Πανδημία

Κοινωνική Ευθύνη

Η ανθρώπινη ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό και γι’ αυτό στηρίζουμε την προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας. Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα, επιστημονικά τεκμηριωμένα και τηρώντας την αρχή της αναλογικότητας. Ταυτόχρονα, καλέσαμε τους πολίτες να δείξουν κοινωνική ευθύνη και να σεβαστούν τα μέτρα, ανεξάρτητα από επιμέρους επιφυλάξεις και ενστάσεις. Δεν μείναμε όμως στα λόγια. Από την πρώτη στιγμή, θέσαμε τα στελέχη του ΑΚΕΛ και του Λαϊκού Κινήματος στην υπηρεσία των κρατικών υπηρεσιών για κατ’ οίκον βοήθεια σε συμπολίτες μας, οργανώσαμε έκτακτες αιμοδοσίες σε όλη την Κύπρο, στηρίξαμε οικονομικά το ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου και προχωρήσαμε σε πολλές άλλες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και εθελοντισμού. Με ευθύνη και σοβαρότητα, καταγγείλαμε και καταγγέλλουμε τις υπερβολές, τα αντιφατικά μέτρα και τις προχειρότητες, την εξυπηρέτηση οικονομικών και άλλων σκοπιμοτήτων μέσα από τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι η μάχη κατά της πανδημίας πρέπει να συνεχίσει μέχρι η ανθρωπότητα και η χώρα μας να νικήσουν μια για πάντα τον ιό. Με μέτρα λογικά και αποτελεσματικά. Με σεβασμό στις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με οργάνωση και σχεδιασμό από το κράτος.

Επένδυση στη δημόσια υγεία

Η πανδημία ανέδειξε τον αναντικατάστατο ρόλο των δημόσιων συστημάτων υγείας. Την ίδια ώρα με δραματικό τρόπο ανέδειξε τις ελλείψεις, την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση που υπέστησαν επί χρόνια τα δημόσια νοσηλευτήρια της Κύπρου από την κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού. Από την πρώτη στιγμή, διαμηνύσαμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η ευγνωμοσύνη της πολιτείας και της κοινωνίας προς τους επαγγελματίες υγείας που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος, πρέπει να εκφραστεί με ολόπλευρη στήριξη του έργου τους και του δημόσιου συστήματος υγείας.

Το ΑΚΕΛ κατέθεσε από τον περασμένο Μάη δέσμη 18 προτάσεων για ενέργειες που έπρεπε να γίνουν προκειμένου να προετοιμαστούν τα δημόσια νοσηλευτήρια για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Για δραστική αύξηση των δαπανών για την υγεία. Για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό των νοσηλευτηρίων. Για τις δομές και τις υποδομές. Για την ανάγκη ένταξης των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων σε ενιαίο εθνικό σχεδιασμό κατά της πανδημίας. Αυτά δεν εισακούστηκαν και η κυβέρνηση δεν διοχέτευσε ούτε τα μισά κονδύλια από το μέσο ευρωπαϊκό όρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Καλούμε ακόμα και τώρα την κυβέρνηση και τον ΟΚΥπΥ να αλλάξουν ρότα και να δράσουν αποφασιστικά.

Κοινωνική Ασπίδα

απέναντι στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας

Από τη λήψη των πρώτων περιοριστικών μέτρων, πρώτιστη έγνοια του ΑΚΕΛ ήταν να στηριχθεί το εισόδημα των εργαζομένων, των νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζόμενων. Τα σχέδια στήριξης του κράτους έχουν την σφραγίδα της συμβολής του ΑΚΕΛ και του συνδικαλιστικού κινήματος της ΠΕΟ.

Εντούτοις, είναι φανερό ότι η επόμενη μέρα της πανδημίας θα είναι μέρα τεράστιων αντιξοοτήτων και προκλήσεων για την οικονομία και την κοινωνία, μα πρώτα από όλα για τα λαϊκά στρώματα του τόπου. Το μήνυμα του ΑΚΕΛ προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε να φορτωθούν τα βάρη κι αυτής της κρίσης στον λαό μας. Προτείνουμε και διεκδικούμε πακέτο μέτρων που θα αποτελέσουν ασπίδα για την κοινωνία:

  • Για να δοθεί επαρκής κρατική στήριξη στις μικρές επιχειρήσεις ώστε να επαναδραστηριοποιηθούν και όχι να μπουν σε νέους δανεισμούς.
  • Για να ανασταλούν οι εξώσεις και να δοθεί λύση στο φλέγον ζήτημα των ενοικίων.
  • Για να προστατευτεί η κύρια κατοικία και η μικρή επαγγελματική στέγη από τις εκποιήσεις και την αυθαιρεσία των τραπεζών.
  • Για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από την εργοδοτική αυθαιρεσία με μέτρα όπως η νομοθετική κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων, η κάλυψη όλων των εργαζομένων με ελάχιστους έστω όρους εργασίας, η πάταξη της ψευδούς αυτοαπασχόλησης και της αγοράς υπηρεσιών.

Η πανδημία δεν αναστέλλει τη Δημοκρατία

Η ανάγκη για αναχαίτιση της πανδημίας επιτρέπει αναγκαίους και αναλογικούς περιορισμούς σε ελευθερίες και δικαιώματα των πολιτών. Δεν επιτρέπει όμως παράλογους και δυσανάλογους περιορισμούς στις δημοκρατικές ελευθερίες και στην ίδια τη Δημοκρατία. Η καθολική και επ’ αόριστον απαγόρευση δημοκρατικών ελευθεριών, όπως το δικαίωμα στη διαδήλωση και στη συνάθροιση, είναι αντίθετη με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με τις συστάσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είναι όμως αντίθετη και με την υπόδειξη της επιδημιολογικής ομάδας που συμβουλεύει την κυβέρνηση, η οποία επεσήμανε ότι μπορούν να πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις εφ’ όσον τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Η κυβέρνηση είναι απόλυτα εκτεθειμένη με την εμμονή της σε τέτοια διατάγματα. Το ΑΚΕΛ έχει ήδη ζητήσει να συζητηθεί στη Βουλή το ζήτημα «Η έλλειψη αναλογικότητας στην επιβολή ορισμένων περιοριστικών μέτρων και η περιστολή πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων» και ταυτόχρονα επεξεργάζεται τρόπους θεσμικού ελέγχου που να θέτουν φραγμό  στις υπερεξουσίες της κυβέρνησης σε σχέση με ορισμένα από τα διατάγματα για την πανδημία.

Η Άποψη σας μετρά

Μοιραστείτε μαζί μας οποιεσδήποτε απόψεις και εισηγήσεις