Home  |  Βουλή   |  Επιβάλλεται ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αναδόμηση των κυβερνητικών οικισμών

Επιβάλλεται ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αναδόμηση των κυβερνητικών οικισμών

Δήλωση Νίκου Κέττηρου, βουλευτή ΑΚΕΛ και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων

Επιβάλλεται ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αναδόμηση των κυβερνητικών οικισμών

 

Συνεχίσαμε σήμερα στην Επιτροπή Προσφύγων τη συζήτηση για το θέμα της αναδόμησης των Κυβερνητικών Οικισμών. Να σημειώσουμε ότι το από το 2019, οπότε και ολοκληρώθηκε η στατική μελέτη των πολυκατοικιών στους Κυβερνητικούς Οικισμούς, το Υπουργείο Εσωτερικών έρχεται στην Επιτροπή θέτοντας ερωτήματα, στα οποία μόνο το ίδιο μπορεί να δώσει απαντήσεις. Πρέπει να κατανοήσουν ότι λύσεις και απαντήσεις είναι το ίδιο το Υπουργείο που πρέπει να δώσει, το οποίο έχει και την τεχνοκρατική δυνατότητα, τις νομικές συμβουλές, τα κονδύλια και την ευθύνη κατάρτισης του προϋπολογισμού.

Μέσα από τη συζήτηση φάνηκε για ακόμη μια φορά ότι δεν υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τις αναδομήσεις στους Κυβερνητικούς Οικισμούς. Έχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη την ετοιμασία ενός συνολικού πλάνου που να περιλαμβάνει με χρονοδιαγράμματα όλα τα στάδια σχεδιασμού και υλοποίησης της αναδόμησης και της συντήρησης, με χρονοδιαγράμματα και κοστολόγηση που να αφορά όλους τους συνοικισμούς της Κύπρου, με προτεραιότητα τις πολυκατοικίες που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα. Με αυτό τον τρόπο θα επωφεληθεί και το κράτος, εφόσον η οργάνωση της δουλειάς του και η ομαδοποίηση αρκετών έργων αναδόμησης και συντήρησης θα μειώσει το κόστος, αλλά θα γνωρίζουν και οι κάτοικοι στους συνοικισμούς πότε θα προχωρήσουν οι εργασίες στις πολυκατοικίες τους. Δυστυχώς, το Υπουργείο καθοδηγείται από την πολιτική «στύλο- στύλο άνεση». Πλέον θα αναμένουμε την συνάντηση της Επιτροπής με τον Υπουργό Εσωτερικών στις 21 Σεπτεμβρίου για να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει η πολιτική βούληση να προχωρήσει η διαδικασία της αναδόμησης στους κυβερνητικούς οικισμούς.

Επιπρόσθετα, κατά την συζήτηση του θέματος υπήρξε παραδοχή ότι οι πολυκατοικίες ανεγέρθηκαν χωρίς στατικά πρότυπα, με υλικά τα οποία είναι ακατάλληλα και ουσιαστικά μετά την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας η ευθύνη συντήρησης και επισκευών έχει μετακυλιστεί στους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων. Το κράτος, δηλαδή, παρέδωσε ακατάλληλες κατοικίες, παραδίδοντας μαζί και όλη την ευθύνη στους εκτοπισμένους.

Η έκθεση που αφορά την στατική επάρκεια αυτών των πολυκατοικιών, όπως έχει αναφερθεί, δεν έχει δοθεί στο ΕΤΕΚ για επιπρόσθετες απόψεις, αλλά ούτε και στους Δήμους. Η Επιτροπή ζήτησε την συγκεκριμένη έκθεση και θα αξιολογήσουμε τον τρόπο, με τον οποίο θα την διαχειριστούμε.

 

Εκατομμύρια ευρώ έχει στερηθεί ο ΦΙΚΒ εξαιτίας της μη εφαρμογής της νομοθεσίας

 

Συζητήσαμε, επίσης, και την εφαρμογή της νομοθεσίας που επιβάλλει τέλος 0,4% στις πωλήσεις ακινήτων στις ελεύθερες περιοχές, το οποίο θα έπρεπε να καταλήγει στον ΦΙΚΒ προς όφελος των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών.

Η συγκεκριμένη νομοθεσία έχει ψηφιστεί ομόφωνα από την Βουλή των Αντιπροσώπων τον περασμένο Φεβρουάριο και δεν έχει εφαρμοστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Εκατομμύρια ευρώ χάνονται από την μη εφαρμογή της νομοθεσίας, χρήματα τα οποία θα έπρεπε να ενισχύσουν τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών για την στήριξη των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών.

Καλέσαμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να ενεργήσουν άμεσα, ώστε να προχωρήσει η είσπραξη των συγκεκριμένων ποσών από την μέρα δημοσίευσης της νομοθεσίας και από την άλλη να ξεκινήσει να εφαρμόζεται χωρίς προβλήματα ο νόμος. Δώσαμε ένα περιθώριο 45 ημερών στο Υπουργείο Οικονομικών για να συντονίσει τις υπόλοιπες υπηρεσίες και να έρθουν ενώπιον της Επιτροπής να μας δώσουν απαντήσεις.

07/09/2021

PREV

Βαρύτατες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

NEXT

Για το Κυπριακό