Home  |  Βουλή   |  Προβλήματα δικαιούχων σε φροντίδα και φροντιστών

Προβλήματα δικαιούχων σε φροντίδα και φροντιστών

Δήλωση Αντρέα Φακοντή, Προέδρου της Κ.Ε. Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Πολλαπλασιάζονται οι φωνές διαμαρτυρίας για κουτσούρεμα στο επίδομα φροντίδας. Δεκάδες είναι τα άτομα με αναπηρία και οι υπερήλικες που μετά από πολύμηνη αναμονή ενημερώνονται ότι, είτε η αίτηση τους για παροχή φροντίδας απορρίπτεται, είτε ότι αυτή εγκρίνεται με ποσό που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές τους ανάγκες και έτσι αναγκάζονται να υποβάλλουν ένσταση.

Πλείστες από τις ενστάσεις αυτές ικανοποιούνται από την αρμόδια Υπουργό, πράγμα που αποδεικνύει αυτό που τόσο εμείς, όσο και οι εμπλεκόμενοι φορείς τονίζουμε εδώ και τόσο καιρό, ότι δηλαδή το περιβόητο εργαλείο αξιολόγησης των αναγκών φροντίδας έχει αποτύχει, καθώς οδηγεί στο κουτσούρεμα των επιδομάτων φροντίδας και ΕΕΕ.

Επίσης, τρανή απόδειξη ότι το εργαλείο αξιολόγησης των αναγκών φροντίδας έχει αποτύχει αποτελούν τόσο η πρόσφατη απόφαση της αρμόδιας Υπουργού για έκδοση Διατάγματος με βάση την οποία αυξάνει τα ποσά για παροχή κατ΄ οίκον φροντίδας για τα άτομα με αναπηρία, όσο και η εξαγγελία της για την ετοιμασία νέου Σχεδίου Φροντίδας για τα άτομα άνω των 75 ετών, την οποία φυσικά και χαιρετίζουμε.

Ο τρόπος και οι μέθοδοι που ακολουθούνται στην αξιολόγηση που γίνεται στα άτομα με αναπηρίες και στα ηλικιωμένα άτομα, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών φροντίδας, τους εξευτελίζουν, τους οδηγούν στον κοινωνικό αποκλεισμό και στην περιθωριοποίηση.

Το ΑΚΕΛ ζητά όπως οι κυβερνώντες προβούν άμεσα στις ανάλογες ρυθμίσεις ώστε να σταματήσει ο εξευτελισμός και η αχρείαστη ταλαιπωρία των φροντιζόμενων, ιδιαίτερα των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων. Ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε αξιοπρεπή διαβίωση και σ’ ένα επαρκές βιοτικό επίπεδό, το οποίο η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει.

Οι κυβερνώντες θα πρέπει, επίσης, να μελετήσουν το ενδεχόμενο αναθεώρησης της απόφασης του Υπουργείου Εργασίας, με την οποία η παρεχόμενη υπηρεσία φροντίδας μετατρέπεται σε ελεύθερο επάγγελμα και οι φροντιστές που περιλαμβάνονται στον προκαταρκτικό κατάλογο του ΥΕΠΚΑ, πληρώνονται πλέον απευθείας από τους φροντιζόμενους. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους φροντιστές, οδηγώντας αριθμό εξ αυτών εκτός επαγγέλματος, ενώ παράλληλα μειώνει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών φροντίδας και κατ΄ επέκταση του βιοτικού επιπέδου των δικαιούχων σε φροντίδα.

09 Μαΐου 2017

PREV

Δηλώσεις Κ. Κώστα, μετά τη συνεδρία της Κ.Ε Εμπορίου και Ενέργειας

NEXT

« Η μπόχα από τα στημένα παιχνίδια απειλεί ολόκληρο το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα»