31 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους- H διεθνής κοινότητα να στείλει επιτέλους ηχηρά μηνύματα στην Άγκυρα
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συμπληρώνονται φέτος 31 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Η προκλητικά αυθαίρετη και παράνομη αυτή ενέργεια, εννέα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, ήρθε ως επιστέγασμα της επεκτατικής πολιτικής της Άγκυρας. Δυστυχώς, παρά τη διεθνή καταδίκη και αυτής της ενέργειας, η οποία υπογραμμίζεται στα ψηφίσματα 541(1983) και 550(1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα τουρκικά εγκλήματα εις βάρος του Κυπριακού λαού συνεχίζονται. Με τη στρατιωτική κατοχή του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον εποικισμό και την κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.
Ακόμη και σήμερα, παρόλες τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού προβλήματος, η Τουρκία εμμένει στην εδραίωση των κατοχικών τετελεσμένων. Και συνεχίζει να απεργάζεται την οριστική διχοτόμηση της πατρίδας και του λαού μας. Με πρόφαση την προάσπιση των συμφερόντων της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, η Άγκυρα συνεχίζει να προβαίνει σε παραβιάσεις που υποσκάπτουν κάθε προσπάθεια για λύση του Κυπριακού και δημιουργία συνθηκών πραγματικής ομαλότητας στην Κύπρο. Η πρόσφατη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη από την Τουρκία, την οποία καταδικάζουμε, είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση μετά την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.
Με αφορμή τη σημερινή επέτειο αλλά και τις πρόσφατες προκλήσεις, καλούμε τη διεθνή κοινότητα να στείλει επιτέλους ηχηρά μηνύματα στην Άγκυρα. Υπογραμμίζουμε ότι οι απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας, συνεπικουρούμενες από τις εμπρηστικές δηλώσεις τούρκων και τ/κυπρίων επισήμων, είναι που έχουν οδηγήσει σε αναστολή της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Η Τουρκία οποία καλείται να αναλάβει την ευθύνη της αποκλιμάκωσης της έντασης που η ίδια δημιούργησε, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει νηφαλιότητα, καθώς και τη μεγαλύτερη δυνατή συλλογικότητα στη διαχείριση του Κυπριακού.
Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι αμετάθετος στόχος παραμένει η απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου. Παράλληλα εμμένει στη θέση ότι η διασφάλιση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι η μόνη προσφερόμενη οδός προς άρση των διχοτομικών τετελεσμένων.
14.11.2014