των γραμμάτων

Για το κούρεμα στο φοιτητικό πακέτο και τη φοιτητική χορηγία

Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την Τρόικα και έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει το φοιτητικό πακέτο και θα “κουρέψει” τη φοιτητική χορηγία. Έχει καταθέσει μάλιστα νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο, το οποίο ήταν τόσο πρόχειρο και απαράδεκτο, που αποσύρθηκε λίγες μέρες αργότερα. Αποσύρθηκε βέβαια για να ξαναέρθει με την ίδια φιλοσοφία και τους ίδιους στόχους. Με μικρές αλλαγές που δεν θα αλλάζουν την ουσία. Μπροστά στην καθολική αντίδραση της κοινωνίας η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να πραγματοποιήσει διάλογο.

Με ποιους στόχους; Για να επικυρωθεί η προαποφασισμένη κατάργηση του φοιτητικού πακέτου, του πιο στοχευμένου μέτρου φοιτητικής μέριμνας; Για να αποφασίσουν απλώς πόσοι και ποιοι φοιτητές που σήμερα λαμβάνουν χορηγία θα την χάσουν αύριο;

Σε αυτές τις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες, με την οικονομία σε συνεχόμενη ύφεση, καλούμε την κυβέρνηση να ακούσει την κραυγή της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας και να διατηρήσει την κρατική φοιτητική μέριμνα τουλάχιστο στα σημερινά επίπεδα.

Καλούμε τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις να συνεχίσουν και να εντείνουν την αντίσταση και την αντίδραση τους στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Οι αγώνες και η αντίσταση έδωσαν ήδη αποτέλεσμα οδηγώντας στην απόσυρση του νομοσχεδίου. Μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Για την κατάσταση ευρύτερα στην παιδεία με αφορμή τη σημερινή μέρα των Γραμμάτων

Εδώ και δύο χρόνια δεν έχει υπάρξει καμιά ουσιαστική πρόοδος στα ζητήματα της Παιδείας. Περάσαμε δύο χρόνια στασιμότητας και οπισθοδρόμησης. Στα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΔΗΣΥ- Αναστασιάδη συστήνονται επιτροπές επί επιτροπών και αντί να προωθείται αποφασιστικά η ολοκλήρωση της Μεταρρύθμισης, δύο χρόνια μετά πραγματοποιούν ακόμη αξιολογήσεις επί αξιολογήσεων.

Ενώ σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα έχουν ήδη εκδοθεί καινούρια βιβλία, η κυβέρνηση επιχειρεί ακόμα τη λεγόμενη αξιολόγηση των Αναλυτικών Προβλημάτων.
Πρέπει επιτέλους να επικεντρωθούμε στα σοβαρά ζητήματα, με πρώτο τη ριζική αναθεώρηση του Ενιαίου Λυκείου. Το Ενιαίο Λύκειο επιλογής μαθημάτων έχει προ πολλού ολοκληρώσει τον κύκλο του. Πρέπει άμεσα να περάσουμε σε ένα σύστημα επιλογής κατευθύνσεων ή κλάδων. Σε ένα σύστημα Πακέτων μαθημάτων.

Δυστυχώς ο σχεδιασμός που υπάρχει από μέρους της κυβέρνησης, ο επονομαζόμενος “Στρατηγικός σχεδιασμός” είναι δυστυχώς η συμφωνία κυβέρνησης- Τρόικας. Το βασικό κίνητρο για την υλοποίηση του είναι η εφαρμογή των απαιτήσεων της Τρόικα.

Στα σοβαρά ζητήματα απουσιάζει ο ουσιαστικός διάλογος. Η ζύμωση και η αλληλεπίδραση μεταξύ των εμπλεκομένων στη χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής. Είναι χαρακτηριστικό, ότι εδώ και πάνω από ένα χρόνο δεν έχει συνέλθει το εκπαιδευτικό Συμβούλιο, το θεσμοθετημένο σώμα για διάλογο στα μεγάλα ζητήματα. Και ενώ κατατίθενται από πλευράς κυβέρνησης νέες προτάσεις και εισηγήσεις.

 

30/01/2015

PREV

Η κυβέρνηση να λάβει τα μηνύματα και να αλλάξει ρότα

NEXT

Σοβαρά θεματα ηθικής και πολιτικής αναφορικά με τη συμμετοχή του δικηγορικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας στις διαβουλεύσεις για την Ryan Air