Home  |  Βουλή   |  Έρμαιο εκμετάλλευσης οι παραγωγοί

Έρμαιο εκμετάλλευσης οι παραγωγοί

Γραπτή δήλωση Γιαννάκη Γαβριήλ, Βουλευτή ΑΚΕΛ και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων

 

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του αγροτικού κόσμου είναι οι χαμηλές τιμές που εξασφαλίζουν οι παραγωγοί μας, σε σύγκριση με τις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Η αδύναμη διαπραγματευτική θέση των γεωργών, τους καθιστά σε πολλές περιπτώσεις έρμαιο εκμετάλλευσης από εμπόρους και μεσάζοντες, με εξευτελιστικές τιμές.

Διαχρονική απαίτηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας ήταν η νομοθετική ρύθμιση και απαγόρευση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών που επιβάλλονται στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων εις βάρος, κυρίως, των παραγωγών.

Το νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας επιχειρεί να ρυθμίσει το πιο πάνω θέμα. Περιέχει κάποια θετικά στοιχεία, με την απαγόρευση 13 αθέμιτων εμπορικών πρακτικών. Περιλαμβάνει ωστόσο και αρκετές εξαιρέσεις, για αυτό ως Επιτροπή θα το εξετάσουμε εξαντλητικά στις προσεχείς συνεδρίες. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο προς όφελος των παραγωγών, χωρίς κενά που θα επιτρέψουν τη συνέχιση σημερινών απαράδεκτων πρακτικών.

Θέση μας, επίσης, είναι ότι παράλληλα θα πρέπει να προωθηθούν και άλλα μέτρα όπως είναι το μητρώο εμπόρων και κεντρικό δημοπρατήριο τιμών, τα οποία θα ενισχύσουν τη διαφάνεια στον καθορισμό των τιμών.

07/09/2021

PREV

Για το Κυπριακό

NEXT

Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ στην τελετή αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη