Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ογδόντα χρόνια από την Ιδρυτική Συνέλευση του ΑΚΕΛ στη Σκαρίνου

Ογδόντα χρόνια από την Ιδρυτική Συνέλευση του ΑΚΕΛ στη Σκαρίνου

Ανακοίνωση για την 80η επέτειο ίδρυσης του ΑΚΕΛ

Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την Ιδρυτική Συνέλευση του ΑΚΕΛ στη Σκαρίνου. Το ΑΚΕΛ ιδρύθηκε στις 14 Απριλίου 1941 με  πρωτοβουλία του παράνομου Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου και σε συνεργασία με προοδευτικές προσωπικότητες για να απαντήσει στην ανάγκη ύπαρξης ενός μαζικού κόμματος του εργαζόμενου λαού της Κύπρου που να δρα στη νομιμότητα.

Η ίδρυση του ΑΚΕΛ ήταν ώριμο τέκνο της μαζικοποίησης του αντιαποικιακού κινήματος και των εργατικών αγώνων, παίρνοντας από το ΚΚΚ τη σκυτάλη των ιδανικών της δημοκρατίας, του διεθνισμού και του σοσιαλισμού.  Από τη γέννηση του, το ΑΚΕΛ αυτοπροσδιορίστηκε ως κόμμα «Δημοκρατικό, Αντιφασιστικό, Aντιχιτλερικό» και εκατοντάδες ΑΚΕΛιστές ρίχθηκαν στον παγκόσμιο αγώνα για να ηττηθεί το τέρας του χιτλεροφασισμού. Το ΑΚΕΛ πρωτοστάτησε στην αντιαποικιακή δράση για τη λευτεριά και την αυτοδιάθεση. Ένωσε Ε/κ και Τ/κ εργαζόμενους στους αγώνες για τα δίκαια και τα δικαιώματά τους και εμψύχωσε τις μεγάλες απεργίες που έδωσαν κατακτήσεις στους εργαζόμενους της Κύπρου. Αναμετρήθηκε με την αποικιοκρατία και με τη δολοφονική γριβική τρομοκρατία. Υπερασπίστηκε την κυπριακή ανεξαρτησία και την ενότητα του νησιού, την ελληνοτουρκική φιλία. Κινητοποίησε τον λαό ενάντια στον εοκαβήτικο φασισμό και υπερασπίστηκε τη Δημοκρατία και την Πατρίδα απέναντι στους πραξικοπηματίες και τους εισβολείς. Αναδείχθηκε στην πρωτοπορία της αντικατοχικής πάλης για απελευθέρωση και επανένωση. Έγινε η γέφυρα επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων απέναντι στον εθνικισμό και τη διχοτόμηση. Δέθηκε με τον λαό στους χώρους δουλειάς, στις πόλεις και τα χωριά, στις συνοικίες και τους συνοικισμούς παλεύοντας ακούραστα για τα μικρά και τα μεγάλα αιτήματα του κόσμου. Καταξιώθηκε να είναι σύντροφος και συναγωνιστής του ανθρώπων του πολιτισμού, των τεχνών και των γραμμάτων.

Μέσα στο πέρασμα των ογδόντα χρόνων, το ΑΚΕΛ άνοιξε κι ανοίγει τους ορίζοντες του. Σήμερα, μέσα κι έξω από τη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα από τον πλατύ συνασπισμό του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις ενώνει τον προοδευτικό κόσμο της Κύπρου στην πρόταση για ένα διαφορετικό δρόμο οικονομικής ανάπτυξης που να παράγει ευημερία για όλους και να σέβεται τους εργαζομένους και το περιβάλλον. Για τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των νέων, τη δημόσια παιδεία και υγεία. Για βαθιές εκσυγχρονιστικές τομές στο κράτους, τους θεσμούς και την κοινωνία. Για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την οικολογία.

Σήμερα, μπροστά στη μάχη των βουλευτικών εκλογών της 30ης Μαΐου είναι πέρα για πέρα φανερό ότι ο τόπος και ο λαός χρειάζεται ξανά μια ισχυρή και μεγάλη Αριστερά μέσα κι έξω από την Βουλή. Για να είναι το ανάχωμα στην πορεία προς την οριστική διχοτόμηση την οποία οι παλινωδίες της κυβέρνησης Συναγερμού φέρνουν πιο κοντά. Να είναι η δύναμη που μέσα κι έξω από τη Βουλή θα στέκεται απέναντι στην εργοδοτική και τραπεζική αυθαιρεσία, υπερασπίζοντας τους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά και τους μικρομεσαίους. Ο πόλος για την προοδευτική αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας που θα απαλλάξει τον λαό από μια παράταξη που μετέτρεψε το κράτος σε λάφυρο και εργαλείο εξυπηρέτησης παραταξιακών και μικροπολιτικών συμφερόντων.

Στον ένα αιώνα ζωής και δράσης του, το Κόμμα -πρώτα ως ΚΚΚ και στη συνέχεια ως ΑΚΕΛ- πέρασε μέσα από χρόνια παρανομίας, δολοφονίες, φυλακίσεις, διώξεις, συκοφαντίες. Κατάφερνε όμως κάθε φορά να ξεπερνά επιθέσεις και προκλήσεις. Να βγαίνει ενισχυμένο όταν τα κατεστημένα ανάγγελλαν ξανά και ξανά το τέλος του. Να διορθώνει αυτοκριτικά τα λάθη και τις αδυναμίες του. Γιατί ήταν και είναι δεμένο με τον λαό, με τις έγνοιες και τις προσδοκίες του. Ογδόντα χρόνια μετά την ίδρυση του ΑΚΕΛ, γυρνάμε το βλέμμα πίσω και αποτίνουμε φόρο τιμής και σεβασμό στους πρωτεργάτες, στους ανώνυμους αγωνιστές της κυπριακής Αριστεράς. Στρέφουμε το βλέμμα μπροστά και ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον, με μόνη φιλοδοξία να γίνεται το ΑΚΕΛ πιο ικανό και πιο αποτελεσματικό στην υπηρεσία του λαού μας.

13/04/2021

PREV

Πυροτέχνημα η πρόταση της κυβέρνησης για παγκύπριο δημοψήφισμα

NEXT

Είναι προκλητικό οι κυβερνώντες να κατηγορούν την Βουλή για το θέμα των κρατικών εγγυήσεων