Δηλώσεις Κ. Κώστα, μετά τη συνεδρία της Κ.Ε Εμπορίου και Ενέργειας
Α. Ενημέρωση της Επιτροπής για θέματα υδρογονανθράκων από τον Υπουργό Ενέργειας:
Ως ΑΚΕΛ, πολλές φορές στο παρελθόν τονίσαμε ότι, η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Κύπρο επί προηγούμενης διακυβέρνησης, έδωσε την ελπίδα στο λαό μας, για έξοδο από τα αδιέξοδα που μας οδήγησαν οι πολιτικές λιτότητας ενώ παράλληλα έδωσε στη μικρή μας πατρίδα την ευκαιρία μετατροπής της σε ένα περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, με όλα τα οικονομικά και στρατηγικά οφέλη.
Τονίσαμε σήμερα, για πολλοστή φορά στον Υπουργό Ενέργειας, ότι αν ακολουθείτο από την Κυβέρνηση ο οδικός χάρτης της ΡΑΕΚ και της προηγούμενης Κυβέρνησης, τότε στα τέλη του 2015, θα ήμασταν έτοιμοι για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τη δημιουργία του τερματικού υγροποίησης, το οποίο είναι η λύση για την Κύπρο και το Ισραήλ αλλά πιθανώς και άλλων γειτονικών χωρών, για εξαγωγή φυσικού αερίου.
Υπενθυμίσαμε στον Υπουργό την τελική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ενεργειακή Ένωση η οποία κάνει, μεταξύ άλλων, αναφορά στην ανάγκη στήριξης της αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και της δημιουργίας τερματικού LNG στην Κύπρο.
Ως Κύπρος ξεμείναμε χωρίς καμία γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, η κυβέρνηση έχει διαλύσει όλες τις δομές που έχει παραλάβει, έχει αναστείλει και μεταθέσει σχεδόν όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις των εταιρειών ενώ ακόμα αναμένουμε το σχέδιο αξιοποίησης του επιβεβαιωμένου κοιτάσματος «Αφροδίτη».
Εκφράσαμε επίσης τον προβληματισμό μας για τις πρόσφατες δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή Ενέργειας του Ισραήλ, ότι το Ισραήλ τάσσεται υπέρ των τουρκικών εξερευνήσεων, οι οποίες ως γνωστό διεξάγονται και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι το οποίο συγκρούεται τόσο με το συμβατικό όσο και με το εθιμικό Δίκαιο της Θάλασσας και ότι θα βρουν τρόπο να περάσουν τον αγωγό από τα ανατολικά της Κύπρου, έστω και με άλυτο το Κυπριακό.
Ως ΑΚΕΛ χαιρετίσαμε την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου αδειοδότησης και την υπογραφή των συμβολαίων για παραχώρηση οικοπέδων με εταιρείες κολοσσούς εντός της κυπριακής ΑΟΖ για σκοπούς έρευνας αλλά εκφράσαμε παράλληλα την ελπίδα ότι αυτή τη φορά η Κυβέρνηση θα είναι απαιτητική με τις εταιρείες για τήρηση των συμφωνιών και για την υλοποίηση του προγράμματος γεωτρήσεων. Τονίσαμε επίσης, ότι οι υπογραφές των συμβολαίων δεν πρέπει να αποτελούν ευκαιρία για πανηγυρισμούς και για καλλιέργεια υπερβολικών προσδοκιών και ότι οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού περί εντατικών, προγραμμάτων γεωτρήσεων που θα ζητήσει η κυβέρνηση από τις εταιρείες, ελπίζουμε ότι θα γίνουν πραγματικότητα.
Τέλος, ως ΑΚΕΛ τονίσαμε για μια ακόμα φορά στον Υπουργό Ενέργειας ,ότι αυτό που χρειάζεται είναι σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, συνέπεια και σκληρή δουλειά στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τα ενεργειακά θέματα, τον οποίο δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αναπτύξει. Ευελπιστούμε πως τουλάχιστον οι τελευταίες εξαγγελίες δεν θα αποδειχθούν προεκλογικά πυροτεχνήματα αλλά θα υπάρξουν ουσιαστικές ενέργειες και ότι η Κυβέρνηση θα αφήσει τα θέματα της ενέργειας και κυρίως αυτά των υδρογονανθράκων εκτός προεκλογικής εκστρατείας. Στόχος μας πρέπει να είναι η αξιοποίηση του φυσικού αερίου και ως μοχλού πίεσης για επίλυση του πολιτικού μας προβλήματος, προτού βρεθούμε προ τετελεσμένων και σε αυτόν το ζωτικό τομέα.
Β. Τα νομοσχέδια για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων:
Κατ’ αρχήν, επαναλαμβάνουμε την έντονη αντίδραση μας για τη φοβερή καθυστέρηση στην κατάθεση των δυο εναρμονιστικών νομοσχεδίων από το Υπουργείο Εμπορίου, το οποίο για πολλοστή φορά απαιτεί εκβιαστικά από τη Βουλή ,να ψηφίσει άρον άρον μια νομοθεσία την οποία θα έπρεπε να καταθέσει πριν τουλάχιστον 1 χρόνο, τονίζοντας ξανά ότι αυτή η απαράδεκτη τακτική από μέρους της Εκτελεστικής Εξουσίας, πρέπει επιτέλους να σταματήσει.
Επί της ουσίας των Νομοσχεδίων, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αφού μετά από χρόνια, θα μπει μια τάξη όσον αφορά το ποιοι οργανισμοί δικαιούνται να εισπράττουν πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα, θα δημιουργηθούν μητρώα και οι οργανισμοί αυτοί θα αδειοδοτούνται από την αρμόδια Αρχή, κάτι που μέχρι σήμερα δεν ισχύει, με αποτέλεσμα ο οποιοσδήποτε να ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί συνθέτες, στιχουργούς και καλλιτέχνες και να ζητά δικαιώματα.
Ως ΑΚΕΛ, τονίζουμε ότι αυτά τα νομοσχέδια δε μπορούν να επιλύσουν το πιο σημαντικό πρόβλημα που είναι ο τρόπος καθορισμού των ποσών που θα εισπράττονται από τους οργανισμούς, οι οποίοι σήμερα εισπράττουν από οπουδήποτε και κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ότι πόσο θέλουν. Γι’ αυτό και καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο να καταθέσει στη Βουλή το συντομότερο Κανονισμούς, με τους οποίους θα ρυθμίζεται και αυτό το σοβαρό θέμα αλλά και άλλα ζητήματα που δεν διευθετούνται με αυτά τα νομοσχέδια.
09 Μαΐου 2017