Home  |  Βουλή   |  Την ερχόμενη βδομάδα η Επιτροπή Εσωτερικών αποφασίζει για αναβολή ή όχι των εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Την ερχόμενη βδομάδα η Επιτροπή Εσωτερικών αποφασίζει για αναβολή ή όχι των εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Δηλώσεις Άριστου Δαμιανού, Βουλευτή ΑΚΕΛ και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών

 

Ως γνωστό, εδώ και αρκετές βδομάδες υπάρχει αυτή η ανοικτή συζήτηση κατά πόσο θα διεξαχθούν ή όχι οι εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ως Επιτροπή Εσωτερικών κρίναμε σωστό να ξεκαθαρίσει τελεσίδικα αυτό το ζήτημα, διότι οι θεσμικές εκκρεμότητες και οι θεσμικές αβεβαιότητες πλήττουν την ίδια τη Δημοκρατία, αλλά και τη δημοκρατική διαδικασία.

Ακούσαμε τα επιχειρήματα που είχε να θέσει η Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργού Εσωτερικών, κυρίως αναφορικά με την αναγκαιότητα αναβολής των εκλογών και άρα παράτασης θητειών. Ασφαλώς, όπως σας επεξήγησε και ο Υπουργός, υπάρχουν και άλλα εναλλακτικά σενάρια, αλλά αυτό είναι το κεντρικό σενάριο. Και επειδή ακριβώς ο χρόνος δεν προσφέρεται για περαιτέρω αβεβαιότητα και εκκρεμότητες, έχω προτείνει -και έγινε αποδεκτό από την Επιτροπή Εσωτερικών- όπως το όλο ζήτημα, δεδομένης και της επίσημης πλέον θέσης της Κυβέρνησης για αναβολή των εκλογών και επιμήκυνση θητειών των υφιστάμενων τοπικών αρχόντων, την ερχόμενη Πέμπτη να συνέλθει η Επιτροπή Εσωτερικών εκ νέου, με αποκλειστικό ζήτημα τη λήψη τελικής απόφασης επί του αιτήματος της Κυβέρνησης. Υπάρχει ο χρόνος αυτής της βδομάδας για τις πολιτικές δυνάμεις να προβούν στις αναγκαίες εκτιμήσεις των προτάσεων της Κυβέρνησης και να ληφθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις την ερχόμενη βδομάδα.

Δεν υπάρχει κανένα περαιτέρω περιθώριο εκκρεμότητας γύρω από αυτό το ζήτημα. Ανάλογα με την έκβαση των διαδικασιών, ενδέχεται να χρειαστούν και νομοθετικές ρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, για το συνολικό ζήτημα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχω αποφασίσει και έχω ενημερώσει τα Κόμματα ότι με την αίσθηση του επείγοντος -και το τοποθετώ στις αρχές Οκτωβρίου το αργότερο- θα ξεκινήσει συστηματική εξέταση του συνόλου των νομοσχεδίων, με επικέντρωση στα ανοικτά εκκρεμούντα ζητήματα με στόχο το συντομότερο δυνατό να έχουμε κατάληξη σε αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα.

Με αυτή την ευκαιρία να επαναλάβω το αυτονόητο, ότι η Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μια κοινωνική αναγκαιότητα. Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση, κακώς εάν με ρωτάτε, το έθεσε ήδη ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση, είναι ένα ζήτημα το οποίο καταγράφουμε, πλην όμως δεν είναι η ουσία. Η ουσία είναι ότι η Μεταρρύθμιση είναι μια ανάγκη των ίδιων των πολιτών, της ίδιας της Κυπριακής πολιτείας.

Δεν εκτιμώ ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο στις επόμενες δεκαπέντε μέρες να ολοκληρωθεί και να ψηφιστεί μια πολιτική διεργασία δέκα χρόνων. Όμως, εκτιμώ ότι με υπευθυνότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων, σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορούμε να ολοκληρώσουμε αυτή την διαδικασία, προφανώς προλαμβάνοντας ενδεχομένως και τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν για ολοκληρωμένη εφαρμογή της Μεταρρύθμισης το Μάιο του 2024. Επομένως, αυτά τα ζητήματα θα τα δούμε στην πορεία των επόμενων ημερών. Υπάρχει όλη η καλή διάθεση για να βρεθούν οι αναγκαίες συγκλίσεις, να γεφυρωθεί το χάσμα για να οδηγηθούν τα νομοσχέδια στην Ολομέλεια.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει σύγκλιση στο σύνολο των θεμάτων, η Δημοκρατία θα δώσει τις λύσεις, μέσα από την πλειοψηφία των Κομμάτων.

 

09/09/2021

PREV

Ερώτηση Γιώργου Κουκουμά σχετικά με την πορεία εγκατάστασης ανελκυστήρων

NEXT

Είτε δεν διάβασε τις δηλώσεις, είτε δεν καταλαβαίνει τί διαβάζει, είτε λέει ψέματα o KE