Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Eπιβεβαιώνει τους φόβους του ΑΚΕΛ η επιστολή ΠτΔ προς ΓΓ ΟΗΕ

Eπιβεβαιώνει τους φόβους του ΑΚΕΛ η επιστολή ΠτΔ προς ΓΓ ΟΗΕ

Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου,
για την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο ΓΓ του ΟΗΕ

Η επιστολή του Προέδρου προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, όπως  διέρρευσε στον Τύπο, επιβεβαιώνει τους φόβους του ΑΚΕΛ. Ότι, δηλαδή, ο Πρόεδρος επανέλαβε εαυτόν. Ενώ στα λόγια υποστηρίζει επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που παρέμειναν στο Κραν Μοντανά, στην πράξη με αυτά που ζητά ακυρώνει αυτή τη θέση.

Αυτό που ουσιαστικά λέει ο Πρόεδρος στην επιστολή είναι είτε να γίνει μια συνάντηση του ίδιου και του τουρκοκύπριου ηγέτη  με την κ. Λουτ είτε μια άτυπη διάσκεψη, τύπου  Κραν Μοντανά,  όχι για να συνεχίσουμε απ’ εκεί που μείναμε αλλά για να συζητηθούν οι όροι αναφοράς και οι νέες ιδέες του.

Επαναλαμβάνουμε ότι όλες οι λεγόμενες νέες ιδέες του ΠτΔ είναι εκτός του Πλαισίου Γκουτέρες και συνεπώς ακυρώνουν τις σχετικές συγκλίσεις:

  • Η θέση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία ουσιαστικά σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση των ομοσπονδιακών αρμοδιοτήτων, οι οποίες είναι συμφωνημένες και γι’ αυτό δεν περιλαμβάνονται στο πλαίσιο του ΓΓ.
  • Η θέση για κοινοβουλευτικό πολίτευμα ουσιαστικά επανανοίγει το ζήτημα του πολιτεύματος το οποίο είναι συμφωνημένο.
  • Τέλος, η εμμονή του να συρρικνώσει τη μία θετική ψήφο στο Υπουργικό Συμβούλιο αναιρεί τη σχετική σύγκλιση που έχει επιτευχθεί.

Αυτές οι θέσεις του Προέδρου δεν είναι μόνο εκτός πλαισίου,  είναι και λανθασμένες. Η ιδέα για κοινοβουλευτικό πολίτευμα είναι επιζήμια στις συνθήκες της Κύπρου, επειδή δημιουργεί υπαρκτό κίνδυνο συνεχών ανατροπών και εκλογικών αναμετρήσεων είτε ακόμα και για αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης.

Η θέση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία δεν επιλύει το πρόβλημα της πολιτικής ισότητας και της  αποτελεσματικής συμμετοχής διότι όποιες και όσες θα είναι οι ομοσπονδιακές αρμοδιότητες θα εφαρμόζεται η πολιτική ισότητα.

Η θέση για συρρίκνωση της μιας θετικής ψήφου στο Υπουργικό, η οποία ειρήσθω εν παρόδω αντικατέστησε τα σκληρά βέτο της Ζυρίχης, ουσιαστικά παραπέμπει σε σχέση πλειοψηφίας – μειονότητας και ως τέτοια δεν θα γίνει αποδεκτή ούτε από την τουρκοκυπριακή κοινότητα ούτε και από τη διεθνή κοινότητα.

Πιστεύει στα σοβαρά ο Πρόεδρος ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα πειστεί να συγκαλέσει άτυπη διάσκεψη τύπου Κραν Μοντανά για να συζητηθούν τέτοιες φαεινές ιδέες. Τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος στις εκθέσεις του λέει ότι αν υπάρχουν νέες ιδέες θα πρέπει πρώτα να συμφωνηθούν με την αίσθηση του επείγοντος μεταξύ των δύο ηγετών και μετά να απευθυνθούν στον Γ.Γ;

Πιστεύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι η Τουρκία θα σταματήσει να ανοίγει θέματα και να προκαλεί, όταν εμείς περιοριζόμαστε στο να την καταγγέλλουμε αντί να προβαίνουμε σε ενέργειες οι οποίες να τη βάζουν σε δύσκολή θέση; Και η κύρια ενέργεια που θα βάλει την Τουρκία σε δύσκολη θέση είναι να ανταποκριθεί ο Πρόεδρος, επιτέλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις σ’ αυτά που ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Θέμα επίσης για τον Πρόεδρο προκύπτει, με ποιους διαβουλεύτηκε για να θέσει τις φαεινές ιδέες του και γιατί οι άλλες πολιτικές δυνάμεις σιωπούν.

5/07/2019

PREV

Η κυβέρνηση επέλεξε στρατόπεδο

NEXT

Ομιλία Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού στο 32ο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών ΕΔΟΝ