Να διαφυλακτούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δήλωση Χρίστου Χριστοφίδη, Μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ για την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού και τις εξελίξεις γύρω από τις τουρκικές προκλήσεις
Ο συντονισμός Κύπρου- Ελλάδας με στόχο τη αποκλιμάκωση της έντασης είναι μια θετική εξέλιξη. Η αποκλιμάκωση της έντασης πρέπει να επιτευχθεί σε ένα πλαίσιο το οποίο θα διαφυλάσσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα αντιμετωπίζει τις τουρκικές προκλήσεις, θα οδηγεί κατ΄ επέκταση σε επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού που θα μας απαλλάσσει οριστικά από την κατοχή και από τέτοιου είδους κινδύνους.
Ανησυχούμε ιδιαίτερα από το γεγονός ότι ενώ η Τουρκία είναι ο υπαίτιος της κρίσης, ενώ αναμέναμε από τα Ηνωμένα Έθνη να πάρουν ξεκάθαρη θέση, να υπερασπιστούν το διεθνές δίκαιο και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία, τα Ηνωμένα Έθνη διά του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ στο κυπριακό στρέφονται προς την Κυπριακή Δημοκρατία, μεταφέροντας την πίεση πάνω μας, για να αποτελέσει το ζήτημα της αξιοποίησης του Φυσικού Αερίου αντικείμενο διαλόγου, κάτι που αποτελεί και τουρκική επιδίωξη. Αυτή η πρόταση ακολουθεί τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, θέση που επίσης ασκεί πίεση στη δική μας πλευρά.
Ανησυχούμε ιδιαίτερα από το γεγονός ότι η Τουρκία εκβιάζει, και αυτός ο εκβιασμός συναντά τουλάχιστο ανοχή στη διεθνή κοινότητα, ότι χωρίς τη δική της συμμετοχή δεν μπορεί να υπάρξει αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι συγκλίσεις Χριστόφια- Ταλάτ και Χριστόφια- Έρογλου για τα ζητήματα των θαλάσσιων ζωνών, της αξιοποίησης των φυσικών πόρων και του τρόπου διαμοιρασμού των εσόδων, αποδεικνύουν ότι αυτά τα ζητήματα είναι ουσιαστικά διευθετημένα μετά τη λύση. Αυτό σημείωσε πρόσφατα και ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης στη συνέντευξή του στο ΡΙΚ.
08/11/2014