Home  |  Βουλή   |  H Κυβέρνηση έχει νομοθετικά εργαλεία για να πατάξει τη διαφθορά, δεν έχει όμως την πολιτική βούληση

H Κυβέρνηση έχει νομοθετικά εργαλεία για να πατάξει τη διαφθορά, δεν έχει όμως την πολιτική βούληση

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, Βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών

 

Στην πρώτη επίσημη συνάντηση της Επιτροπής Νομικών με τη νέα Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, επαναλάβαμε ασφαλώς τις ευχές μας για καλή δουλειά, υποδείξαμε ότι υπάρχει τεράστιος όγκος εργασίας που πρέπει να διεκπεραιωθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σημειώσαμε ότι υπάρχουν σοβαρά ελλείματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν και βεβαίως εκφράσαμε την ετοιμότητά μας για συνεργασία, σεβόμενοι όλοι πάντοτε το δεδομένο ότι η Κυβέρνηση καταθέτει προτάσεις και η αντιπολίτευση κρίνει, εμπλουτίζει, συμφωνεί ή διαφωνεί, ανάλογα με την περίπτωση.

Επικεντρωθήκαμε, κυρίως, στα ζητήματα της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης. Είναι δεδομένη η εκτίμηση όλων ότι το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης στην Κύπρο δυστυχώς βρίσκεται υπό κατάρρευση και αυτό δημιουργεί ασφαλώς την αναγκαιότητα για ολοκλήρωση των συζητήσεων σε ότι αφορά τη μεταρρύθμιση. Υπάρχουν ζητήματα τα οποία είναι ανοικτά, υπάρχουν διαφωνίες, ιδιαίτερα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σε πτυχές της μεταρρύθμισης, αλλά την ίδια ώρα υπάρχει και η ετοιμότητα να συνεχίσουμε τον διάλογο για να γεφυρωθούν οι διαφορές, με στόχο ακριβώς να καταλήξουμε σε νομοσχέδια που θα μπορούν να οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής.

Συζητήσαμε, επίσης, το νομοσχέδιο για την πάταξη της διαφθοράς. Θα επαναλάβουμε ότι η Δημοκρατία, η Πολιτεία, η Κυβέρνηση έχει αρκετά νομοθετικά εργαλεία στα χέρια της για να πατάξει τη διαφθορά. Δεν υπολείπεται σε νομοθετικά εργαλεία. Αυτό στο οποίο υπολείπεται είναι στην πολιτική βούληση. Σε κάθε περίπτωση, σε ότι αφορά το νομοσχέδιο εμείς από την περασμένη κοινοβουλευτική περίοδο είχαμε καταθέσει αριθμό προτάσεων. Δεσμεύτηκε η Υπουργός να τις μελετήσει. Επίκειται και μια ξεχωριστή συνάντηση για να δούμε και πιο επισταμένα τις θέσεις του ΑΚΕΛ που εμπλουτίζουν και ενισχύουν τις αρμοδιότητες της Αρχής. Εκτιμώ ότι εντός Οκτωβρίου θα επανέλθουμε στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής για την προώθηση του νομοσχεδίου.

08/09/2021

PREV

Προκλητικά ανέτοιμο το ΥΠΠΑΝ να δώσει απαντήσεις για τα θέματα της ειδικής εκπαίδευσης

NEXT

Χρυσαυγήτικα «καουμποϊλίκκια» δεν έχουν θέση στη Βουλή