Home  |  Βουλή   |  Κόκκινες γραμμές από το ΑΚΕΛ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Κόκκινες γραμμές από το ΑΚΕΛ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού

 

Είχαμε σήμερα την ευκαιρία, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών, να συζητήσουμε με την κυβέρνηση, πρωτίστως με τον Υπουργό Οικονομικών, αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Έγινε μία παρουσίαση του από πλευράς κυβέρνησης.

Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι αποτελεί ακόμη ένα εργαλείο, το οποίο η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι θα μπορεί να συνδράμει την προσπάθεια ανάκαμψης, ιδιαίτερα μέσα από τις συνθήκες κορωνοϊού που βιώνει η ίδια η Ευρώπη, αλλά και η ανθρωπότητα ολόκληρη.

Ως ΑΚΕΛ θα κρίνουμε το Σχέδιο πρωτίστως από το περιεχόμενο του, αλλά κυρίως από τις πολιτικές του, όπως δηλαδή η Κυβέρνηση πρόκειται να τις μεταφράσει στους υπολειπόμενους δεκαοκτώ μήνες της διακυβέρνησής της. Την ίδια ώρα, όμως, θέλουμε να απευθύνουμε και μία προειδοποίηση. Επειδή δημιουργείται η εντύπωση ότι αυτό το Ταμείο και οι πολιτικές που αυτό περιλαμβάνει περίπου εμφανίζονται ως η θεραπεία δια πάσαν νόσο -και αναφέρομαι σε κυβερνητικές νόσους- θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν αναμένει η κυβέρνηση ότι μπορούν οι λύσεις ως δια μαγείας να επέλθουν από το εξωτερικό ή μέσα από πολιτικές που συζητήθηκαν μεταξύ της ιδίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα πρέπει να συνεχιστεί ένας διάλογος. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να καταθέτουμε προτάσεις για να συνδράμουμε την προσπάθεια εμπλουτισμού των πολιτικών που τελικά θα εφαρμοστούν.

Εμείς, βεβαίως, έχουμε κάποιες δικές μας κόκκινες γραμμές, τις οποίες οφείλω να καταγράψω. Οι οποιεσδήποτε πολιτικές ή δομικές αλλαγές συζητιούνται, δεν θα επηρεάζουν δυσμενώς εργασιακά δικαιώματα και κεκτημένα. Σε ότι αφορά τις δομικές αλλαγές, δεν θα αγγίζουν τον σκληρό πυρήνα της λειτουργίας του Κράτους ή θα επαναφέρουν ξοφλημένες πολιτικές αυτής της κυβέρνησης, όπως είναι η ιδιωτικοποίηση, μερικώς ή πλήρως, κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών.

Πέραν αυτών, υπάρχουν και κάποια άλλα ζητήματα που θέλουμε να συζητήσουμε. Για παράδειγμα, ποιο θα είναι το οικονομικό όφελος σε αντιδιαστολή με το κόστος, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι το κόστος σε τελευταία ανάλυση θα το επωμισθούν και θα το αποπληρώσουν οι κύπριοι πολίτες, όπως συμβαίνει και σε όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση με τρόπο δημιουργικό, προς όφελος του συνόλου της κυπριακής κοινωνίας.

06/09/2021

PREV

Επιστολή Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη στήριξη των καταναλωτών

NEXT

Ανακοίνωση Ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ την αποστολή επιστολής στο Ευρωπαϊκό Σχολείο στις Βρυξέλλες