Τέσσερις προτάσεις κοινωνικής πολιτικής από το ΑΚΕΛ, της Σκεύης Κουκουμα
Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, συνεπικουρούμενη από τη μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, προσπαθεί να πείσει τον κυπριακό λαό ότι δεν ζει στην Κύπρο όπου το 29% των πολιτών να βρίσκονται στον κίνδυνο φτώχειας, αλλά στη χώρα των οικονομικών θαυμάτων, του “success story” και της ανάπτυξης. Υποβαθμίζοντας μάλιστα ότι αυτό το οικονομικό περιβάλλον, αλυσιδωτά, έχει οξύνει άλλα κοινωνικά προβλήματα.
Στην αντίπερα όχθη, το ΑΚΕΛ καταθέτει στη Βουλή καθημερινά επεξεργασμένες σε βάθος προτάσεις κοινωνικής πολιτικής που ανακουφίζουν τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας και που ανταποκρίνονται σε σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα. Τέσσερις προτάσεις ξεχωρίζουν το τελευταίο διάστημα στη δράση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις σε αυτό το πεδίο.
Πρώτον: Πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις στη βάση της οποίας όταν ένας γονέας εκτίει ποινή φυλάκισης πέραν των έξι μηνών, από τον έκτο μηνά και έπειτα ο άλλος γονέας θα θεωρείται μονογονιός και θα λαμβάνει το σχετικό επίδομα. Η πρόταση αυτή συζητείται ήδη αλλά η κυβέρνηση και οι βουλευτές του ΔΗΣΥ αντιτάσσουν –όπως κάθε φορά που το ΑΚΕΛ προτείνει μέτρα κοινωνικής πολιτικής- ότι υπάρχει πιθανότητα να καταστούν δικαιούχοι άτομα με εισοδήματα εκατομμυρίων. Βέβαια, το επιχείρημα δεν ευσταθεί διότι τόσο το Επίδομα Τέκνου όσο και το Επίδομα Μονογονιού παραχωρούνται στην βάση εισοδηματικών κριτηρίων.
Επίσης αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, μέχρι σήμερα δεν είδαμε εκατομμυριούχους στη φυλακή. Αυτοί έχουν τις πλάτες του συστήματος. Αντίθετα, έχουν γεμίσει οι φυλακές από χαμηλόμισθους και άνεργους που χρωστούν 200-300 ευρώ στις διάφορες υπηρεσίες του κράτους. Περίπου 60 άτομα των μήνα φυλακίζονται για μικροοφειλές στο κράτος. Τις οικογένειες αυτών των ανθρώπων θέλουμε και οφείλουμε να στηρίξουμε.
Δεύτερο: Πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις και της βουλευτή της ΕΔΕΚ Ρ. Μαυρονικόλα η οποία αναγνωρίζει τις επιπλέον δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια μητέρα που κυοφορεί και γεννά δίδυμα, τρίδυμα κ.ο.κ και προσθέτει επιπλέον 4 εβδομάδες επιπλέον άδεια και επίδομα μητρότητας για κάθε παιδί. Η Πρόταση Νόμου προστατεύει επίσης την γυναίκα από το ενδεχόμενο της απόλυσης για το επιπλέον χρονικό διάστημα που της παραχωρείται άδεια μητρότητας.
Τρίτο: Πρόταση Νόμου από το ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις σχετικά με τη ψυχολογική στήριξη των ανήλικων παιδιών που βιώνουν κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας. Είναι γνωστό ότι στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας -πέραν από το άτομο που βιώνει την σωματική βία το οποίο στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι η γυναίκα- ψυχολογική βία βιώνουν και τα ανήλικα παιδιά. Σήμερα, στην βάση της υφιστάμενης νομοθεσίας για να υπάρξει εξέταση των ανήλικων από ειδικούς ψυχολόγους και παιδοψυχολόγους θα έπρεπε να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη και των δύο γονέων. Όμως κατά κανόνα ο θύτης δεν έδινε ποτέ άδεια για εξέταση και στήριξη των ανήλικων παιδιών, αφού έτσι θα εξακριβωνόταν οι πράξεις του και οι δραματικές για τα παιδιά συνέπειές τους.
Με την Πρόταση μας διευρύνονται οι εξουσίες του Οικογενειακού Συμβούλου ο οποίος πλέον έχει την υποχρεωτική ευθύνη για την εξέταση και αξιολόγηση από ψυχολόγους και παιδοψυχολόγους όλων των ανήλικων παιδιών της οικογένειας για την οποία υπάρχει γραπτή καταγγελία για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.
Τέταρτο: Πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις ώστε οι γυναίκες που αποκτούν παιδί μέσω παρένθετης μητρότητας θα προστατεύονται από τις πρόνοιες της νομοθεσίας για την προστασία της μητρότητας και θα τους παραχωρείται άδεια και επίδομα μητρότητας.
Οι τέσσερις πιο πάνω προτάσεις είναι μόνο το πιο πρόσφατο δείγμα της κοινοβουλευτικής δράσης του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, της στήριξης της οικογένειας, της βελτίωσης της θέσης της σύγχρονης γυναίκας. Δείχνουν ποιες προτεραιότητες έχει κάθε πολιτική δύναμη. Δείχνουν ακόμα πώς ακριβώς μεταφράζεται σε χειροπιαστό έργο και παραγωγή πολιτικής για το λαό, η δύναμη που δίνει ο λαός στην Αριστερά.