Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Οι διακηρύξεις και οι δηλώσεις να γίνουν πράξη

Οι διακηρύξεις και οι δηλώσεις να γίνουν πράξη

Δήλωση Χρίστου Χριστοφίδη, μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ για τη διακύρηξη του Καΐρου μεταξύ Κύπρου- Ελλάδας και Αιγύπτου

Σε μια καταρχήν εκτίμηση, αποτιμούμε θετικά τη διακήρυξη του Καίρου μεταξύ Κύπρου- Ελλάδας και Αιγύπτου. Υπάρχουν θετικές αναφορές τόσο για τη λύση του κυπριακού, όσο για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές για τη συνεργασία των χωρών στον τομέα της ενέργειας αλλά και σε άλλους τομείς όπως ο τουρισμός και το εμπόριο. Θα αναμένουμε λεπτομερέστερη ενημέρωση από τον Πρόεδρο για τα όσα αποφασίστηκαν στο Κάιρο και θα τοποθετηθούμε συνολικά με υπευθυνότητα.

Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι να εργαστούμε ως Κυπριακή Δημοκρατία εντατικά και με σχεδιασμό, ούτως ώστε οι διακηρύξεις και οι δηλώσεις να γίνουν πράξη, για να αποκτήσουν και ουσιαστική σημασία σε μια δύσκολη περίοδο για τον τόπο και το λαό μας. Η συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, είναι μια βασική πολιτική θέση την οποία το ΑΚΕΛ όχι απλά στήριξε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά για την υλοποίηση της οποίας εργάστηκε σκληρά, μαζί και με άλλες δυνάμεις, για να έχουμε τα εξαιρετικά εκείνα αποτελέσματα όπως τα αποτελέσματα των συμφωνιών οριοθέτησης της ΑΟΖ μας, που μας επέτρεψαν να προχωρήσουμε στις γεωτρήσεις και την εξεύρεση του Φυσικού Αερίου.

 Η κυβέρνηση πρέπει να αξιολογήσει τη συνολική πολιτική της σε σχέση με το Φυσικό Αέριο, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις θέσεις και προβληματισμούς όλων των πολιτικών δυνάμεων για το πολύ σοβαρό τούτο θέμα για τον τόπο. Το ΑΚΕΛ και άλλες πολιτικές δυνάμεις, θεωρούμε για παράδειγμα λανθασμένη την απόφαση της κυβέρνησης να ματαιώσει το σχεδιασμό δημιουργίας τερματικού στην Κύπρο. Πιστεύουμε ότι αφαιρεί σημαντικά από το στρατηγικό ρόλο που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ως ενεργειακός κόμβος στην περιοχή.

Η κυβέρνηση που επικαλείται τακτικά την ενότητα οφείλει, όταν σχεδιάζει πολιτικές για τόσο σημαντικά θέματα να διαβουλεύεται και να αποφασίζει λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των πολιτικών δυνάμεων, για να δίνει ουσία και περιεχόμενο στις επικλήσεις της ενότητας.

PREV

Να διαφυλακτούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας

NEXT

Παρέμβαση του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρίστου Μέση στην 5η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την ΚΕΠΠΑ και την ΚΠΑΑ